Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Zaterdag 10 Juni 2023

van vr02.06
t/m zo02.07
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Heritage Festival 2023
Van Vrijdag 02 Juni 2023 -  08:00
t/m Zondag 02 Juli 2023 - 17:00

In de periode van 2 juni t/m 2 juli 2023 presenteert Untold het Black Heritage Festival (BHF). Een festival met diverse activiteiten zoals lezingen, seminars en workshops waarin professionele en amateur beoefenaars van performance arts en erfgoed specialisten bij elkaar komen voor onderlinge inspiratie en kennisuitwisseling over de geschiedenis, heden en toekomst van Afrikaans immaterieel erfgoed. BHF wordt op vrijdagen, zaterdagen en zondagen gepresenteerd in aanloop naar Keti Koti (herdenking en viering afschaffing slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863). Het festival bestaat uit masterclasses van nationale en internationale dansgezelschappen, lezingen van antropologen en erfgoedspecialisten over de betekenis van dans, muziek en tradities in de Afrikaanse diaspora, seminars van deskundigen op het gebied van African performance arts, Afrikaanse dansvoorstellingen en verschillende doe en leer workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen.

meer-info

van vr09.06
t/m za10.06
Nederland, Amsterdam - Frascati in de Nes - Dans en theater
Holland Festival: ÔSS - Marlene Monteiro Freitas (Kaap-Verdie) for Cia. Dançando com a Diferença
Vrijdag 09 Juni 2023 20:30
t/m Zaterdag 10 Juni 2023

ÔSS is de krachtige ontmoeting tussen choreografe Marlene Monteiro Freitas en dit gezelschap voor inclusieve dans. Samen creëren ze een poëtisch en anarchistisch dansmanifest, een ervaring die alle scheidslijnen overstijgt. Ôss betekent ‘bot’ in het Creools. Het woord doet ook denken aan de onder karatebeoefenaars bekende uitdrukking 'oss', die verwijst naar begrippen als drukken, duwen en ondersteunen. Met deze voorstelling voor negen performers, onder wie zes dansers, verkent Freitas de harde en zachte aspecten van het lichaam, van het skelet en de ingewanden tot en met de huid. Het werk van de Kaapverdische Marlene Monteiro Freitas houdt het midden tussen het groteske en het magische. In haar werk combineert ze verschillende tradities en invloeden: hedendaagse dans, hiphop, klassieke muziek, samba, circus, film en popcultuur. Voor deze voorstelling, in samenwerking met Dançando com a Diferença uit Madeira, laat ze zien hoe juist in de unieke kenmerken van mensen hun grootste krachten schuilgaan. De groep charismatische performers belichaamt actief het motto van Dançando com a Diferença: 'dansen met ons lichaam, niet ondanks ons lichaam.'

hollandfestival frascati

zaterdag10.06
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Ntjam Rosie & Smandem: Elle (Reworked)
Zaterdag 10 Juni 2023 20:30

De Nederlands-Kameroense jazz-zangeres Ntjam Rosie maakt een eigentijdse mix van pop, jazz en soul met invloeden van Afrikaanse muziek. Ze brengt update van haar doorbraakalbum met jonge Amsterdamse band. In onze nieuwe serie DATSKAT mixen we jazz, hiphop en (neo)soul en geven een podium aan de gevestigde én nieuwe generatie artiesten die dit geluid vertegenwoordigen. Met deze editie de nieuwe samenwerking tussen zangeres Ntjam Rosie en de band SMANDEM. Ntjam Rosie’s tweede album ELLE opende vele deuren voor haar. Met haar eigenzinnige visie op jazz en soul vierde de zangeres veel succes in het afgelopen decennium. Hierdoor kon ze samenwerken met het Metropole Orkest, Sinfonia Rotterdam, Nederlands Blazers Ensemble en veel grote namen uit de Nederlandse jazz. Nu kijkt ze met frisse blik terug op ELLE samen met SMANDEM., de jonge Amsterdamse band die internationaal aan de weg timmert.

meer info

zaterdag10.06
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
AmapianoNL - A night filled with Amapiano sounds from the motherlands and diaspora
Zaterdag 10 Juni 2023 23:01

Amapiano NL is het grootste Amapiano feest van NL. Na edities in oa Amsterdam en Brussel strijkt het feest neer in onze Pandora. Amapiano is de term die wordt gebruikt om Zuid-Afrika's snelst groeiende electronic music movement te beschrijven. Amapiano, dat in 2016 ontstond is een medley van deep house, jazz, kwaito en loungemuziek. De naam is afgeleid van het Zulu meervoud lidwoord "ama" en het Engelse zelfstandig naamwoord "piano." In 2022 breidt Amapiano zijn bereik uit buiten Zuid-Afrika en bereikt het de hitlijsten in landen over de hele wereld.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.