Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Vrijdag 17 Mei 2019

vrijdag17.05
Nederland, Rotterdam - Grounds podium + café - Muziek
concert: Toko Telo (Madagaskar)
Vrijdag 17 Mei 2019 21:00

Het powertrio Toko Telo uit Madagaskar herinterpreteert de roots van de Malagassische muziek, waaronder de traditionele stijlen tsapiky, jihe en beko, op een inventieve en virtuoze wijze en weten het geheel toch luchtig en dansbaar te houden. Monika Njava is de zangeres van het trio en speelt percussie. In Madagaskar heeft ze de status van nationale diva weten te bereiken door haar bijzondere verschijning en prachtige stem. De absurd vingervlugge gitarist D’Gary bespeelt zijn gitaar alsof de duivel ‘m op de hielen zit. Wie hem live ziet spelen gelooft zijn eigen oren en ogen niet. Ook hij is een grootheid in eigen land en speelde met vele internationale artiesten waaronder Bela Fleck. De talentvolle Joël Rabesolo, is een van de meest creatieve opkomende gitaristen van zijn generatie en brengt met zijn eigen sound een interessante twist in het geheel !

grounds

van za04.05
t/m zo19.05
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Tentoonstelling
Ubuntu, I am because we are - Melkweg Expo & Unseen present Rebecca Fertinel

“Het maken van deze fotoreeks gaf mij het gevoel deel uit te maken van een groep. Dat was een waardevol gevoel, dat ik niet kende van mijn eigen leven. Iedereen zoekt zijn plaats in het leven. Daarin schuilt voor mij de schoonheid van Ubuntu.”- Rebecca Fertinel. I Am because We Are. Dat is de vrije vertaling van Ubuntu, een levenshouding waarbij de verbinding van jou als mens met je medemens centraal staat. In augustus 2015 werd fotograaf Rebecca Fertinel uitgenodigd op een Congolese bruiloft in België. Daar maakte ze kennis met de warme Congolese gemeenschap en Ubuntu.

melkweg

van vr12.04
t/m zo16.06
NL, Hilversum - Museum Hilversum - Tentoonstelling
lvy Njiokiktjien: BORN FREE, Mandela´s Generation of Hope

Vanaf 12 april houden Museum Hilversum en de Nederlandse fotojournalist Ilvy Njiokiktjien de born frees tegen het licht. Dit is de generatie die rond de afschaffing van de apartheid werd geboren in een nieuw en vrij Zuid-Afrika. Zij worden gezien als de ‘kinderen van Nelson Mandela’. In de multimediale expositie ‘BORN FREE – Mandela´s Generation of Hope’ laat Njiokiktjien zien hoe het 25 jaar na de verkiezing van Mandela gaat met de jongeren van Zuid-Afrika. Een bijzonder actueel thema, want op 8 mei zijn de nieuwe verkiezingen in Zuid-Afrika, bijna 25 jaar nadat Mandela zijn eed aflegde en beëdigd werd als de eerste zwarte president van de Republiek Zuid-Afrika. Hij legde het fundament voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika. Njiokiktjien volgt sinds 2011 de born frees die voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Afrika dezelfde kansen krijgen. Njiokiktjien heeft zichzelf als doel gesteld om deze unieke generatie in beeld te brengen. In haar beeldonderzoek besteedt zij aandacht aan de uiteenlopende culturen en religies en aan de verschillen in sociale-, economische- en culturele uitgangspunten; in haar werk laat zij zien dat het leven, de opvattingen, de mogelijkheden en de ambities van de born frees sterk verschillen. Er zijn jongeren die hun eigen loopbaan hebben uitgestippeld en veel bereiken. Zo is er een creatieve klasse van mode-ontwerpers, designers, dansers en theatermakers ontstaan. Deze jongeren hebben aan de ene kant succes maar krijgen aan de andere kant, net als hun ouders, te maken met werkloosheid, armoede en ongelijkheid. Njiokiktjien brengt dit op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld.

museumhilversum

van do16.05
t/m za18.05
Nederland, Utrecht - Utrecht - Dans en theater
Spring Performing Arts Festival : Transfrontalier - Zora Snake (Kameroen)

 Hoe kunnen we aan grenzen ontsnappen? In Transfrontalier onderzoekt de Kameroense kunstenaar Zora Snake deze vraag door zich letterlijk bloot te stellen aan de hoop, pijn en obstakels die het parcours van de vluchteling zo typeert. Wat zijn echte, ingebeelde, geografische of mentale grenzen? Zowel in Europa als in Afrika? Omringd door politieke slogans en vergezeld van een soundscape die het politieke discours over migratie laat horen wordt Transfrontalier een strijdbare voorstelling die het publiek tot kritisch denken aanzet. Zora Snake is één van de meest veelbelovende kunstenaars van de hedendaagse dansscène in Kameroen. Hij bevraagt vooroordelen en ontmaskert de dodelijke ideologieën en denkbeelden van onze tijd.

springutrecht