Zondag 26 November 2023

zondag26.11
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Ablaye Cissoko & Cyrille Brotto - Intiem samenspel op West-Afrikaanse harp en accordeon.
Zondag 26 November 2023 20:30

In de afgelopen twintig jaar werd Ablaye Cissoko een van de hoogst gewaardeerde bespelers van de kora, de West-Afrikaanse dubbelharp. Daarbij zingt hij, geheel in de traditie van ‘griots’ of verhalenvertellers waarvan hij afstamt. Bijzonder breekbaar, warm en diepgevoeld klinkt zijn recente album Instant, dat hij maakte met de Franse accordeonist Cyrille Brotto. ‘Een juweeltje’, volgens Songlines Magazine. ‘De accordeon voegt een melancholische, bijna Keltische ondertoon toe aan Cissoko’s elegante arpeggio’s.’
De uit Senegal afkomstige Ablaye Cissoko vormde al eerder een verrassend duo met trompettist Volker Goetze, met wie hij drie albums maakte. Ook werkte hij samen met onder anderen Randy Weston, Eric Bibb en het Constantinople Ensemble. Cyrille Brotto is gespecialiseerd in de diatonische accordeon en is al jaren een bekend gezicht in de Franse volksmuziek. Als duo leggen zij de link tussen Zuid-Franse folk en de Mandingo-traditie uit West-Afrika.

meer-info

van do26.10
t/m za13.01
, - various locations - Evenement
South African Road Trip

In het najaar van 2022 gingen de artiesten van South African Road Trip in première op het prestigieuze Londense West End. Vanaf oktober 2023 zijn ze terug in Nederland met hun nieuwe voorstelling ROOTS! zo kondigt producent Bos Theaterproducties aan. Het is de vierde voorstelling van South African Road Trip bestaande uit het Khayelitsha United Mambazo Choir, een aantal Xhosa zangeressen en Zuid-Afrikaanse muzikanten. ROOTS! is van 26 oktober 2023 t/m 13 januari 2024 te zien in verschillende Nederlandse theaters. De première is op dinsdag 31 oktober in de Leidse Schouwburg. Kaartverkoop is gestart. ROOTS! zit boordevol muziek die recht uit het hart komt. Het publiek gaat mee op een unieke reis door Zuid-Afrika en wordt ondergedompeld in de rijke tradities van de Xhosa cultuur. De musici en dansers uit Kaapstad vertellen openhartig over het dagelijkse leven en over de geschiedenis van Zuid-Afrika. Wat kregen ze van huis uit mee over religie en tradities? Wat betekent de strijd voor vrijheid in Zuid-Afrika voor hen? En welke verbindende rol speelt muziek in hun cultuur? Traditionals, gespeeld op authentieke instrumenten, worden afgewisseld met nummers als Pata Pata van Miriam Makeba, Fast Car van Tracey Chapman en Here Comes the Sun van The Beatles. Nummers die verrassend genoeg ook onderdeel zijn van onze roots.

meer-info   speellijst
 

van zo24.09
t/m zo07.01
Nederland, Amersfoort - Kunsthal KAdE - Tentoonstelling
Africa Supernova - De hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla en Pieter Schulting

De Afrikaanse schilderkunst heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ze weerspiegelt het zelfbewustzijn waarmee de kunstenaars op het continent naar zichzelf en hun positie in de wereld kijken. Verzamelaars Carla & Pieter Schulting hebben in deze periode een grote collectie schilderijen – aangevuld met enkele sculpturen en foto’s – verworven uit delen van Afrika, waarmee ze een inzicht geven in waar de Afrikaanse schilderkunst op dit moment voor staat. Veel kunstenaars in de collectie hebben zichzelf of hun directe omgeving als onderwerp gekozen met portretten, figuurstukken en genretaferelen. Er worden werken getoond van ruim 100 kunstenaars uit 30 landen. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Daarnaast is er aandacht voor kunstenaars uit de ‘diaspora’ – Verenigde Staten, Brazilië, Caraïben - met een link naar het Afrikaanse continent. Hoewel nooit compleet, geeft de verzameling een gelaagd beeld van de manier waarop kunstenaars verbonden met Afrika reflecteren op hun zelfbeeld en hoe hun verbeeldingskracht uitstraalt naar de hele wereld.

meer-info

van vr29.09
t/m do30.11
, - various locations - Dans en theater
UNBREAKABLE - SOWETO SKELETON MOVERS & LLOYDSCOMPANY

'An explosive performance with hope, healing and redemption through Pantsula dance'. In a combination of heartfelt play, a mix between traditional South-African street dance (pantsula) and ‘bone breaking’, Afro house, Amapiano beats, humor and impressive visuals, the Soweto Skeleton Movers from South-Africa will tell their personal stories that put their Unbreakable spirit to the test. Despite many setbacks and bad temptations that cross their path, these dancers are “unbreakable”. What is pantsula? Pantsula is an energetic dance that originated in the South African “townships” in the 1950s and represents a specific way of life and clothing style. Pantsula was used as an expression of resistance during the apartheid era. Unbreakable is a collaboration between Rotterdam choreographer Lloyd Marengo, London theater director Jonzi D and the five explosively energetic dancers of Soweto Skeleton Movers.

more-iinfo

van vr24.11
t/m zo26.11
Nederland, Den Haag - Theater De Nieuwe Regentes - Evenement
Festival voor het Afrikaans

Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november 2023 vindt in theater De Regentes in Den Haag de vijfde editie van het Festival voor het Afrikaans plaats. Deelnemers zijn onder meer Antjie Krog, Stef Bos, Adriaan van Dis, Amanda Strydom, Ronelda Kamfer, Frazer Barry, Dean Balie, Marlo Minnaar en de Klimaatdichters. Het Festival voor het Afrikaans is een tweejaarlijks evenement dat het Nederlandse en Vlaamse publiek wil laten kennismaken met de rijkdom van de Afrikaanstalige cultuur. Door de gedeelde geschiedenis van het Nederlands en Afrikaans kunnen de meeste Nederlandstaligen het Afrikaans al snel vrij makkelijk volgen. Dat biedt Afrikaanstalige schrijvers en artiesten de kans hun werk met een internationaal publiek te delen. En het Nederlandse publiek…? Dat krijgt er een spannende en verrassende cultuur bij, met kunstenaars die zich  kunnen meten met de absolute wereldtop! Het programma bestaat uit muziek, toneel, literatuur, spoken word, film en debat. Festival voor het Afrikaans is inclusief en maakt ruimte voor verschillende variëteiten van het Afrikaans. Toegangskaarten worden verkocht per dagdeel. Het is mogelijk om per dagdeel meerdere voorstellingen bij te wonen. We hopen dat bezoekers zo veel mogelijk shows gaan zien: niet alleen de oude favorieten, maar ook onbekende namen of genres. Kom ons kuier ’n hond uit ’n bos!

meer-info

van za23.09
t/m zo14.01
Nederland, Utrecht - Centraal Museum - Tentoonstelling
Thierry Oussou – Impossible is Nothing

In de Annex van Stoel neemt stelling toont kunstenaar Thierry Oussou (1988, Allada, Benin) zijn installatie Impossible is Nothing. In dit werk staat een bijzondere stoel centraal, namelijk de troon van Koning Béhanzin (1845–1906), de laatste koning van Dahomey, het huidige Benin.

De troon toont de positie van de koning, maar ook hoe de koloniale machten aan het eind van de negentiende eeuw, de plaats van de koning innemen. Zoals Oussou stelt: "Als je de troon van de koning wegneemt, neem je zijn plaats in". In Impossible is Nothing laat Oussou zien dat de stoel ook voor macht kan staan en stelt hij vragen over herinneringen aan het cultureel erfgoed, toegang tot en het eigendom van cultureel erfgoed, maar ook over ambacht en studie.

Kijk hier voor meer informatie.

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van zo26.11
t/m ma20.05
Nederland, Veendam - Veenkoloniaal Museum - Tentoonstelling
2 Spraak

Afrika ontdekken in textiel. In samenwerking met Odilia Okonga zet 2 Spraak het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. De tentoonstelling verbindt dit continent op een positieve wijze met mensen uit onze regio die zich laten inspireren door Afrika.

Kijk hier voor meer informatie.