Actuele agenda

van do24.06
t/m zo08.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Special exhibition: Through the lens of - Photographers from the African Photojournalism Database

Offering reimagined visual narratives from across the African continent, this exhibition showcases the work of visual storytellers selected from the African Photojournalism Database (APJD). At the core of the APJD is the mission to share refreshing and diverse stories told by photographers often overlooked by the global media industry—stories that are not widely seen in the current media landscape. Through the lenses of 16 photographers from 11 countries, nine men and seven women, this collection connects a range of views on identity, daily life, traditions and change. The APJD members share their reflections on identity, from explorations of gender in Maputo, Mozambique to reviving Amazigh heritage in rural Libya. Moments of everyday life are highlighted to provide more nuanced views and confront stereotypes, from contrasts in Casablanca, Morocco to youth and social landscapes in Algiers, Algeria. The visible impact of climate change in Madagascar and Zanzibar is underlined, and we’re also given insight into political and social change, including the 2019 protests in Khartoum, Sudan and the coping mechanisms of those who have survived terrorism in Nigeria. Stories of love and families feature strongly, from couples in Cape Town, South Africa, to the value of community in Gondar, Ethiopia. This exhibition was created in partnership with the National Museum of World Cultures to celebrate a new generation of photographers who are redefining what should be seen, through the stories that matter to them. Featuring work by Mohamed Altoum (Sudan), Salih Basheer (Sudan), Kwasi Darko (Ghana), Noncedo Gxekwa (South Africa), Nada Harib (Libya), Yassine Alaoui Ismaili, alias Yoriyas (Morocco), Amina Kadous (Egypt), Tracy Keza (Rwanda), Mahmoud M Khattab (Egypt), Jacques Nkinzingabo (Rwanda), Ayobami Ogungbe (Nigeria), Rijasolo (Madagascar), Fethi Sahraoui (Algeria), Sydelle Willow Smith (South Africa), Martha Tadesse (Ethiopia), and Etinosa Yvonne (Nigeria).

worldpressphoto tropenmuseum

van wo18.05
t/m zo08.10
NL, Amsterdam - Hermitage - Tentoonstelling
Along came your eyes - Neo Matloga, de winnaar van de 10e ABN AMRO Kunstprijs,

Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika, 1993) maakt met foto’s, verf, inkt en houtskool monochrome ‘collageschilderijen’, waarmee hij een inkijkje geeft in het alledaagse leven in Zuid-Afrika. Vaak zijn het vrolijke taferelen vol liefde en geborgenheid die zich afspelen in een huiselijke omgeving en worden bevolkt door mensen van kleur. Zo creëert hij niet alleen een wereld waarin hij zich thuis voelt, maar ook één die hij mist in de kunst. Voor de tentoonstelling along came your eyes maakte Matloga zeven nieuwe werken, waarin hij zijn figuren mee naar buiten neemt. Ze liggen op het strand, vermaken zich in een zwembad of kaarten in een café. En terwijl de ogen van de figuren zich direct op de bezoeker richten, staan hun hoofden consequent en profil. Zo leidt Matloga de blik van zijn figuren tot ver buiten het doek, maar laat hij hen gelijktijdig een dialoog voeren met de kijker. Met de poëtische titel along came your eyes spreekt de kunstenaar beiden aan. Matloga weet, zonder een eenduidige boodschap en met een sterke nadruk op intermenselijke relaties, diepere maatschappelijke en politieke lagen aan te boren. Enerzijds benadrukt het werk de Black Joy die zelden wordt getoond, anderzijds roepen de vrolijke scènes vragen op over apartheid en racisme. Die dubbelzinnigheid is de kracht van het werk, en maakt het, volgens de jury, levendig en urgent. Gelijktijdig met de tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, toont Matloga zijn werk in de tentoonstelling We just want to be closer in de ABN AMRO Kunstruimte. Deze duotentoonstelling laat werk zien van twee Zuid-Afrikaanse kunstenaars uit verschillende generaties: Singarum J. Moodley (1922-1987) en Neo I. Matloga (1993). De werken tonen een fascinerend gelaagd verhaal over vrijheid en zelfbeschikking tijdens en na de Apartheid. Te bezichtigen van 11 mei t/m 30 september 2022 in het hoofdkantoor van ABN AMRO (Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam).

meer-info

van za03.09
t/m zo04.12
NL, Den Haag - km21 - Tentoonstelling
Moshekwa Langa - Omweg
Van Zaterdag 03 September 2022 -  08:00
t/m Zondag 04 December 2022 - 17:00

Opgroeien op een plek die niet op de officiële landkaarten is terug te vinden, wat doet dat met je? Met trots presenteert KM21 de eerste grote solotentoonstelling in Nederland van kunstenaar Moshekwa Langa (Zuid-Afrika, 1975). Langa maakt tekeningen, collages, foto’s, schilderijen, video’s en installaties. Zijn persoonlijke geschiedenis loopt hier als een rode draad doorheen. Opgegroeid in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid - het systeem van rassenscheiding tussen 1948 en 1990 - staan thema’s als ontheemding, verplaatsing en identiteit centraal in Langa’s poëtische werk. Dit vertaalt zich naar verschillende werken geïnspireerd op landkaarten en plattegronden, soms organisch en abstract, soms doorvlochten met taal. De directheid of tastbaarheid van het materiaal is altijd een belangrijke factor. Voor zijn werk keert Langa geregeld terug naar zijn geboorteplaats Bakenberg in de provincie Limpopo, dat tijdens de apartheid niet was opgenomen op officiële landkaarten. Bakenberg vormt onder meer het decor voor Where do I begin, een videowerk uit 2001 dat de tentoonstelling in KM21 inluidt. Naast deze iconische video toont Langa nieuw werk dat hij speciaal voor de tentoonstelling maakte, waaronder een serie grootschalige werken met natuurlijke houtskool op papier.

km21

van di13.09
t/m zo08.01
NL, Laren - Singer Laren - Tentoonstelling
De Nieuwe Vrouw - Veranderende posities van vrouwen in spraakmakende kunst
Van Dinsdag 13 September 2022 -  08:00
t/m Zondag 08 Januari 2023 - 17:00

De Nieuwe Vrouw vertelt het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst vanaf eind 19de eeuw. In de schijnwerpers staan vrouwen die de barricade op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, een sigaret opsteken, met hun korte (of lange) coupe flaneren of op de fiets springen. Vrouwen die – keer op keer – tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, die met conventies breken en grenzen verleggen. De tentoonstelling stelt vragen over de macht om te kijken en bekeken te worden, in een tijd waarin vrouwen verandering opeisen van wetgeving en moraal. Centraal staat de beeldvorming van de vrouw, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. Met maar liefst 70 spraakmakende schilderijen, tekeningen en beelden van zowel vrouwelijke als mannelijke makers, die getuigen van vrouwelijke kracht, talent, doorzettingsvermogen én schoonheid. Het zwaartepunt ligt op de periode 1880-1950, aangevuld met hedendaagse kunst die uitnodigt tot reflectie op het heden. Er zal werk getoond worden van onder anderen Charley Toorop, Marlene Dumas (ZA/NL), Ina van Zyl (ZA/NL), Else Berg, Jan Sluijters, Iris Kensmil, Lou Loeber, Eva Besnyö, Isaac Israels, Helen Verhoeven, Thérèse Schwartze, Rineke Dijkstra en Leo Gestel.

singerlaren

van vr07.10
t/m zo08.01
NL, Amstelveen - Cobra Museum - Tentoonstelling
Kosmogonie - Zinsou – een Afrikaanse kunstcollectie

Dit jaar is er in het Cobra Museum een bijzondere focus op kunst uit verschillende delen van Afrika. Daarbij volgen we het voorbeeld van een aantal Cobra-kunstenaars in hun fascinatie voor Afrikaanse kunst. In het najaar presenteren wij de tentoonstelling Kosmogonie, Zinsou een Afrikaanse kunstcollectie met een selectie van 130 kunstwerken, afkomstig van 37 kunstenaars van verschillende generaties uit het Afrikaanse continent en Frankrijk. Het Cobra Museum vult deze tot de verbeelding sprekende tentoonstelling aan met een origineel activiteitenprogramma.
Kosmogonie. De Zinsou kunstcollectie, afkomstig uit Benin, is in de woorden van oprichter Marie-Cécile Zinsou ontwikkeld vanuit de wens om “Afrikaanse landen actief betrokken te laten zijn in de totstandkoming van een eigen kunst en dit voor een lokaal publiek te exposeren.” De snelle ontwikkeling hiervan heeft ervoor gezorgd dat de verbeeldingskracht en de bijbehorende kunstuitingen van hedendaags Afrika steeds meer zichtbaarheid krijgen op het wereldtoneel. Deze erkenning heeft ruimte gegeven aan een nieuwe generatie kunstenaars die op innovatieve wijze een synthese weten te vinden tussen traditie en globalisatie. In de tentoonstelling zijn sculpturen, fotografie, schilderijen en installaties te zien. De titel Kosmogonie verwijst naar de leer van de schepping van de kosmos, een concept waarbinnen de verschillende thema’s in de tentoonstelling vallen. Het werk van Cyprien Tokoudogba is hiervan een mooi voorbeeld: zijn schilderijen leggen in een formeel minimalisme de link tussen geschiedenis, traditie, mythologie en gebruiken. Naast gevestigde namen als Frédéric Bruly Bouabré, Romuald Hazoumè en Chéri Samba is er veel aandacht voor jonge kunstenaars, waardoor er een beeld ontstaat van de moderne invloeden die vormend zijn voor de hedendaagse Afrikaanse kunst.

cobramuseum

van do13.10
t/m wo30.11
Nederland, - Nederland - Film
The Woman King (2022)

Agojie, een volledig vrouwelijke krijgerseenheid die het Afrikaanse koninkrijk Dahomey beschermden in de negentiende eeuw, stonden bekend om hun vechtkunst en heldhaftigheid. Generaal Nanisca stoomt een volgende generatie krijgsters klaar voor de strijd tegen een vijand die hun levens dreigt te verwoesten.

filmladder

van do13.10
t/m wo30.11
, - various locations - Film
Totem

De elfjarige Ama uit Rotterdam beleeft een spannend en magisch avontuur wanneer ze probeert te ontsnappen aan de politie die haar met haar familie wil terugbrengen naar Senegal, het land waar ze vandaan komen. Tijdens haar zwerftocht krijgt ze gezelschap van een gigantisch stekelvarken die ze Totem noemt en haar beschermer en gids wordt. Ama woont met haar familie al haar hele leven in Rotterdam. De regering vindt dat ze terug moeten naar Senegal maar Ama voelt zich helemaal Nederlands. Ze is een fanatieke zwemster en samen met haar beste vriend Thijs brengt ze heel wat uren door in het zwembad. Ze droomt ervan ooit net zo goed te worden als Ranomi Kromowidjojo. Op een avond worden haar moeder en broertje Abi gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Zo begint haar zwerftocht door Rotterdam, waarbij ze onverwacht gezelschap krijgt van een gigantisch stekelvarken.  Met hulp van een spirituele verhalenverteller (griot), de mysterieuze Kouyaté, leert Ama meer over haar Senegalese roots en de waarde van haar totemdier – haar beschermer en gids – dat ze Totem noemt en dat haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken. Intussen komt Thijs in actie en zet samen met zijn klasgenoten alles op alles om de familie in Nederland te laten blijven.

filmladder

van do20.10
t/m wo30.11
Nederland, - Nederland - Film
Tori et Lokita

Twee tieners zijn West-Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar. Samen proberen ze een leven op te bouwen als broer en zus. Ze komen aan de kost met een baantje bij een nogal schimmige pizzeria. Een verblijfsvergunning blijkt moeilijk te krijgen, waardoor ze van verschillende kanten in het nauw worden gedreven. Tori en Lokita lijken onzichtbaar voor de wereld om hen heen, maar gelukkig hebben ze elkaar. De eerste film die de gebroeders Dardenne samen maakte stamt alweer uit 1978. Sindsdien hebben ze talloze prachtige films gemaakt, waarin ze steevast met mededogen en realisme het lot in beeld brengen van mensen die het niet getroffen hebben – denk aan films als Rosetta, Le gamin au vélo en Deux jours, une nuit. Hun nieuwe film, Tori et Lokita, vormt daarop geen uitzondering. Bij het afgelopen filmfestival van Cannes werd de film bekroond met de speciale Prijs van het 75e Jubileum.

filmladder

van zo30.10
t/m zo04.12
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
‘Pinas & Makata’ in Galerie 23

Makata maakt in zijn werk gebruik van Afrikaans textiel dat verwijst naar de culturele identiteit van zijn geboorteland Nigeria en Pinas gebruikt in zijn werk stoffen die verwijzen naar zijn Marron-afkomst. Naast mixed media werk, zal er een installatie van Marcel Pinas te zien zijn waarin deze stoffen zijn gebruikt. Obinna Makata (1981) is een Nigeriaans kunstenaar die sculpturen, tekeningen en mixed media werken maakt. Hij wordt geïnspireerd door het dagelijks leven en de steeds veranderende cultuur van zijn leefomgeving. Makata maakt gebruik van inkt, acryl en Ankara-stof (Afrikaans textiel). Deze stof gebruikt hij als metafoor om de culturele identiteit en veranderende sociale waarden in Nigeria te onderzoeken. Makata begon met stof te werken nadat hij achtergelaten restjes vond van zijn buurman die als kleermaker werkt. Sindsdien is dit Afrikaans textiel vooral te zien in zijn werken op canvas en papier. Hij beschrijft deze collages als ‘gebroken stukken van de Afrikaanse cultuur’ als reactie op de grote buitenlandse invloed die het traditionele waardesysteem en het artistieke proces dat uniek is voor het continent blijft bedreigen. Marcel Pinas (1971) is een Surinaams beeldend kunstenaar van Marron-afkomst. Hij maakt o.a. installaties en mixed media werk. Zijn afkomst speelt een belangrijke rol in zijn werk.

galerie23

van za05.11
t/m zo19.03
Nederland, Amsterdam - Oude Kerk - Tentoonstelling
Ibrahim mahama (Ghana): garden of scars

Speciaal voor Amsterdams oudste gebouw maakte Mahama een nieuwe, ruimtevullende installatie. Wandel door het eeuwenoude kerkgebouw en ontdek de gedeelde geschiedenis van eeuwenoude plekken, die door handelsnetwerken, migratiestromen en globalisering met elkaar verbonden Op uitnodiging van de Oude Kerk werkte Mahama de afgelopen twee jaar aan een nieuwe ruimtevullende installatie. Garden of Scars verbindt de geschiedenis van de Oude Kerk met een internationale (historische) context. Verspreid door het gebouw staan honderden beelden opgesteld. In de nissen zijn vele tekeningen te zien en in de gewelven hangen sculpturen van vleermuizen. De tekeningen en beelden zijn samengesteld uit afgietsels die hij maakte van de grafzerken in de Oude Kerk en de vloeren van onder andere Fort Elmina (1482) aan de kust van Ghana. De breuken in de sculpturen en de krassen in de tekeningen verbeelden een geschiedenis van mislukking, herstel, reparatie.

meer-info

donderdag01.12
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
Stephen Ellis Annual Lecture by Megan Vaughan: Africa in the time of Coronavirus - Biology, history and politics
Donderdag 01 December 2022 18:00 - 20:00

This event will be held physically in Leiden. For registrees who cannot travel to Leiden a link to an online platform will be sent one day before the start of the event. There is no single account to be told about the course and impact of COVID-19 in Africa, but multiple stories, as yet unfinished. In some ways the pandemic turned a familiar story on its head. The disease and disaster framing that has so often been applied to the African continent now appeared more suited to the populations of Europe and North America, while many African countries apparently not only suffered less illness and death but also demonstrated an impressive ability to manage this major public health crisis. In his 2011 book 'Season of Rains', Stephen Ellis astutely analysed the postcolonial history of the continent and warned against the binary of disaster/salvation which external analysts so often fell back on. ‘Africa’ is not a country and COVID-19 is a global phenomenon. In this lecture Prof. Megan Vaughan (Institute of Advanced Studies, University College London) employs a biosocial and historical approach to explore the differing experiences of different parts of the continent, examining the impact of global actions, inactions and inequalities as well as the role of local political and social actors and the virus itself. Click here to register for this event

ascleiden

woensdag07.12
, Maastricht - Bestuursgebouw Maastricht University - Lezing en debat
On-site Promotie Geoffrey Babughirana over "pregnancy in Uganda"
Woensdag 07 December 2022 10:00

"Better Together; The effect of timed and targeted counselling by community health workers on pregnancy outcomes in pregnant women and newborns in rural Uganda." Promotor: Prof. dr. S.P.J. Kremers. Co-promotores: Dr. J.S. Gubbels, Dr. S.M.P.L. Gerards. In Oeganda ondervinden veel zwangere en zogende vrouwen moeilijkheden om hun gezondheid en die van hun pasgeborenen te waarborgen, wat uiteindelijk kan leiden tot een hoger sterftecijfer onder deze groep. De gezondheidswerkers op het platteland van Oeganda geven zwangere en zogende vrouwen op bepaalde tijdstippen advies en gezondheidsvoorlichting aan huishoudens om ervoor te zorgen dat zij levensreddende handelingen verrichten en naar de gezondheidsinstelling gaan voor diensten voor henzelf en hun pasgeborenen. Dit draagt weer bij tot de overleving van zwangere en zogende vrouwen en hun pasgeborenen. Bovendien zal het ministerie van Volksgezondheid in Oeganda en andere Afrikaanse landen de uit dit onderzoek voortgekomen kennis gebruiken om de gezondheidszorg en effectieve counseling voor hun gemeenschap te verbeteren.

meer-info

woensdag07.12
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence: Achieving Low Emission Development: Anticipating Alignment between Global Strategies and Local Realities in the Tanzanian Dairy
Woensdag 07 December 2022 11:00 - 12:30

PhD candidate     Esther EM (Esther) Kihoro. Promotor: Sietze dr.ir. SR (Sietze) Vellema. External copromotor: Dr T.A. Crane: Principal Scientist, Sustainable Livestock Systems (ILRI), International Livestock Research Institute, Nairobi, Kenya & Dr G.C. Schoneveld: Senior Scientist, Value Chain, Finance & Investments, Centre for International Forestry Research (CIFOR), Nairobi, Kenya. Summary: How can global policies on low emission development (LED) align with local realities? This thesis investigates this issue using the dairy sector in Tanzania as a case study. Global emission reduction strategies often follow a technocentric view of intensification to reduce emission intensities and commercialization. However, emission reduction is not, the primary goal for farmers. The technocentric approaches on LED are often implemented using a “one-size-fits-all” approach, failing to recognize how farmer heterogeneity affects the uptake of new practices, the unequal distribution of intensification benefits and how distinct socio-institutional systems result in different types of market rules that create various typologies of economic organization with potentially different outcomes on LED. This thesis employs a multi-level approach to analyse the socio-economic, and institutional aspects that shape the alignment. In doing so this research demonstrates the need to; situate LED strategies within socio-institutional contexts and allow plural implementation pathways, establish local innovations that work and understand that agency is grounded in performance.

meer-info

woensdag07.12
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence: Degeneration of Sweet Potato Seed in Tanzania: Can Cleaned-up, Virus-tested Seed Help?
Woensdag 07 December 2022 13:30 - 15:00

PhD candidate: KO (Kwame) Ogero, Organisation: Wageningen University, Laboratory of Virology. Live broadcast PhD defence - in the EVENTS box (upper left of the screen) the link will appear five minutes before the start of the defence.

more-info

donderdag08.12
Nederland, Amsterdam - Amsterdam - Lezing en debat
Artist talk: Ibrahim mahama (Ghana)
Donderdag 08 December 2022 19:30

In samenwerking met het Prins Claus Fonds organiseert de Oude Kerk op 8 december een artist talk met kunstenaar Ibrahim Mahama in het Trippenhuis. Mahama gaat dieper in op de achtergronden bij zijn nieuwe installatie voor de Oude Kerk. Daarnaast gaat het gesprek over zijn artistieke praktijk en zijn inzet voor de ontwikkeling van cultuur in Ghana. Mahama richtte in Tamale het Savannah Centre for Contemporary Art (SCCA) op, waar onder meer workshops worden gegeven aan scholieren. In 2020 opende hij het uitgestrekte studiocomplex Red Clay Studio, met tentoonstellingsruimtes, onderzoeksfaciliteiten en kunstenaarsresidenties. Na afloop van de artist talk is de Oude Kerk geopend en kan je de kunstinstallatie bekijken.

meer-info

van di13.12
t/m di20.12
, - various locations - Muziek
Wereldberoemd Soweto Gospel Choir tijdens kerst in Nederland

Het bekendste gospelkoor uit Zuid-Afrika, het Soweto Gospel Choir, speelt deze kerst hun nieuwste show Heart of Afrika in Nederland maakt Bos Theaterproducties bekend. Uitgedost in uitbundig kleurrijke Afrikaanse kostuums zingen ze prachtige nummers doordrenkt met traditionele ritmes en rijke harmonieën. Heart of Africa is een feel-good show vol authentieke Zuid-Afrikaanse zang en dans. De tournee start op 13 december en sluit af op Tweede Kerstdag 2022. Het Soweto Gospel Choir werd in 2002 samengesteld uit de beste talenten van de vele kerken en gemeenschappen in en om Soweto. Het koor werd opgericht om de unieke en bezielende kracht van de Afrikaanse gospel te delen met publiek over de hele wereld. Het koor werkte samen met de groten der aarde, zoals U2, Stevie Wonder en Aretha Franklin, en heeft meerdere Grammy Awards op haar naam staan. Het Soweto Gospel Choir was in 2018 voor het laatst in de Nederlandse theaters te zien. Heart of Afrika is exclusief in 13 Nederlandse theaters te zien in de aanloop naar en tijdens Kerstmis.

meer-info

dinsdag13.12
Nederland, Utrecht - Academiegebouw Univ. Utrecht - Lezing en debat
Promotie van Titus Kofie Beyuo: OPTIMIZING CARE AND PATIENT EXPERIENCE OF PREECLAMPSIA IN LOW- AND MIDDLE-INCOME COUNTRIES-THE CASE OF GHANA
Dinsdag 13 December 2022 16:15 - 17:15

Hypertensieve aandoeningen tijdens de zwangerschap worden nog steeds in verband gebracht met ernstige negatieve zwangerschapsuitkomsten in landen met weinig middelen, ondanks de aanbevelingen en interventies die zijn ingesteld om deze trend te keren. Ervoor zorgen dat vrouwen met deze gecompliceerde zwangerschappen een positieve ervaring hebben van de zwangerschap en de postpartumperiode is een bijzondere uitdaging in lage- en middeninkomenslanden (LMIC), deels vanwege de uitdagingen van de gezondheidszorgsystemen en de ernst van de ziektelast die deze systemen geacht worden te beheren. Dit proefschrift had tot doel de zorg voor en de ervaring van patiënten met zwangerschapsvergiftiging in lage-inkomenslanden te optimaliseren. Dit werd bereikt door de ontwikkeling van een nieuw behandelingsschema en de evaluatie van factoren die de ervaring en uitkomst van zwangerschappen gecompliceerd door zwangerschapsvergiftiging verbeteren.

meer-info

van do15.12
t/m za17.12
Nederland, Amsterdam - Amsterdam - Evenement
Rightaboutnow Festival 2022

RIGHTABOUTNOW INC. presenteert i.s.m. de Brakke Grond en het Prins Claus Fonds het RIGHTABOUTNOW Festival 2022. Met een spectaculaire opening op do 15 december in de leukste tent in Amsterdam Bar Bario en op vr 16 en za 17 december een waanzinnige line-up in de Brakke Grond in Amsterdam. Het RIGHTABOUTNOW Festival is hét platform voor opmerkelijke nieuwe makers en artiesten uit verschillende disciplines die de meerstemmigheid van de stad spiegelen. We pakken uit met een veelzijdig programma, met dynamische hiphop, harde barz, afgewisseld met kwetsbare poëzie, theater, dans, film, talks en spannende muzikale ontmoetingen. Met o.a. sterren uit de Senegalese hiphopscene DEFMAA MAADEF met rapper ELLA JOHN, danser, creative en activist SUNDAY OBIAJULU OZEGBE uit Nigeria, work in progress rondom de theatersolo AKOMFRAHDIO van MATHIEU CHARLES, en nog veel meer.

meer-info
 

woensdag04.01
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Peter Somuah Group - Grote ontdekking op trompet mixt jazz, funk en West-Afrikaanse grooves.
Woensdag 04 Januari 2023 20:30

De jonge, veelbelovende trompettist Peter Somuah is afkomstig uit Accra, Ghana en gevestigd in Rotterdam. Zijn virtuoze trompetspel wordt nog indrukwekkender als je bedenkt dat hij zichzelf heeft leren spelen. Hij ontwikkelde zijn warme, melancholische geluid door eindeloos te luisteren naar zijn helden Miles Davis en Roy Hargrove. In zijn dansbare grooves hoor je sporen terug van jazz, funk en elektronische muziek, maar ook West-Afrikaanse stijlen en traditionele Ghanese ritmes. Recentelijk won Peter Somuah een Edison Jazz Award voor zijn debuutalbum Outer Space. Hierop brengt hij een ode aan Roy Hargrove (‘Dedicated to Roy’) en werkt hij samen met rappers Amazumi en Delasi. De jury van de Edison Awards spreekt van een ‘meesterwerk’: ‘Met zijn door hemzelf geschreven album neemt hij de luisteraar mee naar een muzikale kosmos waar buiten de lijnen wordt gekleurd en grenzen worden opgerekt. Hij weet het nieuwe met het al bestaande te verbinden en creëert zo zijn eigen sound.’ Peter Somuah trompet, Jesse Schilderink saxofoon, Anton de Bruin toetsen, Marijn van der Ven bas, Jens Meijer drums, Danny Rombout percussie

bimhuis

dinsdag10.01
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Sona Jobarteh - Kora virtuoos en zangeres uit Gambia
Dinsdag 10 Januari 2023 20:15

Sona Jobarteh is niet alleen een fantastische zangeres, maar bovendien de eerste vrouwelijke virtuoos op de kora, het traditionele West-Afrikaanse snaarinstrument. Dat maakt haar tot een pionier in een traditie die de afgelopen zeven (!) eeuwen alleen van vader op zoon werd doorgegeven. Jobarteh studeerde aan het conservatorium in Londen en keerde vervolgens terug naar Afrika. Zo ontstond haar eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek. Live wordt ze begeleid door vier muzikanten.

meer-info

van do12.01
t/m za14.01
NL, Den Haag - Amare - Dans en theater
The Rite of Spring: Pina Bausch & Germaine Acogny (Senegal)
Van Donderdag 12 Januari 2023 -  20:30
t/m Zaterdag 14 Januari 2023 - 22:00

Amare en Holland Dance Festival presenteren het iconische programma: The Rite of Spring in de beroemde choreografie van Pina Bausch op de meesterlijke muziek van Stravinsky en het duet common ground[s] van Germaine Acogny en Malou Airaudo, dat zij samen dansen. Deze productie is een samenwerking van Pina Bausch Foundation, Ḗcole des Sables en Sadler’s Wells. Na Londen, Parijs en Canada komt deze grootse productie nu naar Nederland waar het exclusief te zien is in Amare. Stravinsky's meesterwerk, een embleem van de moderniteit, heeft met zijn buitengewone aardse kracht generaties hedendaagse choreografen geïnspireerd. Dit "grote heidense heilige ritueel", in de woorden van de componist zelf, is een mijlpaal in het werk van Pina Bausch. Gedurende enkele maanden heeft een team van dansers van het Tanztheater Wuppertal in de École des Sables in Senegal, de essentie van de door Bausch in 1975 gechoreografeerde Rite met 36 vertolkers uit 14 Afrikaanse landen herleefd en gedeeld. Op het met aarde bedekte podium botsen mannelijke en vrouwelijke dansers en voeren een wilde en poëtische strijd die culmineert in het offer van de ‘Uitverkorene’.’

meer-info

zondag29.01
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Togo All Stars i.s.m. Effenaar
Zondag 29 Januari 2023 20:00

Ze komen uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Middenin het gebied waar de West-Afrikaanse muziek ontbolsterde en grote successen vierde: de highlife uit Accra, het Orchestre Polyrythmo uit Cotonou, de legendarische Fela Kuti en zijn afrobeat uit Lagos. In deze omgeving creëerden de Togo All Stars hun opwindende, eigen stijl, een stijl waarin voodoo een grote rol speelt. Togo All Stars neemt je mee op een muzikale reis door West-Afrika. Muziek uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Het Ghanese Accra, waar highlife ontstond in de jaren 50’. Cotonou, de geboorteplaats van het befaamde Orchestre Poly Rythmo. En Lagos, waar grondlegger Fela Kuti zijn afrobeat creëerde. Al deze invloeden komen terug in de muziek van één van Lomé’s toonaangevende bands: Togo All Stars. Op zondag 29 januari brengen ze hun kenmerkende Togolese sound gedrenkt in afrofunk en voodoo-ritmes naar Effenaar.

Meer info

woensdag08.02
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Lionel Loueke (Benin) -solo
Woensdag 08 Februari 2023 20:30

Gitaarheld brengt ode aan zijn leermeester Herbie Hancock in een uniek solo-optreden. Op zijn solo-album HH eert Lionel Loueke een absolute jazzlegende, Herbie Hancock. Gitaarvirtuoos Loueke speelt al meer dat vijftien jaar in de band van de grote Amerikaanse pianist en componist. Met zijn unieke snarenspel en vocalisaties bewerkt hij de tijdloze melodieën van zijn mentor, waaronder klassiekers als Cantaloupe Island, Maiden Voyage en Rockit. Sinds hij op zijn zeventiende begon met gitaarspelen maakte Lionel Loueke een onwaarschijnlijke ontwikkeling door, van het naspelen van cassettebandjes in zijn geboortestad Cotonou, Benin, tot optreden voor president Obama in het Witte Huis. Naast legendes als Herbie Hancock en Chick Corea werkte hij samen met de grootste talenten van zijn generatie, onder wie Esperanza Spalding en Robert Glasper.

bimhuis

vrijdag24.03
Nederland, Rotterdam - Theater Rotterdam (v/h Rotterdamse Schouwburg) - Dans en theater
we wear our wheels with pride and slap your streets with color - Robyn Orlin (ZA): De herdenking van een zwarte geschiedenis
Vrijdag 24 Maart 2023 20:00

Als kind zag Robyn Orlin zwarte mijnwerkers dansen voor een wit publiek. Een andere praktijk uit het Apartheidstijdperk was minstens even bepalend voor het beeld van de Zuid-Afrikaanse: Zoeloes die rijkelui rondrijden in riksja’s. Deze herinneringen confronteren ons met een schaduwzijde van het westers massatoerisme. Met acht jonge dansers en Rebecca Horns Concert for Anarchy, een werk voor een vleugelpiano aan het plafond, herdenkt Orlin een zwarte geschiedenis. Artistieke leiding & choreografie: Robyn Orlin. Dans Muzi Shili, Sunnyboy Motau, Teboho Letele, Oscar Buthelezi, Eugene Mashiane, Sussera Olyn, Otsile Masemola & Lesego Dihemo (Moving Into Dance Mophatong Company)

meer-info

zaterdag15.04
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
The Cavemen (Nigeria)
Zaterdag 15 April 2023 23:00

The Cavemen. is een in Lagos, Nigeria gevestigd duo bestaande uit Kingsley Chukwudi Okorie en zijn broer Benjamin Chukwudi James. Gevuld met een verlangen om het soort muziek te maken waar ze mee opgroeiden hebben de heren een reis ondernomen om de geluiden uit het verleden naar de toekomst te brengen. In dit proces zijn de broers een vertegenwoordiging geworden van het belang van het vieren van onze helden uit het verleden door middel van muziek. The Cavemen. hebben gezamenlijk een genre ontwikkeld dat 'Highlife Fusion' heet en highlife, afrobeat, jazz en soul muziek combineert. Sinds hun debuut heeft de band twee studioalbums uitgebracht met de titels 'Roots' en 'Love and Highlife', welke meer dan 90 miljoen streams opleverden en meerdere prijzen wonnen.

meer-info

woensdag19.04
Nederland, Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ - Muziek
Hamilton de Holanda & Nduduzo Makathini - Ontdekkingsreis met Braziliaans-Zuid-Afrikaans superduo.
Woensdag 19 April 2023 20:30 - 22:00

De Braziliaan Hamilton de Holanda en de Zuid-Afrikaan Nduduzo Makhathini wonen aan verschillende kanten van de oceaan, maar zijn verbonden door de muzikale diaspora die ontstond in de slavernijtijd. Jazzmaestro Wynton Marsalis stelde de twee virtuozen aan elkaar voor. Dankzij internet en YouTube ontstond tijdens coronatijd Routes of Discovery, een suite met duidelijke Braziliaanse en Afrikaanse roots, beïnvloedt door klassieke muziek, jazz en hiphop. Hamilton de Holanda is een van de meest invloedrijke bespelers van de bandolim, de mandoline die de Braziliaanse muziek karakter geeft. Grote Braziliaanse sterren prijzen hem de hemel in. Met zijn begeesterde pianospel legt Nduduzo Makhathini de link tussen jazz, gospel en zijn zoeloe-achtergrond. Buiten Zuid-Afrika maakt hij naam met zijn album Modes of Communication op het jazzlabel Blue Note. Nduduzo Makhathini piano, Hamilton de Holanda bandolim

mee-info

 

donderdag11.05
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Van Pletzen
Donderdag 11 Mei 2023 19:30

Van Pletzen is een duo producers genaamd Peach Van Pletzen en Matthieu “Nik Nax” Auriacombe. Ze hebben veel van de grootste hits in Zuid-Afrika mede mogelijk gemaakt en creëren nu hun eigen unieke stroming van feel good dance music met een productionele waarde die zij zelf beschrijven als ‘a kak lekker vibe’. Van Pletzen heeft een solide following opgebouwd die geen genoeg kan krijgen van hun satirische muziekvideo's, vlijmscherpe humor en sociaal commentaar. In oktober releasten ze de nieuwe single van hun gelijknamige album 'Dit is wat dit is', en die smaakt naar meer!

melkweg

zaterdag20.05
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Master Drummers of Burundi
Zaterdag 20 Mei 2023 20:15

Een optreden van de legendarische Master Drummers of Burundi is een overweldigende ervaring, met ceremoniële ritmes, zang en atletische dans. Op trommels van uitgeholde boomstammen brengen ze traditionele ritmes uit Burundi (Centraal-Afrika). Rode draad is de muziek die te horen is bij geboorte- en doodsrituelen, inauguraties van koningen en vruchtbaarheidsrituelen. VERPLAATST: Master Drummers of Burundi zou in eerste instantie dinsdag 20 november 2021 in de Grote Zaal staan. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is dat concert verplaatst naar zaterdag 20 mei 2023. Alle tickethouders hebben persoonlijk bericht ontvangen met praktische info.

meer-info

van za27.05
t/m di30.05
, - various locations - Muziek
Fatoumata Diawara (Mali)

De Malinese Fatoumata Diawara mengt afrobeat, soul, pop, jazz en funk alsof het niets is. De 40-jarige zangeres domineert de Afrikaanse popwereld met ruim een miljoen luisteraars per maand op Spotify. In 2018 ging de zangeres/gitarist voor het eerst de samenwerking aan met het dj-duo Disclosure, ze brachten toen samen de track ‘Ultimatum’ uit. Hierna volgden nog vele andere samenwerkingen, onder andere met de Britse band Gorillaz, waardoor Fatoumata Diawara ook een naam voor haarzelf maakte in de rest van de wereld. Maliba
In 2011 bracht ze haar eerste studio EP getiteld ‘Kanou’ uit. De EP is slechts vier tracks lang, maar werd al direct goed beluisterd. Haar laatste EP genaamd 'Maliba' sleept je mee in de wereld van zwoele klanken en prachtig gitaarspel. In 2019 stond de zangeres op het Utrechtse festival 'Le Guess Who?', waar ze het dak eraf zong. Het wordt een concert waarbij je gegarandeerd kan dansen, maar ook lekker kan wegdromen.

spot/oostpoort paradiso paard

woensdag06.09
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Richard Bona & Metropole Orkest - Charismatische bassist en zanger uit Kameroen
Woensdag 06 September 2023 20:15

De Kameroense topbassist en zanger Richard Bona brengt samen met het Metropole Orkest de beste nummers uit zijn repertoire in nieuwe orkestrale uitvoeringen en een aantal speciaal voor dit project geschreven nieuwe stukken. Bona is een van Afrika's meest veelzijdige muzikanten. Hij staat te boek als zanger en bassist, maar geef hem een willekeurig ander instrument in handen en hij zal het kunnen bespelen. Als klein jongetje in Kameroen viel zijn muzikaliteit al op en op zijn dertiende debuteerde hij in een Franse jazzclub. Eenmaal volwassen verhuisde hij naar Europa en later naar New York, waar hij een vaste waarde in de jazzscene werd, spelend met Branford Marsalis, Joe Zaniwul en Pat Metheny. Dirigent: Vince Mendoza

meer-info

vrijdag20.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Tribes - clubnacht
Vrijdag 20 Oktober 2023 22:00

Na een uitverkochte nacht in Paradiso tijdens ADE 2022, slaan Cloud 8 en Ziongate de handen wederom ineen voor de clubnacht TRIBES, een magisch dansritueel. Ziongate is de nieuwe futuristische clubavond gebaseerd op Afrikaanse elektronische riddims. In een wereld waar men overprikkeld is door media, politieke en sociale druk brengt Ziongate een alternatieve toekomst waarin niet het individu maar het collectief centraal staat. De riddims van afrotech, amapiano, gqom en afrohouse leiden naar een plek waar mensen vrij zijn. Sinds 2018 brengt Cloud 8 een verscheidenheid aan dj's, live optredens en kunst samen met hun evenementen in Rotterdam. Geleid door de beste selectie van soulful en deep afrohouse door de internationale artiest Cloud 8 werd al snel hét evenement voor een divers publiek.

Paradiso