Vrijdag 12 Juli 2024

vrijdag12.07
Nederland, Amsterdam - Markt Centraal - Muziek
DJAM!
Vrijdag 12 Juli 2024 18:00

DJAM! is het muzikale monsterverbond tussen twee meestergitaristen: Joep Pelt en Bounaly Traoré. Als tiener trok Joep naar zijn muzikale helden in Mississippi en realiseerde muziekprojecten in Mali, Zuid-Afrika en Ethiopië. Met zijn eclectische gitaarspel slaat Joep moeiteloos bruggen tussen diverse muzikale werelden. Bounaly, het grootste gitaartalent van Noord-Mali, vermengt hypnotische klanken van de Sahel met opzwepende ritmes van de hoofdstad Bamako. Drummer Randell Sambo en bassist Kyan Sambo brengen moderne soul/ funk-invloeden en Caribische ritmes. Het resultaat? Een avontuurlijke muzikale mix waarbij stilzitten geen optie is!

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag12.07
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Fokofpolisiekar / Die Heuwels Fantasties
Vrijdag 12 Juli 2024 20:00

Na een uitverkochte show in 2023 is Fokofpolisiekar terug. Deze keer nemen ze hun vrienden uit Kaapstad, Die Heuwels Fantasties, mee als support. Er is geen betere live-combo die het beste van Afrikaanse rock en Afrikaanse alternatieve muziek laat zien dan deze twee acts. Het wordt energiek, melodieus en vol nostalgie als deze twee legendarische groepen hun A-game brengen.

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag12.07
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Tems
Vrijdag 12 Juli 2024 20:30

Tijdens haar studie economie in Johannesburg hield de autodidactische Nigeriaanse singer-songwriter, arrangeur en producer Tems zich al bezig met muziek. Haar grensvervagende geluid van Afropop, r&b, soul en reggae leverde haar in 2020 een nummer 1-hit op in de Nigeriaanse Apple Music Chart met de single ‘Damages’, afkomstig van haar debuut-EP ‘For Broken Ears’. Datzelfde jaar kwam er internationale erkenning door haar bijdrage aan het nummer ‘Essence’ van Wizkid, waarmee ze een Grammy-nominatie in de wacht sleepte. Daarnaast werkte Tems samen met grootheden als Beyoncé, Khalid, Drake en Future. Toonaangevende media als Pitchfork, Vogue en The Fader schreven lovende woorden. Van de EP-opvolger ‘If Orange Was A Place’ scoorde Tems opnieuw een hitsingle met ‘Crazy Tings’. Deze zomer maakt ze haar debuut in Paradiso.

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag12.07
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
DBN Gogo
Vrijdag 12 Juli 2024 23:59

Mandisa Radebe, beter bekend als DBN Gogo, is een dj, muzikant en producer uit Zuid-Afrika. Ze startte haar dj-carrière slechts vier jaar geleden en in deze korte tijd bereikte haar debuutsingle 'Khuza Gogo' platina status in Zuid-Afrika en stond ze al op Coachella. Ze weet iedereen te verbluffen met sets waar het hele spectrum van Zuid-Afrikaanse amapiano aan bod komt: van jazzy private school naar bass heavy sgija en quantum. Op 12 juli staat ze samen met Ricks, Antunes en Joseysradios in de Grote Zaal tijdens haar eigen amapiano- en afrohouseclubnacht.

Kijk hier voor meer informatie.

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za02.03
t/m zo25.08
Nederland, Rotterdam - Wereldmuseum Rotterdam - Tentoonstelling
A World in Common

Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!

The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.

Check here for more information.

van do14.03
t/m do01.08
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m ma15.07
Nederland, - Nederland - Film
Goodbye Julia

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?

Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van zo07.07
t/m zo11.08
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Faces of Essence in Galerie 23

"Faces of Essence" is een unieke tentoonstelling die het werk van drie vooraanstaande Afrikaanse kunstenaars samenbrengt: Nelson Makamo, Patrick Makumbe en Cheikh Diouf. Laat je meeslepen door de verhalen, emoties en culturele rijkdom die deze drie getalenteerde kunstenaars op meesterlijke wijze hebben vastgelegd.

De expositie Faces of Essence toont de diepgaande creativiteit en diversiteit van het Afrikaanse continent door middel van schilderijen en sculpturen. Hoewel elk van deze kunstenaars een eigen stijl en thema heeft, delen zij een gemeenschappelijke focus op identiteit, cultuur en de essentie van de menselijke ervaring.

Kijk hier voor meer informatie.