Zondag 14 November 2021

zondag14.11
NL, Leiden - De X - Muziek
Etran De L'Air - hypnotiserende desert blues uit Niger
Zondag 14 November 2021 15:00

Al ruim 20 jaar speelt deze Etran de L'Aïr (de Sterren uit Aïr, een bergachtige regio in het noorden van Niger) in de 'gitaarstad' Agadez op trouwfeesten, doopceremonies en politieke evenementen. Het is de bekendste en langst spelende groep, maar tegelijkertijd weinig bekend in het westen in vergelijking met bands als Mdou Moctar en Bombino. Het is dan ook een unieke band: niet alleen is het een familieband en komen ze uit de arbeidersklasse voort, ze spelen ook muziek die de multi-etniciteit van hedendaags Niger representeert. Volgens de manager “speelt de band voor mensen die geen geld hebben. Als een trouwerij geen dure muzikanten kan betalen, huren ze Etran De L'Aïr in.” Naast de zo bekende woestijnblues incorporeert Etran De L'Aïr ook Mande muziek en zelfs soukous in hun composities. Zelf zeggen ze: "we play our own folklore, not like the other artists in Agadez. Our music is based around traditional takamba...and we listen to a lot of Malian music. Not Tinariwen, but musicians like Ali Farka Touré and Oumou Sangaré." In 2018 verscheen hun eerste plaat op Sahel Sounds, live en buiten opgenomen vol hypnotiserende gitaren, prominente snare-drum en ululerende omstanders. LET OP:  Dit middagconcert is in Scheltema  (Marktsteeg 1, Leiden).  

meer info

zondag14.11
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Gowtu XL - Hip Hop * Kawina * Afrobeats * Awasa *Su’BurbanHip Hop * Kawina * Afrobeats * Awasa * Su’Burban
Zondag 14 November 2021 19:00

Oomtow Live / Gowtu SoundSystem Live / Afrolosjes Soundsystem / The Originals brassband / Wp Soundsystem / Rockefellababe / Quintern / Melvie / Atti. Wassen op opzwepende ritmes, heupen die draaien en ramen die zweten...Gowtu is eindelijk weer thuis in de Melkweg en kmt met een dikke line-up! De crew heeft zich in rap tempo gevestigd als meest frisse Surinaamse van Amsterdam. Tijdens hun clubavonden maken zij een mix tussen Surinaamse muziek invloeden en jouw favoriete urban tracks. Deze unieke mix wordt "Sub'Burban" genoemd! Gowtu Soundsystem brengt een mix van Kawina, Hiphop, Urban, Afrobeat en Awasa, ondersteund door live percussie en neemt je mee naar het binnenland van Suriname tot aan de binnenstraten van grootstedelijk Nederland.

melkweg

van do11.11
t/m zo14.11
Nederland, Utrecht - Utrecht - Muziek
Le Guess Who? 2021 - Festival

Le Guess Who? is een festival voor grensverleggende muziek en cultuur van over de hele wereld. Het festival presenteert geluiden die je op andere plekken nauwelijks te horen krijgt maar juist uitdagen en inspireren. De 14e editie vindt plaats van 11 t/m 14 november 2021 in Utrecht. Vier dagen lang neemt Le Guess Who? de stad Utrecht over: artiesten treden op in popzalen, theaters, kerken, oude fabriekspanden en clubs. In 2021 treden onder andere op: multi-instrumentalist, zanger en songwriter John Dwyer, ook bekend als de frontman van OSEES; de Colombiaanse experimentele producer en geluidskunstenaar Lucrecia Dalt; de Japanse componist en percussionist Midori Takada; klarinettiste en saxofoniste Matana Roberts, en singer-songwriter Phil Elverum, bekend van zijn werk als Mount Eerie en The Microphones. Alle curatoren treden ook zelf op tijdens het festival. Verder zijn er optredens van o.a. artist-in-residence Alabaster dePlume, John Dwyer’s pysch- garagerockicoon OSEES en ook de liveprimeur van zijn nieuwe collectief Bent Arcana; de legendarische Duitse krautrockgroep faUSt, de Zanzibarische Siti Muharam, achterkleindochter van taarab-legende Siti Binti Saad; Egyptisch ensemble Mazaher, een van de laatste beoefenaars van het Zar ritueel; de Gambiaans-Britse grime- en hiphopartiest Pa Salieu; en optredens gehost door het Oegandese platenlabel Nyege Nyege Tapes en Utrechts multidisciplinair platform Uncloud. Meer artiesten worden op een later moment aan de line-up toegevoegd.

legueswho tivolivredenburg

van za13.11
t/m za11.12
Nederland, - Nederland - Muziek
Marmoucha Orchestra & Mehdi Nassouli

Bezwerend orkest verwelkomt grote Marokkaanse belofte, die eerder samenwerkte met Fatoumata Diawara en Herbie Hancock. Het superdiverse Marmoucha Orchestra werpt nieuw licht op de muziektradities van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Middellandse Zee. Speciale gast tijdens Gnawa Fusion in het BIMHUIS is Mehdi Nassouli, de internationaal geroemde Marokkaanse zanger en bespeler van het snaarinstrument guembri. Hij wordt gezien als de toekomst van de gnawa, de hypnotiserende traditionele stijl die een opleving maakt onder jonge musici uit de jazz, reggae en rock. Voor Mehdi Nassouli ontwikkelde het Marmoucha Orchestra een bijzonder repertoire, waarin authentieke gnawa-stukken begeleid worden door moderne orkestrale arrangementen. En waarin gnawa-ritmes samensmelten met jazz en andere westerse stijlen. Gnawa Fusion is geïnspireerd door de Marokkaans-Algerijnse traditie van de lila, een feestelijk ritueel waarin musici door bezwerend samenspel in contact proberen te komen met de geesten van hun voorvaderen. Mehdi Nassouli werkte eerder samen met o.a. Fatoumata Diawara, Herbie Hancock, Titi Robin en Alpha Blondy.

marmoucha bimhuis amare tivolivredenburg grounds