Woensdag 01 Juli 2020

woensdag01.07
, - Online - Lezing en debat
Online promotie: Bio-ethiek bij vaccinonderzoek in Liberia
Woensdag 01 Juli 2020 14:00

Hoe gaat een genormaliseerde en gestandaardiseerde bio-ethicus ter plaatse om met ethische kwesties? Wat blijft buiten de analytische schijnwerper van dominante moraliteitstheorieën en de richtlijnen die ze informeren? Arsenii Alenichev onderzoekt empirische bio-ethiek waarin deze vragen aan bod komen in de context van een Ebola-vaccinonderzoek in Liberia. Arsenii Alenichev ging vier maanden voor veldwerk naar de precaire wijken van Monrovia in 2016. Daar volbracht hij onder andere een ‘consent study’ die gericht was op het documenteren van de participatieve ervaringen van deelnemers. Dhr. A. Alenichev: Precarious Subjects: Ethics and Etiquette in an Ebola Vaccine Trial in Liberia. Promotoren zijn prof. dr. A. Mol en prof. dr. A. Trilla i García. Copromotoren zijn dr. R.P.M. Gerrets en prof. dr. V.K. Nguyen. Online verdediging. Vanwege de situatie rondom het coronavirus vinden de promoties aan de UvA niet – zoals gebruikelijk – plaats in Agnietenkapel of Aula. De promovendi verdedigen van achter hun pc of laptop thuis op het online platform ZOOM hun proefschrift tegenover hun begeleiders en de andere leden en de voorzitter van de promotiecommissie. De promotie is op het aangegeven tijdstip live mee te kijken op YouTube. Na afloop van de promotie wordt de link gedeactiveerd en wordt de livestream verwijderd.

uva

van do25.06
t/m do02.07
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Film
Die Stropers op Filmavond Zuid-AfrikaHuis
Van Donderdag 25 Juni 2020 -  18:30
t/m Donderdag 02 Juli 2020 - 21:30

De film is Afrikaans gesproken met Engelse ondertiteling. Uw kaartje/aanmelding is inclusief één consumptie. Om de 1.5 meter afstand tussen bezoekers te waarborgen zijn er 6 plekken beschikbaar.
Zuid-Afrika, Vrijstaat, bastion van een geïsoleerde witte gemeenschap, de Afrikaners. In deze landelijke en conservatieve wereld waar kracht en mannelijkheid de sleutelwoorden zijn, is Janno een aparte jongen, broos en gereserveerd. Op een dag neemt zijn moeder, een vurig christen, Pieter mee naar huis, een wees van de straat die ze heeft besloten te redden, en vraagt Janno hem als een broer te accepteren. De twee jongens engageren zich in een strijd om macht, erfenis en ouderlijke liefde.

zuidafrikahuis 2 juli

van do25.06
t/m zo05.07
Zuid-Afrika, Grahamstown - Grahamstown - Evenement
National Arts Festival 2020 ONLINE, South Africa

For the first time in its 46-year history, the National Arts Festival will be held entirely online for the full 11 Days of Amazing. Join us from 25 June to 5 July 2020 for the ultimate virtual celebration of South African arts

nationalartsfestival

van di02.06
t/m do20.08
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Tentoonstelling
Joburg hawkers – Straatverkopers in Johannesburg

Solotentoonstelling van Su Tomesen. Let op: 2 juni – 20 augustus het Zuid-Afrikahuis heeft in juli een zomersluiting. Om de 1.5 meter maatregel te waarborgen verzoeken we u zich van te voren aan te melden. In de maanden juni en augustus staan de expositieruimtes van het Zuid-Afrikahuis in het teken van de straatverkoop – ‘hawking’ – in Johannesburg. Kunstenaar Su Tomesen verbleef twee keer gedurende langere tijd in de grootste stad van Zuid-Afrika, in 2010 en 2017, en observeerde daar de mensen die elke dag weer een stuk straat of stoep claimen waar ze hun diensten of voedsel aanbieden, of (al dan niet gebruikte) goederen verkopen. In de theaterzaal draait de film Street (2018) doorlopend. Het werk toont, zonder dialoog of voice-over, een bonte reeks aan straatverkopers in Johannesburg die in hun levensonderhoud proberen te voorzien. In het voorhuis toont Tomesen korte video’s, foto’s en een gevonden voorwerp. Ook deze gaan over straathandel: een toren van gestapelde doosjes met whitening cream, een verzameling rechter damesschoenen op een blauw zeil, een straatkapper, een boomveller die wacht op werk, een verkoopster die kleine zakjes voor de verkoop vult met ‘kip-kip’ uit een grote zak – allemaal voorbeelden van Joburg hawkers en de grote verscheidenheid aan zaken die ze proberen te verkopen. Die ze móéten verkopen om te overleven in de harde metropool die Johannesburg is.

zuidafrikahuis