Dinsdag 20 September 2022

dinsdag20.09
Nederland, Amsterdam - Agnietenkapel (Universiteit van Amsterdam) - Lezing en debat
Promotie: Onderhandelingen over seksualiteit in Uganda
Dinsdag 20 September 2022 12:00 - 13:30

Mw. Y. Ruzibiza promoveert op het proefschrift: 'Negotiating Sexuality Amidst Refugee Uncertainty: Burundian Adolescent Refugees in Mahama Camp in Rwanda and Nakivale Settlement in Uganda'. Promotor is prof. dr. R. Reis. Copromotoren zijn dr. L.H. Berckmoes en dr. S. Neema.

uva

dinsdag20.09
Nederland, Den Haag - Institute of Social Studies - Lezing en debat
PhD defence by Ebba Katarina Tellander: The wind that blows before the rain: Resistance against oppression in northern Somalia in the 1980s
Dinsdag 20 September 2022 16:00 - 17:30

On 20 September 2022, Ebba Tellander will defend her PhD thesis investigating the use of political space to protest in countries with violent or repressive regimes. Her starting point is northern Somalia in 1982 when school students and local residents protested against the arrest of professionals who had come together to restore a hospital and volunteer in schools. She addresses the research puzzles of why and how early risers, who face the biggest risks, initiate collective action and resistance at, as well as the related puzzle of why state repression at times encourages increased resistance, rather than discouraging it. The thesis is very much situated within social movement scholarship, focusing on agency-based approaches, including moral, emotional, and cultural dynamics. In particular, Tellander it investigates insights from scholars of social movements in the Global South and in repressive settings across the globe.

iss

dinsdag20.09
België, Borgerhout - De Roma - Lezing en debat
Achille Mbembe The Bases of International Solidarity in Today's World
Dinsdag 20 September 2022 20:00

Hoe kunnen we ons vandaag organiseren voor de wereld van morgen? Dat is een vraag waar verschillende experten, zoals Achille Mbembe en Martha Nussbaum, antwoorden op proberen te vinden. Achille Mbembe, filosoof en politicoloog, zal tijdens deze avond komen spreken over de kapstokken voor internationale solidariteit in een wereld met structurele ongelijkheden en ecologische tekorten. Mbembe is hoogleraar aan de Universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg en schreef al verschillende boeken, zoals 'Kritiek van de zwarte rede' (2013) en 'Een politiek van vijandschap' (2017). Martha Nussbaum, hoogleraar Recht en Ethiek aan de Universiteit van Chicago zal online aanwezig zijn en geeft een reactie op de lezing van Mbembe. Deze gespreksavond wordt gemodereerd door Gie Goris, journalist en ex-hoofredacteur MO*. De avond verloopt in het Engels. Dit evenement maakt deel uit van het programma van de jaarlijkse conferentie van de Human Development and Capability Association. De HDCA wordt dit jaar georganiseerd aan Universiteit Antwerpen.

meer-info

dinsdag20.09
België, Borgerhout - De Roma - Lezing en debat
Achille Mbembe The Bases of International Solidarity in Today's World
Dinsdag 20 September 2022 20:00

Hoe kunnen we ons vandaag organiseren voor de wereld van morgen? Dat is een vraag waar verschillende experten, zoals Achille Mbembe en Martha Nussbaum, antwoorden op proberen te vinden. Achille Mbembe, filosoof en politicoloog, zal tijdens deze avond komen spreken over de kapstokken voor internationale solidariteit in een wereld met structurele ongelijkheden en ecologische tekorten. Mbembe is hoogleraar aan de Universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg en schreef al verschillende boeken, zoals 'Kritiek van de zwarte rede' (2013) en 'Een politiek van vijandschap' (2017). Martha Nussbaum, hoogleraar Recht en Ethiek aan de Universiteit van Chicago zal online aanwezig zijn en geeft een reactie op de lezing van Mbembe. Ook Catherine Woollard, directeur van de "European Council on Refugees and Exiles", een alliantie van 105 Europese NGO's die werkzaam zijn rond de vluchtelingenproblematiek, zal reageren. Achteraf gaat Mbembe met Martha Nussbaum en Catherine Woollard in gesprek. Deze gespreksavond wordt gemodereerd door Gie Goris, journalist en ex-hoofredacteur MO*. De avond verloopt in het Engels. Dit evenement maakt deel uit van het programma van de jaarlijkse conferentie van de Human Development and Capability Association. De HDCA wordt dit jaar georganiseerd aan Universiteit Antwerpen.

meer-info

 

dinsdag20.09
, - Online - Lezing en debat
Online Promotie Godsway Korku Tetteh
Dinsdag 20 September 2022 20:00

Titel proefschrift: "The Economic Outcomes of Financial Innovation and Digital Infrastructure in Sub-Saharan Africa". Promotors: Prof. dr. Pierre Mohnen, Dr. Micheline Goedhuys. Co-promotors: Dr. Maty Konte, Colombia University. Dit proefschrift onderzoekt of het gebruik van mobiel geld, bijv. pinpassen op de telefoon, in formele bedrijven het effect van traditionele financiële diensten op arbeidsproductiviteit kan accentueren. Daarnaast wordt het effect van mobiel geld op toegang tot krediet in de informele sector onderzocht en vervolgens wordt gekeken naar lokale ontwikkeling van digitale kredietverlening en het effect ervan op de welvaart. Tenslotte wordt onderzocht of de digitale infrastructuur een meespelende factor is in de werkgelegenheid in de dienstensector in Sub-Sahara Afrika. De bevindingen impliceren dat mobiel geld de traditionele financiële services kunnen complementeren wat leidt tot stevig optreden. Daarbij kan mobiel geld de toegang tot externe financiën in de informele sector mogelijk maken. Dit proefschrift laat zien dat lokale ontwikkeling van digitale leningen cruciaal is voor afnemende ontberingen, specifiek in plattelandsgemeenschappen. Digitale infrastructuur blijkt ook de drijvende kracht te zijn achter het scheppen van werkgelegenheid in de dienstensector.

meer-info