Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Maandag 29 Mei 2023

maandag29.05
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Film
Mali Twist (2021) - Africadelic Festival
Maandag 29 Mei 2023 19:00

Regisseur: Robert Guédiguian. Bambara/Frans. Ondertiteling: EN. Africadelic Festival presenteert de première van de muzikale romance 'Mali Twist', beladen met het drama van politieke verandering in Mali in de jaren zestig en doordrenkt met de muzikale energie van dat decennium. Het is Mali in begin jaren zestig, enkele jaren na de onafhankelijkheid van de Fransen in 1960. De jeugd van Bamako, de hoofdstad van Mali, droomt van politieke vernieuwing en danst de twist op uit het Westen geïmporteerde rock-'n-roll. Samba, een jonge socialist, valt voor de pittige Lara tijdens een van zijn missies naar de het platteland. Om aan haar gedwongen huwelijk te ontsnappen, vlucht Lara met Samba naar de hoofdstad. Maar haar echtgenoot laat het duo niet met rust en de revolutie brengt al snel pijnlijke desillusies met zich mee.

melkweg

van za27.05
t/m di30.05
, - various locations - Muziek
Fatoumata Diawara (Mali)

De Malinese Fatoumata Diawara mengt afrobeat, soul, pop, jazz en funk alsof het niets is. De 40-jarige zangeres domineert de Afrikaanse popwereld met ruim een miljoen luisteraars per maand op Spotify. In 2018 ging de zangeres/gitarist voor het eerst de samenwerking aan met het dj-duo Disclosure, ze brachten toen samen de track ‘Ultimatum’ uit. Hierna volgden nog vele andere samenwerkingen, onder andere met de Britse band Gorillaz, waardoor Fatoumata Diawara ook een naam voor haarzelf maakte in de rest van de wereld. Maliba
In 2011 bracht ze haar eerste studio EP getiteld ‘Kanou’ uit. De EP is slechts vier tracks lang, maar werd al direct goed beluisterd. Haar laatste EP genaamd 'Maliba' sleept je mee in de wereld van zwoele klanken en prachtig gitaarspel. In 2019 stond de zangeres op het Utrechtse festival 'Le Guess Who?', waar ze het dak eraf zong. Het wordt een concert waarbij je gegarandeerd kan dansen, maar ook lekker kan wegdromen.

spot/oostpoort paradiso paard

van za27.05
t/m ma29.05
Nederland, Nijmegen - Park Brakkenstein - Muziek
Music Meeting Festival

Met onder andere: FaKruTu Dakar Edition Afrikaanse kruisbestuiving verhoogt dansbaarheid; ESINAM & Sibusile Xaba Spannend weerwerk tijdens avontuurlijk treffen uit België en Zuid-Afrika; ESINAM (band) featuring Linda Fredriksson Spannende music meeting tussen Ghanees-Belgische en Finse artiesten.

musicmeeting

van do11.05
t/m za03.06
BE, Brussel (Ixelles/Elsene) - Le Rideau - Dans en theater
Kunstenfestival des Arts 2023

Met een uitgebreider festival in 2023. Dit jaar o.a. uit Afrika: Nadia Beugre (Ivoorkust/Frankrijk) & Faustin Linyekula (DR Congo)

meer-info

van wo24.05
t/m di30.05
Nederland, Amsterdam - Rialto - Evenement
Africadelic 2023 x Rialto De Pijp: Viering van de Internationale Afrikadag

Africadelic is een jaarlijks festival op en rondom Internationale Afrikadag (25 mei) waar de diversiteit, creativiteit en kracht van Afrika en de Afrikaanse diaspora wordt gevierd. Het Africadelic Festival is een ode aan het Afrikaanse continent, haar culturele rijkdom, en de invloed die Afrodescendants, mensen van Afrikaanse afkomst, hebben op de mondiale cultuur en samenleving. Het festival, dat van 24 t/m 31 mei een week vol concerten, films, talks en andere inspirerende evenementen biedt, doet ook Rialto aan – op 24 en 27 mei. Op woensdag 24 mei opent het Africadelic Festival 2023 in Rialto met de Nederlandse première van African Redemption: The Life and Legacy of Marcus Garvey. Deze baanbrekende documentaire over het leven van Marcus Mosiah Garvey (1887-1940), de grote, zo niet de grootste, pan-Afrikanist van de vroege twintigste eeuw, is deze avond eenmalig te zien op het grote doek. Het publiek wordt welkom geheten door Audilla Vaughn (aka Femmetastic), terwijl Mitchell Esajas van The Black Archives de film inleidt. Op zaterdag 27 mei gaat het Africadelic Festival 2023 verder met de Nederlandse première van 400 Years: Taking the Knee (aflevering 1). Deze krachtige documentaire toont een diversiteit aan zwarte verzetshelden in Engeland en de Verenigde Staten die in de afgelopen vier eeuwen, en tot de dag van vandaag, tegen onderdrukking en racisme hebben gestreden. Met nagesprek over zwarte verzetshelden in Nederland en de voormalige Nederlandse koloniën door de eeuwen heen.

rialto  africadelic-events

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.