Dinsdag 20 September 2022

van di13.09
t/m zo08.01
NL, Laren - Singer Laren - Tentoonstelling
De Nieuwe Vrouw - Veranderende posities van vrouwen in spraakmakende kunst
Van Dinsdag 13 September 2022 -  08:00
t/m Zondag 08 Januari 2023 - 17:00

De Nieuwe Vrouw vertelt het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst vanaf eind 19de eeuw. In de schijnwerpers staan vrouwen die de barricade op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, een sigaret opsteken, met hun korte (of lange) coupe flaneren of op de fiets springen. Vrouwen die – keer op keer – tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, die met conventies breken en grenzen verleggen. De tentoonstelling stelt vragen over de macht om te kijken en bekeken te worden, in een tijd waarin vrouwen verandering opeisen van wetgeving en moraal. Centraal staat de beeldvorming van de vrouw, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. Met maar liefst 70 spraakmakende schilderijen, tekeningen en beelden van zowel vrouwelijke als mannelijke makers, die getuigen van vrouwelijke kracht, talent, doorzettingsvermogen én schoonheid. Het zwaartepunt ligt op de periode 1880-1950, aangevuld met hedendaagse kunst die uitnodigt tot reflectie op het heden. Er zal werk getoond worden van onder anderen Charley Toorop, Marlene Dumas (ZA/NL), Ina van Zyl (ZA/NL), Else Berg, Jan Sluijters, Iris Kensmil, Lou Loeber, Eva Besnyö, Isaac Israels, Helen Verhoeven, Thérèse Schwartze, Rineke Dijkstra en Leo Gestel.

singerlaren

van za03.09
t/m zo04.12
NL, Den Haag - km21 - Tentoonstelling
Moshekwa Langa - Omweg
Van Zaterdag 03 September 2022 -  08:00
t/m Zondag 04 December 2022 - 17:00

Opgroeien op een plek die niet op de officiële landkaarten is terug te vinden, wat doet dat met je? Met trots presenteert KM21 de eerste grote solotentoonstelling in Nederland van kunstenaar Moshekwa Langa (Zuid-Afrika, 1975). Langa maakt tekeningen, collages, foto’s, schilderijen, video’s en installaties. Zijn persoonlijke geschiedenis loopt hier als een rode draad doorheen. Opgegroeid in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid - het systeem van rassenscheiding tussen 1948 en 1990 - staan thema’s als ontheemding, verplaatsing en identiteit centraal in Langa’s poëtische werk. Dit vertaalt zich naar verschillende werken geïnspireerd op landkaarten en plattegronden, soms organisch en abstract, soms doorvlochten met taal. De directheid of tastbaarheid van het materiaal is altijd een belangrijke factor. Voor zijn werk keert Langa geregeld terug naar zijn geboorteplaats Bakenberg in de provincie Limpopo, dat tijdens de apartheid niet was opgenomen op officiële landkaarten. Bakenberg vormt onder meer het decor voor Where do I begin, een videowerk uit 2001 dat de tentoonstelling in KM21 inluidt. Naast deze iconische video toont Langa nieuw werk dat hij speciaal voor de tentoonstelling maakte, waaronder een serie grootschalige werken met natuurlijke houtskool op papier.

km21

dinsdag20.09
Nederland, Amsterdam - Agnietenkapel (Universiteit van Amsterdam) - Lezing en debat
Promotie: Onderhandelingen over seksualiteit in Uganda
Dinsdag 20 September 2022 12:00 - 13:30

Mw. Y. Ruzibiza promoveert op het proefschrift: 'Negotiating Sexuality Amidst Refugee Uncertainty: Burundian Adolescent Refugees in Mahama Camp in Rwanda and Nakivale Settlement in Uganda'. Promotor is prof. dr. R. Reis. Copromotoren zijn dr. L.H. Berckmoes en dr. S. Neema.

uva

dinsdag20.09
Nederland, Den Haag - Institute of Social Studies - Lezing en debat
PhD defence by Ebba Katarina Tellander: The wind that blows before the rain: Resistance against oppression in northern Somalia in the 1980s
Dinsdag 20 September 2022 16:00 - 17:30

On 20 September 2022, Ebba Tellander will defend her PhD thesis investigating the use of political space to protest in countries with violent or repressive regimes. Her starting point is northern Somalia in 1982 when school students and local residents protested against the arrest of professionals who had come together to restore a hospital and volunteer in schools. She addresses the research puzzles of why and how early risers, who face the biggest risks, initiate collective action and resistance at, as well as the related puzzle of why state repression at times encourages increased resistance, rather than discouraging it. The thesis is very much situated within social movement scholarship, focusing on agency-based approaches, including moral, emotional, and cultural dynamics. In particular, Tellander it investigates insights from scholars of social movements in the Global South and in repressive settings across the globe.

iss

dinsdag20.09
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
Literaire Leeskring: ‘Kompoun’ van Ronelda Kamfer
Dinsdag 20 September 2022 19:30 - 21:30

Inleiding door: Tiny Kraan. De leeskring is in het Nederlands. Nadia en haar nefie Xavie word op Groenplaas in die Overberg grootgemaak deur hul ouma, Sylvia McKinney, die “stammoeder van lieg”, die een wat die waarheid laat val het soos ? duur porseleinblompot. Hulle twee probeer die waarheid aanmekaar las, die dinge waaroor daar in hul familie geswyg word: oor middelmisbruik en mishandeling, maar ook oor Antie Diana, die verhouding wat sy met ’n swart plaaswerker van die kompoun gehad het en die tweeling aan wie sy geboorte gegee het.

meer-info

dinsdag20.09
België, Borgerhout - De Roma - Lezing en debat
Achille Mbembe The Bases of International Solidarity in Today's World
Dinsdag 20 September 2022 20:00

Hoe kunnen we ons vandaag organiseren voor de wereld van morgen? Dat is een vraag waar verschillende experten, zoals Achille Mbembe en Martha Nussbaum, antwoorden op proberen te vinden. Achille Mbembe, filosoof en politicoloog, zal tijdens deze avond komen spreken over de kapstokken voor internationale solidariteit in een wereld met structurele ongelijkheden en ecologische tekorten. Mbembe is hoogleraar aan de Universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg en schreef al verschillende boeken, zoals 'Kritiek van de zwarte rede' (2013) en 'Een politiek van vijandschap' (2017). Martha Nussbaum, hoogleraar Recht en Ethiek aan de Universiteit van Chicago zal online aanwezig zijn en geeft een reactie op de lezing van Mbembe. Deze gespreksavond wordt gemodereerd door Gie Goris, journalist en ex-hoofredacteur MO*. De avond verloopt in het Engels. Dit evenement maakt deel uit van het programma van de jaarlijkse conferentie van de Human Development and Capability Association. De HDCA wordt dit jaar georganiseerd aan Universiteit Antwerpen.

meer-info

dinsdag20.09
België, Borgerhout - De Roma - Lezing en debat
Achille Mbembe The Bases of International Solidarity in Today's World
Dinsdag 20 September 2022 20:00

Hoe kunnen we ons vandaag organiseren voor de wereld van morgen? Dat is een vraag waar verschillende experten, zoals Achille Mbembe en Martha Nussbaum, antwoorden op proberen te vinden. Achille Mbembe, filosoof en politicoloog, zal tijdens deze avond komen spreken over de kapstokken voor internationale solidariteit in een wereld met structurele ongelijkheden en ecologische tekorten. Mbembe is hoogleraar aan de Universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg en schreef al verschillende boeken, zoals 'Kritiek van de zwarte rede' (2013) en 'Een politiek van vijandschap' (2017). Martha Nussbaum, hoogleraar Recht en Ethiek aan de Universiteit van Chicago zal online aanwezig zijn en geeft een reactie op de lezing van Mbembe. Ook Catherine Woollard, directeur van de "European Council on Refugees and Exiles", een alliantie van 105 Europese NGO's die werkzaam zijn rond de vluchtelingenproblematiek, zal reageren. Achteraf gaat Mbembe met Martha Nussbaum en Catherine Woollard in gesprek. Deze gespreksavond wordt gemodereerd door Gie Goris, journalist en ex-hoofredacteur MO*. De avond verloopt in het Engels. Dit evenement maakt deel uit van het programma van de jaarlijkse conferentie van de Human Development and Capability Association. De HDCA wordt dit jaar georganiseerd aan Universiteit Antwerpen.

meer-info

 

dinsdag20.09
, - Online - Lezing en debat
Online Promotie Godsway Korku Tetteh
Dinsdag 20 September 2022 20:00

Titel proefschrift: "The Economic Outcomes of Financial Innovation and Digital Infrastructure in Sub-Saharan Africa". Promotors: Prof. dr. Pierre Mohnen, Dr. Micheline Goedhuys. Co-promotors: Dr. Maty Konte, Colombia University. Dit proefschrift onderzoekt of het gebruik van mobiel geld, bijv. pinpassen op de telefoon, in formele bedrijven het effect van traditionele financiële diensten op arbeidsproductiviteit kan accentueren. Daarnaast wordt het effect van mobiel geld op toegang tot krediet in de informele sector onderzocht en vervolgens wordt gekeken naar lokale ontwikkeling van digitale kredietverlening en het effect ervan op de welvaart. Tenslotte wordt onderzocht of de digitale infrastructuur een meespelende factor is in de werkgelegenheid in de dienstensector in Sub-Sahara Afrika. De bevindingen impliceren dat mobiel geld de traditionele financiële services kunnen complementeren wat leidt tot stevig optreden. Daarbij kan mobiel geld de toegang tot externe financiën in de informele sector mogelijk maken. Dit proefschrift laat zien dat lokale ontwikkeling van digitale leningen cruciaal is voor afnemende ontberingen, specifiek in plattelandsgemeenschappen. Digitale infrastructuur blijkt ook de drijvende kracht te zijn achter het scheppen van werkgelegenheid in de dienstensector.

meer-info

van do24.06
t/m zo08.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Special exhibition: Through the lens of - Photographers from the African Photojournalism Database

Offering reimagined visual narratives from across the African continent, this exhibition showcases the work of visual storytellers selected from the African Photojournalism Database (APJD). At the core of the APJD is the mission to share refreshing and diverse stories told by photographers often overlooked by the global media industry—stories that are not widely seen in the current media landscape. Through the lenses of 16 photographers from 11 countries, nine men and seven women, this collection connects a range of views on identity, daily life, traditions and change. The APJD members share their reflections on identity, from explorations of gender in Maputo, Mozambique to reviving Amazigh heritage in rural Libya. Moments of everyday life are highlighted to provide more nuanced views and confront stereotypes, from contrasts in Casablanca, Morocco to youth and social landscapes in Algiers, Algeria. The visible impact of climate change in Madagascar and Zanzibar is underlined, and we’re also given insight into political and social change, including the 2019 protests in Khartoum, Sudan and the coping mechanisms of those who have survived terrorism in Nigeria. Stories of love and families feature strongly, from couples in Cape Town, South Africa, to the value of community in Gondar, Ethiopia. This exhibition was created in partnership with the National Museum of World Cultures to celebrate a new generation of photographers who are redefining what should be seen, through the stories that matter to them. Featuring work by Mohamed Altoum (Sudan), Salih Basheer (Sudan), Kwasi Darko (Ghana), Noncedo Gxekwa (South Africa), Nada Harib (Libya), Yassine Alaoui Ismaili, alias Yoriyas (Morocco), Amina Kadous (Egypt), Tracy Keza (Rwanda), Mahmoud M Khattab (Egypt), Jacques Nkinzingabo (Rwanda), Ayobami Ogungbe (Nigeria), Rijasolo (Madagascar), Fethi Sahraoui (Algeria), Sydelle Willow Smith (South Africa), Martha Tadesse (Ethiopia), and Etinosa Yvonne (Nigeria).

worldpressphoto tropenmuseum

van vr01.04
t/m zo23.10
, - various locations - Muziek
Entoto Band on tour!

Entoto brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de ’60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa!  Vanaf april heeft Entoto Band bijna iedere week een concert! Deze optreden worden sinds kort georganiseerd in samenwerking met Bravissimo Music.  Voorlopige speellijst 2022: 1 april – DUM, Utrecht (try out) / 3 april – De Harmonie, Edam (try out) /10 april – Zaal 100, Amsterdam (try out) /17 april – RS Huis, Amsterdam (try out) / 22 april – De Pletterij, Haarlem / 1 mei – Beauforthuis, Austerlitz / 7 mei – Rietveld Theater, Delft / 15 mei – Jazz & Blues in de Hout, Alkmaar / 21 mei – Go Theater, Leerdam / 12 juni – 1Ander Festival, Schijndel

joeppelt bravissimomusic  speellijst

van wo18.05
t/m zo08.01
NL, Amsterdam - Hermitage - Tentoonstelling
Along came your eyes - Neo Matloga, de winnaar van de 10e ABN AMRO Kunstprijs,

Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika, 1993) maakt met foto’s, verf, inkt en houtskool monochrome ‘collageschilderijen’, waarmee hij een inkijkje geeft in het alledaagse leven in Zuid-Afrika. Vaak zijn het vrolijke taferelen vol liefde en geborgenheid die zich afspelen in een huiselijke omgeving en worden bevolkt door mensen van kleur. Zo creëert hij niet alleen een wereld waarin hij zich thuis voelt, maar ook één die hij mist in de kunst. Voor de tentoonstelling along came your eyes maakte Matloga zeven nieuwe werken, waarin hij zijn figuren mee naar buiten neemt. Ze liggen op het strand, vermaken zich in een zwembad of kaarten in een café. En terwijl de ogen van de figuren zich direct op de bezoeker richten, staan hun hoofden consequent en profil. Zo leidt Matloga de blik van zijn figuren tot ver buiten het doek, maar laat hij hen gelijktijdig een dialoog voeren met de kijker. Met de poëtische titel along came your eyes spreekt de kunstenaar beiden aan. Matloga weet, zonder een eenduidige boodschap en met een sterke nadruk op intermenselijke relaties, diepere maatschappelijke en politieke lagen aan te boren. Enerzijds benadrukt het werk de Black Joy die zelden wordt getoond, anderzijds roepen de vrolijke scènes vragen op over apartheid en racisme. Die dubbelzinnigheid is de kracht van het werk, en maakt het, volgens de jury, levendig en urgent. Gelijktijdig met de tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, toont Matloga zijn werk in de tentoonstelling We just want to be closer in de ABN AMRO Kunstruimte. Deze duotentoonstelling laat werk zien van twee Zuid-Afrikaanse kunstenaars uit verschillende generaties: Singarum J. Moodley (1922-1987) en Neo I. Matloga (1993). De werken tonen een fascinerend gelaagd verhaal over vrijheid en zelfbeschikking tijdens en na de Apartheid. Te bezichtigen van 11 mei t/m 30 september 2022 in het hoofdkantoor van ABN AMRO (Gustav Mahlerlaan 10, Amsterdam).

meer-info

van do25.08
t/m wo12.10
Nederland, - Nederland - Film
Lingui, The Sacred Bonds - film over/uit Tsjaad

Lingui, the Sacred Bonds - Net buiten de Tsjadische hoofdstad Ndjamena wonen de alleenstaande Amina en haar 15-jarige dochter Maria. Amina verdient maar weinig met het maken van vuurmandjes uit oude vrachtwagenbanden, maar het is net genoeg om niet afhankelijk te zijn van haar buurman Brahim, die een oogje op haar heeft. Op een dag komt Maria heel bedrukt thuis van school en Amina weet direct dat er iets niet goed is. En ze heeft gelijk: Maria is zwanger. Amina is woedend, zeker als Maria het kind niet wil houden. Uiteindelijk stemt ze in, maar in Tsjaad, grotendeels islamitisch, is abortus streng verboden. Amina laat haar dochter echter niet vallen. Lingui is een begrip dat in Tsjaad gebruikt wordt om verbinding tussen mensen te duiden. Het staat voor solidariteit, wederzijdse hulp en elkaar bijstaan in nood.

filmladder