Vrijdag 15 September 2023

vrijdag15.09
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Jupiter & Okwess (Congo)
Vrijdag 15 September 2023 19:30

De zeskoppige Congolese band Jupiter & Okwess maakt een mix van afropop, funk en rock. De gezelschap wordt geleid door de bijzondere frontman Jupiter Bokondji, die werd geboren in de Congolese hoofdstad Kinshasa maar opgroeide in Oost-Berlijn en daar de popmuziek van de jaren '70 leerde kennen. Overtuigd van de Afrikaanse roots van Europese muziek keerde hij op zijn twintigste terug naar zijn geboorteland om de vergeten ritmes en melodieën op te sporen en te mixen met het hedendaagse geluid van de bruisende muziekscene van zijn stad. In 2007 verscheen de prachtige Franse documentaire 'Jupiter's Dance' over hem, die internationaal veel aandacht kreeg. Hij werkte vervolgens samen met Damon Albarn van Blur voor hun Africa Express Project en toert sindsdien vrijwel non-stop over de wereld.

paradiso

van za12.08
t/m za25.11
Nederland, - Nederland - Muziek
Ntjam Rosie & Smandem

Ntjam Rosie had haar grote doorbraak in 2010 met het album Elle. Sindsdien geldt ze als een van de meest aansprekende Nederlandse zangeressen op het snijvlak van neo-soul, pop en jazz. Voor haar nieuwe plaat sloeg ze de handen ineen met SMANDEM., de jonge groep die recent doorbrak met een onweerstaanbare mix van jazz, hiphop, funk en rock. Samen hebben ze de nummers op Ntjam Rosies klassieker van een heel nieuwe muzikale dimensie voorzien op Elle-reworked. De in Kameroen geboren Ntjam Rosie werkte met de meest uiteenlopende muzikanten samen; van Martin Fondse, Eric Vloeimans en Reinier Baas tot Artvark Saxophone Quartet en het Metropole Orkest. Met haar soulvolle stem en heerlijke timing slaat ze met groot gemak bruggen tussen uiteenlopende muziekstijlen. Dat ze voor haar nieuwe album SMANDEM. benaderde, lijkt dan ook een logische keuze. De groep combineert jazz met funk, fusion en hiphop en doet dat volgend een eigen filosofie. SMANDEM. De bandnaam is afgeleid uit het Engelse ‘Man Dem’, een straattaaluitdrukking wat losjes vertaald staat voor ‘een groep vrienden’.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.