Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Dinsdag 04 April 2023

van ma03.04
t/m zo09.04
, - various locations - Dans en theater
Whistleblowers

Is aanval de beste vorm van verdediging? Het is de laatste wedstrijd van het hockeyseizoen. De kampioenstitel staat op het spel. De winnaar krijgt alles. Een toegewijd team van jonge vrouwen stormt het veld op, klaar voor de uitdaging. Maar er staat veel meer op het spel dan deze ene wedstrijd en deze ene titel. De vrouwen onthullen verhalen en situaties van seksuele intimidatie in Zuid-Afrika. Terwijl de scheidslijn tussen het spel en het commentaar vervaagt en het team ruimte geeft aan de ​​collectieve woede en frustratie over de situatie van deze vrouwen in Zuid-Afrika, moeten ze een​ keuze maken: aanvallen of verdedigen. Met afwisselend fysiek spel, beeldende performance, verhalen en surrealistische droomscènes, is Whistleblowers een eerlijke en tragikomische oproep tot actie. Een strijdkreet voor de ziel. Let op: deze voorstelling behandelt onderwerpen zoals seksuele intimidatie. De voorstelling is voornamelijk Engels gesproken, met af en toe ook Xhosa, Afrikaans en Zulu. Er is geen boventiteling. Verity Productions is opgericht tijdens het maken van Whistleblowers. Het gezelschap bestaat uit zes jonge vrouwen die onlangs afstudeerden aan de AFDA Kunstacademie in Johannesburg. Het gezelschap maakt theater vanuit hun persoonlijke verhalen en ervaringen, die gevormd worden door de grote ongelijkheid en dreiging in Zuid-Afrika. In Den Haag, Maastricht, 's-Hertogenbosch en Amsterdam

hetnationaletheater  toneelacademie  verkadefabriek  pleintheater

 

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.