Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Zondag 25 Juni 2023

van vr02.06
t/m zo02.07
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Heritage Festival 2023
Van Vrijdag 02 Juni 2023 -  08:00
t/m Zondag 02 Juli 2023 - 17:00

In de periode van 2 juni t/m 2 juli 2023 presenteert Untold het Black Heritage Festival (BHF). Een festival met diverse activiteiten zoals lezingen, seminars en workshops waarin professionele en amateur beoefenaars van performance arts en erfgoed specialisten bij elkaar komen voor onderlinge inspiratie en kennisuitwisseling over de geschiedenis, heden en toekomst van Afrikaans immaterieel erfgoed. BHF wordt op vrijdagen, zaterdagen en zondagen gepresenteerd in aanloop naar Keti Koti (herdenking en viering afschaffing slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden op 1 juli 1863). Het festival bestaat uit masterclasses van nationale en internationale dansgezelschappen, lezingen van antropologen en erfgoedspecialisten over de betekenis van dans, muziek en tradities in de Afrikaanse diaspora, seminars van deskundigen op het gebied van African performance arts, Afrikaanse dansvoorstellingen en verschillende doe en leer workshops voor kinderen, jongeren en volwassenen.

meer-info

zondag25.06
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Sauti Sol (Nairobi, Kenya)
Zondag 25 Juni 2023 20:30

Sauti Sol is een vierkoppig afropopcollectief uit Nairobi, Kenia. De band bracht in 2008 hun debuutalbum 'Mwanzo' uit; de plaat werd een groot succes en zette hen direct zowel nationaal als internationaal op de kaart. Sauti Sol valt op door hun unieke muziekstijl die Afrikaanse ritmes en harmonieën combineert met Westerse pop en r&b en in hun teksten komen onderwerpen als gelijkheid, vrouwenemancipatie, onderwijs en de strijd tegen HIV aan bod. In 2014 won Sauti Sol de MTV Europe Music Award voor Best African Act en in 2016 ontvingen ze de AFRIMMA Award voor Best African Group. Ook werkten ze samen met artiesten als Burna Boy, Patoranking, Tiwa Savage en Alicia Keys.

moreinfo

zondag25.06
NL, Amsterdam - Oosterpark - Evenement
Amsterdam Roots Festival

Amsterdam Roots Festival gaat  terug naar de kern van het festival: het openluchtprogramma in het Oosterpark. Hier presenteren wij als van ouds een sprankelend programma vol muziek, circus, dans, theater, kinderprogramma’s en diverse workshops. Natuurlijk sluiten we het feest af met de legendarische afterparty van Native Moons met Lucas Benjamin. Dit jaar heeft de line-up van het festival wederom een indrukwekkende en inspirerende mix van artiesten vanuit verschillende hoeken van de wereld. We kunnen alvast een paar pareltjes uit de programmering verklappen. Het hoofdpodium zal grooven op de Ghanese high-life muziek van Florence Adooni. Haar krachtige stem en authentieke uitstraling hebben in Ghana al menig hart veroverd en nu zal ze voor het eerst in Nederland optreden. Amsterdam Roots Festival heeft in de afgelopen 40 jaar een zeer divers publiek weten te bereiken. Echter, we zijn ons ervan bewust dat de programma’s niet altijd toegankelijk zijn geweest voor bezoekers met een beperking. Dit jaar zullen we daarom samenwerken met stichting HandicapNL om het festival fysiek toegankelijker en inclusiever te maken. Het festivalterrein zal rolstoelvriendelijk worden en er zullen onder andere prikkelarme ruimtes zijn. Houd dan de website en social media-kanalen goed in de gaten voor de volledige line-up van het Amsterdam Roots Festival 2023!

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.