Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Zaterdag 20 Mei 2023

zaterdag20.05
Nederland, 's-Hertogenbosch - Verkadefabriek - Muziek
Jazz Factory: Jeroen van Vliet, Afra Mussawisade, Kinan Azmeh
Zaterdag 20 Mei 2023 21:00 - 22:30

Drie muzikale werelden komen samen in deze veelzijdige internationale groep. Pianist en Boy Edgarprijswinnaar Jeroen van Vliet, onder meer bekend van Eric Vloeimans Gatecrash, staat bekend om zijn prachtige, lyrische spel. Eerder al kreeg hij de compositieopdracht van het North Sea Jaz festival waarvoor hij de samenwerking zocht met de Afrikaanse percussionist Afra Mussawisade. Beide muzikanten hadden al eens samengewerkt met de Syrische klarinettist Kinan Azmeh waarmee het trio ontstond dat in 2022 het album Gloom uitbracht. Filmische jazzklanken op piano, gloedvolle en Arabisch getinte improvisaties op klarinet en groovende Afrikaanse percussie zorgen voor een ongeëvenaard groepsgeluid. ‘Gloom is een fascinerend album boordevol poëzie en verrassingen’, schreef magazine Jazzenzo over het debuutalbum van het trio. ‘Het spel heeft een enorme variatie en diepgang. De elektronica zorgt voor een smaakvolle en vloeibare omlijsting. Mussawisade heeft verschillende drumstijlen, van Cubaans tot Indiaas, in zijn slagenrepertoire verwerkt. Ook Azmeh, oorspronkelijk klassiek geschoold, put uit diverse muzikale genres. Van Vliet onderscheidt zich al jaren door rijk en gevoelvol spel en een eigenzinnige muzikale koers.’

meer-info

van za20.05
t/m zo21.05
Nederland, - Nederland - Muziek
Master Drummers of Burundi

Een optreden van de legendarische Master Drummers of Burundi is een overweldigende ervaring, met ceremoniële ritmes, zang en atletische dans. Op trommels van uitgeholde boomstammen brengen ze traditionele ritmes uit Burundi (Centraal-Afrika). Rode draad is de muziek die te horen is bij geboorte- en doodsrituelen, inauguraties van koningen en vruchtbaarheidsrituelen. VERPLAATST: Master Drummers of Burundi zou in eerste instantie dinsdag 20 november 2021 in Eindhoven staan. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is dat concert verplaatst naar zaterdag 20 mei 2023. Alle tickethouders hebben persoonlijk bericht ontvangen met praktische info. In Amsterdam staan de masterdrummers nu op zondagmiddag 21 mei.

muziekgebouweindhoven

muziekgebouwaanhetij

van do11.05
t/m za03.06
BE, Brussel (Ixelles/Elsene) - Le Rideau - Dans en theater
Kunstenfestival des Arts 2023

Met een uitgebreider festival in 2023. Dit jaar o.a. uit Afrika: Nadia Beugre (Ivoorkust/Frankrijk) & Faustin Linyekula (DR Congo)

meer-info

van zo23.04
t/m za27.05
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
‘Ethiopian Polaroids’

Bij SBK locatie KNSM is van 23 april t/m 21 mei de expositie 'Ethiopian Polaroids' te zien, waarin het werk van Ulric Roldanus centraal staat. Roldanus' kunstwerken zijn geïnspireerd door zijn fascinatie voor de nomadische cultuur van Afrikanen en zijn overtuiging dat de mens in een permanente staat van verandering moet zijn om de crises van vandaag het hoofd te kunnen bieden. Roldanus haalt veel inspiratie uit de Afrikaanse cultuur en gewoonten, waar het verwerken van bestaande voorwerpen uit de omgeving gebruikelijk is. Zijn werk omvat verschillende uitingsvormen, waaronder bewegende sculpturen, fotowerken, videowerken, collages en schilderijen, en vertelt de verhalen die hij heeft meegenomen van zijn reizen. In de expositie ‘Ethiopian Polaroids’ zullen zijn fotowerken te zien zijn uit de gelijknamige serie.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.