Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Vrijdag 12 April 2019

vrijdag12.04
Nederland, Amsterdam - Roeterseilandcampus (UvA) - Lezing en debat
‘I Can Weep but not Wail’: Contemporary Young African Men's Masculinities - Lecture
Vrijdag 12 April 2019 15:30 - 17:00

By Professor Akosua Adomako Ampofo (University of Ghana). Changing socio-historical contexts notwithstanding, decades after feminist scholars first applied the lens of patriarchy to examine constructions and performances of masculinity to explain gender inequalities, many narratives about young black man have remained static and de-void of nuance. They are still vilified as sexual or otherwise violent predators; lazy n’er-do-wells; political mobsters or gangsters; or bearers of disease (eg. HIV). Alternatively the black male is frequently the object of racial fetishism—presented as a super stud. Where different scenarios are presented, such as of the caring, stay-at-home father, or the sensitive son, they often come across as stories of the exceptional man.  This lecture explores constructions and imaginings of black/African masculinities via conversations with young men in Africa and the Diaspora. I focus especially on the ways in which men recognise and acknowledge their vulnerabilities (or not), and how they respond to and cope with these.

uva

vrijdag12.04
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Alpha Blondy & The Solar System
Vrijdag 12 April 2019 19:30

De hogepriester van de Afrikaanse reggae staat na 10 jaar eindelijk weer op het podium van de Melkweg! De goedlachse zanger uit Ivoorkust is al sinds begin jaren ’80 één van de belangrijkste Afrikaanse artiesten en een grote naam in de reggaewereld. Daarnaast heeft hij met zijn politieke betrokkenheid en inzet voor humanitaire zaken altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Afrika in het algemeen en zijn land Ivoorkust in het bijzonder. Hij zingt het Frans, Engels, de West-Afrikaanse talen Dioula, Bété en Baule, en in de nummers 'Sebe Allah Ye' en 'Jerusalem' verwerkte hij respectievelijk Arabische en Hebreeuwse religieuze uitspraken. Verplichte kost voor reggaefans!

melkweg

vrijdag12.04
Nederland, Rotterdam - Theater Rotterdam (v/h Rotterdamse Schouwburg) - Dans en theater
Reverse Colonialism! - Star Boy Collectief & Ahilan Ratnamohan
Vrijdag 12 April 2019 21:00

Een nieuw land voor Afrikaanse-Europeanen en Europese-Afrikanen. Reverse Colonialism! is een politieke performance waarin vier Afrikaanse Antwerpenaren het moeizame migratie-integratie dilemma proberen op te lossen.  Hun antwoord? Een nieuw land voor Afrikaanse-Europeanen en Europese-Afrikanen, waarin ze zélf de normen bepalen. De zoektocht naar deze utopische staat verloopt via een geanimeerd debat, waarbij het publiek via stembordjes de uitkomst mee bepaalt.  De explosieve energie van de ‘Star Boys’ is uniek en ongecensureerd. Ze betreden de scène om een ongehoorde stem te geven aan hun scherpzinnige percepties op onze samenleving.  Deze voorstelling is Engels gesproken.  Na afloop van de voorstelling gaat Jennifer Muntslag in gesprek met de makers.

thaterrotterdam

van vr12.04
t/m zo16.06
NL, Hilversum - Museum Hilversum - Tentoonstelling
lvy Njiokiktjien: BORN FREE, Mandela´s Generation of Hope

Vanaf 12 april houden Museum Hilversum en de Nederlandse fotojournalist Ilvy Njiokiktjien de born frees tegen het licht. Dit is de generatie die rond de afschaffing van de apartheid werd geboren in een nieuw en vrij Zuid-Afrika. Zij worden gezien als de ‘kinderen van Nelson Mandela’. In de multimediale expositie ‘BORN FREE – Mandela´s Generation of Hope’ laat Njiokiktjien zien hoe het 25 jaar na de verkiezing van Mandela gaat met de jongeren van Zuid-Afrika. Een bijzonder actueel thema, want op 8 mei zijn de nieuwe verkiezingen in Zuid-Afrika, bijna 25 jaar nadat Mandela zijn eed aflegde en beëdigd werd als de eerste zwarte president van de Republiek Zuid-Afrika. Hij legde het fundament voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika. Njiokiktjien volgt sinds 2011 de born frees die voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Afrika dezelfde kansen krijgen. Njiokiktjien heeft zichzelf als doel gesteld om deze unieke generatie in beeld te brengen. In haar beeldonderzoek besteedt zij aandacht aan de uiteenlopende culturen en religies en aan de verschillen in sociale-, economische- en culturele uitgangspunten; in haar werk laat zij zien dat het leven, de opvattingen, de mogelijkheden en de ambities van de born frees sterk verschillen. Er zijn jongeren die hun eigen loopbaan hebben uitgestippeld en veel bereiken. Zo is er een creatieve klasse van mode-ontwerpers, designers, dansers en theatermakers ontstaan. Deze jongeren hebben aan de ene kant succes maar krijgen aan de andere kant, net als hun ouders, te maken met werkloosheid, armoede en ongelijkheid. Njiokiktjien brengt dit op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld.

museumhilversum