Vrijdag 28 April 2017

van do23.03
t/m do11.05
, - - Film
NTR presenteert nieuwe historische serie Goede Hoop met Hans Goedkoop
Donderdag 23 Maart 2017 21:05
t/m Donderdag 11 Mei 2017

Van 23 maart t/m 11 mei is op donderdag om 21.05 uur op NPO 2 de serie Goede Hoop te zien. Hans Goedkoop presenteert deze nieuwe zevendelige documentaireserie over de rol van Nederland in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De serie maakt deel uit van een groot multimediaal project met onder meer een tentoonstelling in het Rijksmuseum. Het onderwerp is deze keer de historische relatie tussen Nederland en Zuid-Afrika. Sinds Jan van Riebeeck er in 1652 voet aan wal zette, heeft Nederland een prominente rol gespeeld in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Het is een verhaal van overheersing, uitbuiting en racisme, maar ook van assimilatie, vrijheidsstrijd en emancipatie; een verhaal dat zich uitstrekt van VOC-mentaliteit tot Boerenoorlogen en Apartheid.

ntr

van di25.04
t/m za29.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Oumou Sangare: energieke, dansbare songs van Malinese wereldster

Na jaren stilte is ze terug: de West-Afrikaanse diva Oumou Sangare wordt geroemd om haar heldere stem, haar frisse, sensuele songs en haar daadkracht. Op haar 18e zong ze nog op straat in Bamako, Mali; drie jaar later brak Oumou Sangare al internationaal door met energieke, dansbare songs. Het succes van haar debuutalbum Moussoulou (‘Vrouwen’) uit 1990 was mede te danken aan de teksten, die openlijk taboes doorbraken.

oosterpoort muziekgebouwaantij  muziekgebouweindhoven  lantarenvenster

van vr21.10
t/m za31.03
Nederland, Scheveningen - AFAS Circustheater - Dans en theater
Musical: Disney's The Lion King

Afrika ontwaakt. Een nieuwe dag. Een nieuw leven. Welkom in het rijk van The Lion King. Diep in dit kloppende hart van Afrika ligt het grillige pad naar volwassenheid. Voor de pasgeboren leeuwenwelp Simba is de ‘circle of life’ zojuist begonnen. Een adembenemend verhaal over hoop, avontuur, moed en liefde. Volg Simba tijdens zijn gevaarlijke reis en beleef hoe een kleine leeuw uitgroeit tot machtige koning. Met verbluffend mooie decors, prachtige kostuums en de meeslepende muziek van Elton John en Tim Rice. Disney's The Lion King trok wereldwijd al meer dan 80 miljoen bezoekers en won 70 internationale awards.

stage-entertainment

van do24.11
t/m vr28.04
Nederland, Amsterdam - Prince Claus Fund - Tentoonstelling
Tentoonstelling Prins Claus prijswinnaar El Anatsui (Ghana)

El AnatsuiEl Anatsui (Ghana, 1944) is een van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars. Zijn grote wandkleden van flessendopjes zijn over de hele wereld geliefd bij een groot publiek. De kunstenaar ontving tot op heden veel lof, waaronder een oeuvreprijs tijdens de Biënnale van Venetië in 2015 en een Prins Claus Prijs in 2009

princeclausfund

van di03.01
t/m ma15.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Exhibition: 'Neither Black Nor White revisited'

This exhibition is initiated by Studio Kurtycz. Studio Kurtycz was created in Paris in 2002 by the artists Anna Kurtycz (Mexico-Poland) and RUDEK (The Netherlands) as a creative space using graphic art in a very open and unconventional way. Ttraditional printing techniques are combined with other ways of artistic expression as painting, installation, street art and photography, often with a social engagement. From 2008 until 2015, Studio Kurtycz was located in West-Africa (first in Ghana and then in Benin) developing projects in interaction with the local population and local artists.

ascleiden

van ma24.04
t/m zo30.04
Zuid-Afrika, Tankwa Town - Tankwa Town - Evenement
AfrikaBurn Festival 2017

2017 festival edition: AfrikaBurn is the spectacular result of the creative expression of participants who gather once a year in the Tankwa Karoo to create a temporary city of art, theme camps, costume, music and performance!

afrikaburn

van vr17.02
t/m zo21.05
Nederland, Amsterdam - Rijksmuseum - Tentoonstelling
Tentoonstelling: Goede Hoop. Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600

Het Rijksmuseum presenteert de eerste grote tentoonstelling over de relatie Zuid-Afrika en Nederland. 400 jaar bewogen geschiedenis in 300 objecten, vooral afkomstig uit Zuid-Afrika. “De tentoonstelling 'Goede Hoop' laat een belangrijk deel van onze koloniale geschiedenis zien in al zijn nuances. Een zowel pijnlijk als indrukwekkend, maar vooral onrustbarend en herkenbaar verhaal.” Adriaan van Dis, schrijver, Afrika-kenner en verteller bij de tentoonstelling.

rijksmuseum

van do16.02
t/m zo07.05
Nederland, - Nederland - Muziek
Abafazi: African Sunset - Show

Vrouwelijke drum and Marimba band: Afrikaanse drums voor mannen? De kleurrijke en energieke Abafazi zetten het traditionele beeld en de zaal op zijn kop. Met drums, marimba en zang nemen de tien Zuid-Afrikaanse dames het publiek mee op reis door de muziek en cultuur van Zuid-Afrika.

wereldtheater speellijst

van do02.03
t/m zo30.04
Nederland, - Nederland - Evenement
tournee: South African Road Trip

Met de bekende award winnende 'Afrikaapse' hiphop/ spoken word artiest Jitsvinger. Celebrating Life is een voorstelling met poëzie, zang, dans en prachtige videobeelden van de Westkaap. Het bekendeKhayelitsha United Mambazo Choir (bekend van o.a de musical Amandla! Mandela), uit de townships van Kaapstad, neemt je aan de hand van thema's als taal, identiteit en afkomst mee naar hun geboortegrond. Samen met de zangeressen Lungiswa Plaatjie en Nomapostile Nyiki bezorgen ze je een brede glimlach én kippenvel.

bostheaterproducties speellijst

van vr28.04
t/m zo30.04
Nederland, - Nederland - Muziek
concert: Samba Touré (Mali)

De uit Timboektoe afkomstige gitarist en zanger Samba Touré wordt door velen beschouwd als beste gitarist van Mali. Hij is de muzikale erfgenaam van de koning van de desert blues, die in 2006 overleed: Ali Farka Touré. Samba Touré’s moeder zong bij Ali Farka touré en Samba werd vijftien jaar geleden gevraagd om in diens band te spelen, tijdens tournees door Europa en de Verenigde Staten. Hierdoor leerde Samba voor hem nieuwe muziekstijlen en ritmes kennen, die hij opnam in zijn eigen blues en er een heel eigen draai aan gaf. Samba Toure bracht in 2008 zijn eerste internationale release uit: ‘Songhaï blues, Homage to Ali Farka Touré’, die werd opgevolgd door het album ‘Crocodile Blues’.

pip grounds bloesemfestival

van do13.04
t/m wo31.05
Nederland, - Nederland - Film
Nederlandse film: Bram Fisher, over Zuid-Afrikaanse advocaat van Nelson Mandela

De apartheid viert hoogtij in1963 in Zuid-Afrika. Tien mannen worden op een boerderij in Rivonia gearresteerd voor samenzwering om gewelddadige acties uit te voeren tegen de repressieve Zuid-Afrikaanse regering. Advocaat Bram Fisher stapt naar voren om ze te verdedigen. Hij ontdekt al snel dat de politieke leider Nelson Mandela ook terecht staat.

filmladder

van do13.04
t/m wo31.05
Nederland, - Nederland - Film
A United Kingdom - film over prins uit Botswana en zijn blanke, Britse vrouw

In 1947 ontmoet Seretse Khama, de prins van Botswana, Ruth Williams, een Londense kantoorbediende. Bevrijd door de sociale veranderingen van vlak na de oorlog voelen ze zich direct tot elkaar aangetrokken: zij door zijn hoop op een betere wereld, hij door haar verlangen deze wereld te omarmen. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Het geplande huwelijk stoot op veel verzet; niet alleen van hun families, maar ook van de Britse en zelfs Zuid Afrikaanse regering. Het idee van een biraciaal echtpaar dat het buurland regeert van een republiek waar onlangs de apartheid werd ingevoerd is ondenkbaar.

filmladder

vrijdag28.04
Nederland, Amsterdam - Rialto - Film
film: Afrolijk Première: Afripedia

Afrolijk, dé nieuwe uitgaansavond voor de Afro-minded community strijkt neer in Rialto voor een feestelijke avond met goed nieuws, twee films en een spetterende party. Met de film Bonjour Stromae te zien, een filmisch verslag van een onvergetelijk optreden van de Belgisch-Rwandese popartiest Stromae in de Rwandese hoofdstad Kigali. Hoogtepunt van de avond is de Nederlandse première van Kenia en Zuid-Afrika, twee episoden uit het documentaire vijfluik Afripedia, een productie van het Zweedse-Afro-collectief Stocktown van Teddy Goitom, waarin Afrikaanse kunstenaars en creatieven centraal staan. Na de film: een funky Afro party. Onze Afrolijke DJ’s Dandana en Joss & Flo nemen de tent over om de pannen van het dak te draaien met de lekkerste Afrobeats.

rialto