Zaterdag 02 Oktober 2021

van di28.09
t/m zo03.10
, - various locations - Muziek
Metropole Orkest Big Band plays the South African Somgbook of Jazz

Na het brengen van odes aan Amerikaanse jazzlegendes Oliver Nelson, Quincy Jones en Thelonious Monk verbreedt de bigband nu zijn horizon. Onder leiding van de Zuid-Afrikaanse trompettist en dirigent Marcus Wyatt speelt het Zuid-Afrikaanse jazz. Met muziek van oa. Dudu Pukwana, Abdullah Ibrahim, Johnny Dyani, Winston Mankunku, Bheki Mseleku, Hugh Masekela, Jonas Gwangwa en Zim Ngqawana krijg je een mooie doorsnede van de Zuid-Afrikaanse jazzscene. Speciale gast is vocalist Siyabonga Mthembu. Dit concert is onderdeel van AfroVibes, een jaarlijks festival van hedendaags theater, dans, muziek en design uit Afrika. Het festival brengt het werk van opkomende en gevestigde actuele Afrikaans makers en kunstenaars naar Nederland. AfroVibes laat het dynamische culturele leven van stedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en publiek. Siyabonga Mthembu is de curator van 'Indaba Is', een compilatie van de avant-garde- en jazzcollectieven uit Johannesburg, uitgebracht door Giles Petersens Brownswood Recordings in 2021. Daarnaast is Siyabonga de leadzanger van Shabaka and the Ancestors. Ook is hij de leadzanger van de band The Brothers Move On. Zuid-Afrikaanse trompettist, componist en bandleider Marcus Wyatt trad op over de hele wereld en werkte samen met een indrukwekkend scala aan muzikanten, van Manu Dibango, Abdullah Ibrahim en Miriam Makeba tot Maria Schneider, John Faddis, Bheki Mseleku, Lionel Loueke en Steve Turre. Wyatt is winnaar van de South African Music Award (SAMA) en verscheen behalve in zijn thuisland ook op festivals en podia in meer dan 20 verschillende landen.

metropoleorkest tivolivredenburg lantarenvenster bimhuis verkadefabriek  afrovibes

van za02.10
t/m zo10.10
Nederland, Utrecht - Utrecht - Evenement
Future for the Past 2021

Sites of Memory presenteert Future for the Past: een reis door de tijd naar “verborgen” verhalen uit het koloniale verleden. Kunstenaars uit Zuid-Afrika en Nederland geven hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst, en theater. Tussen 1 en 11 juli te zien in Amsterdam, en tussen 2 en 10 oktober in Utrecht. De voorstelling is volledig corona-veilig en bestaat uit een interactieve wandeling waarin live optredens worden afgewisseld met 360 graden audio en video. Het publiek volgt een route langs verschillende historische locaties en krijgt inzicht in hoe ons koloniale verleden doorwerkt in het heden en ons beeld voor de toekomst. Future for the Past werd in 2020 in Amsterdam ontwikkeld. Naar aanleiding van historische onderzoek naar de koloniale geschiedenis door cultuurhistoricus Nancy Jouwe, is het voorstellingsconcept aangepast naar de stad Utrecht. Future for the Past staat onder leiding van Sites of Memory oprichters Katy Streek en Jennifer Tosch. Met de artistieke inbreng van Zuid-Afrikaanse makers Jarett Erasmus, Luke de Kock en Toni Giselle Stuart en Nederlandse makers Jörgen Gario, Jomecia Oosterwolde, Raul Balai en Alejita Silva zijn prikkelende optredens ontstaan die stof tot nadenken geven. De voorstelling is voor het grootste deel in het Engels en heeft ook stukken in het Nederlands, Afrikaans en Papiamentu.

sitesofmemory

van di28.09
t/m zo10.10
, - various locations - Evenement
Afro_Vibes Festival 2021: Shifting Spaces; Tilting Times

Het komende festival in 2021 is van 28 september – 10 oktober in Amsterdam, Rotterdam, 's-Hertogenbosch en Utrecht. Live in de theaters met dans, theater, spoken word, muziek, tentoonstelling en mode en een online programma. Afro_Vibes 2021 staat opnieuw onder artistieke leiding van Jay Pather in Zuid-Afrika en programmeur Marjorie Boston in Nederland. Dit jaar met voorstellingen uit Namibië, Zuid-Afrika, Mozambique, Zimbabwe, Tanzania, Nigeria, V.S. en natuurlijk Nederland.

afrovibes

van vr01.10
t/m ma01.11
, - various locations - Evenement
Black Achievement Month

De Black Achievement Month wordt jaarlijks in de maand oktober gehouden. Het festival heeft als doel de uitzonderlijke talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers te zetten. Dit jaar vindt de Black Achievement Month van 1 oktober t/m 1 november plaats in Almere, Amsterdam, Den Haag, Leiden, Middelburg, Utrecht en Rotterdam. Het thema van dit jaar is ‘Verbonden Generaties’. “Hiermee geven we aan, dat iedere generatie gevormd wordt en voortbouwt op een vorige generatie. We zijn geen losse individuen en leven niet uitsluitend in het hier en nu. We komen van ver en geven het stokje door aan de toekomstige generatie. We staan, als het ware, op elkaars schouders. Het verleden werkt door in het heden en heeft gevolgen voor de toekomst. Dit gegeven, dit besef is essentieel”, aldus John Leerdam, artistiek leider van de Black Achievement Month. De Black Achievement Month richt zich op drie pijlers: Beeldende kunst en theater: tentoonstellingen, voorstellingen, films;  Artiesten: zangers, dansers, musici, acteurs, theatermakers, spoken word artiesten; Maatschappelijk debat en discussie: over actuele en beeldbepalende thema’s, die gevoerd worden met wetenschappers, professionals, ondernemers, sporters, intellectuelen en schrijvers.

meer info    programma