Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Donderdag 11 Oktober 2018

donderdag11.10
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Filmmandela100
Amandla! A revolution in four part Harmony
Donderdag 11 Oktober 2018 19:30

Muziekdocumentaire met een inleiding door Stan Rijven. (Z-A/ USA, 2002, 99 minuten, Engels/Zulu gesproken- Nederlands ondertiteld); Regie: Lee Hirsch. Met: Miriam Makeba, Abdullah Ibrahim, Hugh Masekela, Vusi Mahlasela e.a. Muziek is meer dan en communicatiemiddel. Muziek motiveert, troost, brengt mensen samen en – zeker niet onbelangrijk -  brengt soms veranderingen teweeg; dit illustere, waargemaakte ideaal staat centraal in de inspirerende speelfilm/documentaire Amandla! van de regisseur Lee Hirsch. Amandla! vertelt het verhaal van de zwarte Zuid-Afrikaanse vrijheidsmuziek. Ook wordt de centrale rol duidelijk die deze muziek speelde in de langdurige strijd die de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking ruim veertig jaar kracht gaf en aandreef. Amandla! gaat met name in op het spirituele aspect van de strijd tegen de apartheid, zoals dat in de liederen wordt verwoord en belichaamd. Deze film is anders dan elke andere film over de apartheid en schets een dynamisch en levendig beeld van het Zuid-Afrikaanse leven van toen en nu. Amandla is het woord van de Zulu en Xhosa voor kracht.        
Stan Rijven is journalist, dj, programmamaker, (wereld-)muziekpublicist en cultuur-aanjager en zal voor de filmvertoning de muzikale en muziekhistorische kaders scheppen .

zuidafrikahuis

van do11.10
t/m za17.11
Nederland, - Nederland - Dans en theatermandela100
Muziektheatervoorstelling - Krotoa: Eva van de Kaap

Zuid-Afrika 2018. Een Nederlandse acteur en een Zuid-Afrikaanse actrice ontmoeten elkaar op de filmset van Krotoa: Eva van de Kaap. Hij speelt Van Riebeeck, de VOC-koopman die in 1652 de kolonie op de Kaap stichtte. Zij speelt Krotoa, het Khoe meisje dat al heel jong in zijn huishouden terechtkwam en tolk werd tussen de Nederlanders en haar eigen volk. Krotoa was de eerste Khoe vrouw die gedoopt werd en officieel trouwde met een Europeaan. Zij kwam niet ongehavend uit de strijd tussen twee culturen. Op de filmset gaan de acteurs niet alleen in hun historische rol, maar ook met elkaar de confrontatie aan. Het Volksoperahuis maakt samen met een schrijver, regisseur, muzikant en actrice uit Zuid-Afrika het verhaal af dat drieënhalve eeuw geleden begonnen is. De muziektheatervoorstelling Krotoa: Eva van de Kaap is een regelrechte fusion: een meertalig, van perspectief wisselend, intercultureel, en bovenal muzikaal eerbetoon aan een gedeelde geschiedenis. Westerse harmonieën en akkoordenreeksen ontmoeten Afrikaanse ritmes. Talen: Engels, Afrikaans, Nederlands en Khoekhoegowab. Met Nederlandse (deel) vertalingen

volksoperahuis speellijst  viarudolphi

van do04.10
t/m zo14.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Afrovibes Festival 2018

De kaartverkoop voor Afrovibes 2018 is gestart Op donderdag 4 oktober openen we in het Compagnietheater met een spetterend programma. Ook dit jaar zijn er weer op verschillende avond combitickets voor een super voordelige prijs. Met een combiticket kun je op een avond naar meerdere voorstellingen binnen het festival.  Het festivalthema dit jaar is LAND. Nederland verandert voortdurend. Wie zijn wij in relatie tot de wereld om ons heen, tot onze geschiedenis? Land is onderdeel van je identiteit. Wanneer hoor je erbij en wanneer niet in het land dat je bewoont? Land is ook een kwetsbaar en kostbaar goed. Hoe gaan we met ons land om? Het zijn hier en in Afrika actuele thema’s en vragen. We kunnen nieuwe perspectieven op vragen die bij ons spelen vinden in artistieke vernieuwingen die Afrikaanse kunstenaars met hun werk brengen, in de vragen die zij stellen en hun sterke interactie met het publiek. De voorstellingen dit jaar confronteren ons met de felle visies en perspectieven van Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars op LAND. Afrovibes Festival 2018 is van 4 - 14 oktober in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Een aantal programmaonderdelen worden samen met Black Achievement Month gepresenteerd.

afrovibes