Woensdag 31 Juli 2024

woensdag31.07
Nederland, Utrecht - Ekko, Poppodium - Muziek
Imarhan + Amara Diabate
Woensdag 31 Juli 2024 20:00

Imarhan brengt Sahara-blues, groovy Afrikaanse funk en invloeden uit rock en jazz op wervelende en vernieuwende wijze samen. Het resulteert in een melodieuze, dansbare en vernieuwende benadering van Noord-Afrikaanse Toeareg-muziek. Het vijftal spreekt onder leiding van Sadam Tahar Khaldi namens een vergeten generatie, met verwijzingen naar de natuur, onderdrukking, verloren jeugd, hoop en strijd. De muzikale uitstapjes met zanderige gitaarriffs, poëtische teksten en koren zorgen voor een complete luisterervaring, waarmee ze deze zomer naar onze zaal aan de Bemuurde Weerd komen.

Support: Amara Diabate
De virtuoze drummer en koraspeler Amara Diabate vertelt met zijn muziek de geschiedenis van zijn thuisstreek in het West-Afrikaanse Guinee. Geïnspireerd door personen zoals zijn grootvader en moeder begon hij zijn muzikale carrière op twaalfjarige leeftijd. Hij leerde de djembé te bespelen en later meer instrumenten zoals de doundoun, kenkeni, gongoma, sangban en de kora, een 21-snarige luit. Sinds 1994 woont Amara in Nederland en geeft sindsdien muziekworkshops en begeleidt Afrikaanse danslessen. In de zomer van 2023 trad hij op als voorprogramma van Etran de L’Aïr in EKKO, deze zomer keert hij terug naar ons podium om Imarhan te ondersteunen.

Kijk hier voor meer informatie.

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za02.03
t/m zo25.08
Nederland, Rotterdam - Wereldmuseum Rotterdam - Tentoonstelling
A World in Common

Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!

The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.

Check here for more information.

van do14.03
t/m do01.08
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van zo07.07
t/m zo11.08
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Faces of Essence in Galerie 23

"Faces of Essence" is een unieke tentoonstelling die het werk van drie vooraanstaande Afrikaanse kunstenaars samenbrengt: Nelson Makamo, Patrick Makumbe en Cheikh Diouf. Laat je meeslepen door de verhalen, emoties en culturele rijkdom die deze drie getalenteerde kunstenaars op meesterlijke wijze hebben vastgelegd.

De expositie Faces of Essence toont de diepgaande creativiteit en diversiteit van het Afrikaanse continent door middel van schilderijen en sculpturen. Hoewel elk van deze kunstenaars een eigen stijl en thema heeft, delen zij een gemeenschappelijke focus op identiteit, cultuur en de essentie van de menselijke ervaring.

Kijk hier voor meer informatie.

van wo31.07
t/m do01.08
Nederland, Amsterdam - Muziekgebouw aan 't IJ - Muziek
Dekmantel aan 't IJ

Het meerdaagse house en techno festival Dekmantel komt twee avonden naar het Muziekgebouw met baanbrekende artiesten die de buitengrenzen van het muzikale spectrum opzoeken. Woensdagavond is de Grote Zaal de thuisbasis voor een hele avond muzikale verbeelding. Met je ticket op de donderdag kun je naar meerdere shows rond het IJ.

Met op woensdag 31 juli o.a. Bnnyhunna (Amsterdam/Ghana).

Kijk hier voor meer informatie.

 

van do18.07
t/m do01.08
Nederland, - Nederland - Film
Goodbye Julia

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?

In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie en speeltijden.