Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Vrijdag 14 Juli 2023

van vr14.07
t/m za15.07
Nederland, Amsterdam - Podium Mozaïek - Dans en theater
Julidans 2023: Cosmic Latte - Sonya Lindfors (CAM/FI)

Toekomstdroom waarin zwart en wit geen tegenpolen zijn maar één. De kleur van de toekomst? Cosmic Latte! De Finse choreograaf Sonya Lindfors droomt in deze radicale voorstelling van een wereld waarin vrijheid, gelijkheid en black identity hand in hand gaan. Verken samen met Afro-Finse artiesten, pioniers in hun vakgebied, een afrofuturistisch landschap met hiphop, Afrikaanse kosmologie, Bach en Sun Ra. Cosmic Latte speelt met het idee van een utopische toekomst waarin heden, toekomst en verleden aanwezig zijn in een grenzeloze, mysterieuze tussenruimte. De logica van ons denken is veranderd, zwart en wit zijn niet langer tegenpolen, maar zijn onderdeel van elkaar. De grenzen zijn kneedbaar en de betekenissen vermengen zich met elkaar als vloeistoffen. De titel refereert aan de tint wit-beige waarvan astronomen zeggen dat het de gemiddelde kleur is van het universum. De voorstelling houdt het midden tussen performance, installatie en bewegingslandschap, en bouwt voort op het zogeheten afrofuturisme. Deze cultuurstroming, oorspronkelijk geassocieerd met sciencefiction, droomt van een plek waar vrijheid, gelijkheid, verleden, heden en toekomst samenkomen. Lindfors droomt er eigenzinnig op los in ontregelende en soms heerlijk ironische scènes waarin hiphop, spoken word en hedendaagse dans met elkaar in stelling worden gebracht. Cosmic Latte is het derde deel in Lindfors’ reeks werken met als thema zwarte identiteit op het podium.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.