Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Zaterdag 18 Maart 2023

zaterdag18.03
Nederland, Amsterdam - Oude Kerk - Evenement
gathering #3: future sounds and beyond: the non aligned - Ibrahim mahama (Ghana)
Zaterdag 18 Maart 2023 20:00 - 22:00

Dit laatste verdiepende programma rond Ibrahim Mahama’s installatie Garden of Scars neemt je mee op een Afro-futuristische reis, gebaseerd op nieuwe stemmen en bewegingen vanuit de Afrikaanse diaspora. Een Europese vorm van Afroheid is een concept in wording, dat zich in jonge generaties steeds sterker manifesteert. Wat borrelt er aan nieuwe stromingen en ontwikkelingen? Een set van Chinnamasta vormt de soundtrack voor een avond waarin muziek, performance en zang je meenemen op een epische Afro-futuristische reis gebaseerd op nieuwe stemmen. Raziyah Heath draait regelmatig als DJ Chinnamasta. Ze is een queer activist, writer and educator. She is one of the founders of the queer strip-/clubnight Va Va Voom and is an active member in the techno scene. Choreograaf/performer Christian Guerematchi voert een gedeelte uit van de performance N.A.M.-Non Aligned Movement, een danssolo op zoek naar de Zwarte Europese identiteit en de codes van het Zwarte lichaam. De titel is ontleend aan de beweging van Non-gouvernementele organisaties die vanaf de jaren 1960 een grote rol speelden bij de onafhankelijkheidsstrijd bij zogenoemde Derde Wereldlanden. Josip Tito, president van voormalig Joegoslavië was een van de oprichters van deze beweging.

meer-info

zaterdag18.03
Nederland, Amsterdam - De Meervaart - Muziek
Sona Jobarteh (Gambia) - Een eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek
Zaterdag 18 Maart 2023 20:15

De Gambiaanse Sona Jobarteh is niet alleen een fantastische zangeres, maar bovendien de eerste vrouwelijke virtuoos op de kora, het traditionele West-Afrikaanse snaarinstrument. Dat maakt haar tot een pionier in een traditie die de afgelopen zeven (!) eeuwen alleen van vader op zoon werd doorgegeven. Jobarteh studeerde aan het conservatorium in Londen en keerde vervolgens terug naar Afrika. Zo ontstond haar eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek. Live wordt ze begeleid door vier muzikanten.

meer-info

van za18.03
t/m wo29.03
, - various locations - Dans en theater
we wear our wheels with pride and slap your streets with color - Robyn Orlin (ZA): De herdenking van een zwarte geschiedenis

Als kind zag Robyn Orlin zwarte mijnwerkers dansen voor een wit publiek. Een andere praktijk uit het Apartheidstijdperk was minstens even bepalend voor het beeld van de Zuid-Afrikaanse: Zoeloes die rijkelui rondrijden in riksja’s. Deze herinneringen confronteren ons met een schaduwzijde van het westers massatoerisme. Met acht jonge dansers en Rebecca Horns Concert for Anarchy, een werk voor een vleugelpiano aan het plafond, herdenkt Orlin een zwarte geschiedenis. Artistieke leiding & choreografie: Robyn Orlin. Dans Muzi Shili, Sunnyboy Motau, Teboho Letele, Oscar Buthelezi, Eugene Mashiane, Sussera Olyn, Otsile Masemola & Lesego Dihemo (Moving Into Dance Mophatong Company)

ITA (Amsterdam) StadsschouwburgUtrecht  parkstadlimburgtheaters   Theater Rotterdam  chasse   amare

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.