Zondag 14 April 2019

zondag14.04
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Oumou Sangaré
Zondag 14 April 2019 20:00

Een mooie primeur: voor de eerste keer komt Oumou Sangaré naar De Roma. De Malinese ster presenteert live haar nieuwste album Mogoya, een titel die zich vrij laat vertalen als 'mensen van vandaag'. Haar stem en boodschap klinken krachtig als altijd, maar haar Afrikaanse muziek krijgt een modernere sound. Oumou Sangaré gaf haar carrière bewust een boost: ze tekende bij een nieuw platenlabel en liet zich omringen door internationale talenten. Zo nam ze de plaat op in Stockholm en ging ze in zee met producers uit Parijs. "Ik wil dat mijn nieuwe muziek de jonge mensen uit Mali aanspreekt, maar ook mijn cultuur en tradities blijft respecteren", zo verklaart de zangeres zelf.  Stijlvol en elegant, pittig en charismatisch, met een doorleefde soulvolle stem: wie Oumou Sangaré op het podium ziet verschijnen, kan alleen maar onder de indruk zijn. Maar the leading lady van de hedendaagse Afrikaanse muziek gebruikt haar eigen levenservaringen en haar huidige positie ook om een krachtige boodschap over te brengen. Met haar songs ijvert Oumou Sangaré voor de positie van de vrouw in haar thuisland Mali en voert ze campagne tegen onder meer polygamie en kinderhuwelijken. "Vrouwen hebben geen stem in Afrika, mannen voeren altijd het woord. Ik wil mij rechtstreeks tot de vrouwen richten en hen duidelijk maken dat ze zélf hun beslissingen kunnen nemen.

deroma

zondag14.04
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
concert Msafiri Zawose (Tanzania)
Zondag 14 April 2019 21:00

Met zijn meest recente album ‘Uhamiaji’ (2017) herdefinieert de Tanzaniaanse songwriter, multi-instrumentalist en charismatisch performer Msafiri Zawose de grenzen van de centraal Tanzaniaanse gogo muziek, een uniek geluid dat vooral bestaat uit de mix van traditionele instrumenten en vocale harmonieën. Msafiri is een meester op de marimba (balafon), zeze (Gogo tweesnarige viool), ilimba (pentatonische-gestemde duimpiano) en de ngoma (traditionele drums). Zijn Wagogo-stam staat bekend om hun muzikaliteit en is beroemd geworden door Msafiri’s vader, Hukwe Zawose, die samen met Peter Gabriel tourde in de jaren ’80 en ’90. Net als zijn vader een experimentele samenwerking aanging met ambient/elektronica producer Michael Brook, was Msafiri bij zijn laatste album gedreven om nieuwe vormen van traditionele muziek te ontdekken. Op ‘Uhamiaji’ behoudt hij de gogo muziek, maar voegt daar ook een elektronisch element aan toe. De nummers zijn beïnvloed door muziek van over de hele wereld en combineren dub, ambient en elektronisch met de hypnotische, emotionele zang van Msafiri.

paradiso

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst