Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Donderdag 23 Maart 2023

donderdag23.03
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
concert Samba Touré (Mali)
Donderdag 23 Maart 2023 20:30

Dit concert is gratis te bezoeken met de Ticket to the Tropics-pas 2023. Bestel de pas in de webshop van Paradiso of kijk onderaan deze pagina voor meer informatie. Samba Touré is een muzikant uit Mali die vooral bekend is om zijn virtuoze gitaarspel en unieke mix van Afrikaanse blues, woestijnrock en traditionele Malinese muziek. Touré werd geboren in het stadje Diré, gelegen aan de oevers van de rivier de Niger, in het noorden van Mali. Hij groeide op in een familie van muzikanten en begon op jonge leeftijd gitaar te spelen. Touré's vader, Ould Sidy, was een bekende muzikant in de regio en speelde op de traditionele luit genaamd ngoni. Touré begon zijn muzikale carrière als lid van de band van de legendarische Malinese zanger Ali Farka Touré, met wie hij jarenlang toerde en optrad. In 2008 bracht hij zijn eerste soloalbum uit, genaamd "Songhai Blues: Homage to Ali Farka Touré", waarop hij de muziek van zijn mentor eerde en zijn eigen stijl ontwikkelde. Sindsdien heeft Touré meerdere albums uitgebracht, waaronder "Albala" (2013) en "Wande" (2018), die lovende kritieken kregen van muziekrecensenten en fans over de hele wereld.

meer-iinfo

van za18.03
t/m wo29.03
, - various locations - Dans en theater
we wear our wheels with pride and slap your streets with color - Robyn Orlin (ZA): De herdenking van een zwarte geschiedenis

Als kind zag Robyn Orlin zwarte mijnwerkers dansen voor een wit publiek. Een andere praktijk uit het Apartheidstijdperk was minstens even bepalend voor het beeld van de Zuid-Afrikaanse: Zoeloes die rijkelui rondrijden in riksja’s. Deze herinneringen confronteren ons met een schaduwzijde van het westers massatoerisme. Met acht jonge dansers en Rebecca Horns Concert for Anarchy, een werk voor een vleugelpiano aan het plafond, herdenkt Orlin een zwarte geschiedenis. Artistieke leiding & choreografie: Robyn Orlin. Dans Muzi Shili, Sunnyboy Motau, Teboho Letele, Oscar Buthelezi, Eugene Mashiane, Sussera Olyn, Otsile Masemola & Lesego Dihemo (Moving Into Dance Mophatong Company)

ITA (Amsterdam) StadsschouwburgUtrecht  parkstadlimburgtheaters   Theater Rotterdam  chasse   amare

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.