Aangeslagen geven wij kennis van het overlijden van Azim Koning, vrijwilliger van de Africaserver. Sinds 6 april 2006 heeft Azim de agenda op de Africaserver verzorgd. Enkele uren per week was hij een vaste factor in onze studio, een gewaardeerde collega en onvermoeibaar verteller. Daarnaast was Azim lang voorzitter van Afrovibes, partner van de Africaserver.
Op maandag 25 december is Azim in Amsterdam overleden. Wij gaan Azim missen.

 

Donderdag 06 Juli 2023

van wo05.07
t/m do06.07
Nederland, Amsterdam - Frascati in de Nes - Dans en theater
Julidans 2023: Akal - Radouan Mriziga (MR/BE) for Dorothée Munyaneza (RW/FR)

Goddelijke female power in een magisch samenspel van dans en rituelen, poëzie en rap. In de solovoorstelling Akal van de Belgisch-Marokkaanse choreograaf Radouan Mriziga geeft Dorothée Munyaneza (Rwanda) godinnenkracht gestalte. Ze belichaamt de almachtige en angstaanjagende krachten van de godin Neith in een architectonisch landschap gevormd door rituelen, dans, spoken word en rap. Akal is het laatste deel in Radouan Mriziga’s trilogie over de wijsheden van de Imazighen. Imazighen, oftewel ‘vrije mensen’, zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika wiens kennis eeuwenlang is onderdrukt en toegeëigend door de Mediterraanse narratieven. Voor Mriziga bevatten deze wijsheden een kiem van een nieuwe, inclusievere toekomst. Elk deel bestaat uit een solovoorstelling rond een vrouwelijke mythologische figuur. In Akal, wat ‘aarde’ betekent, brengt de Belgisch-Marokkaanse choreograaf een eerbetoon aan de vrouwelijke energie die de cultuur van de Imazighen belichaamt en doorgeeft: de oud-Egyptische godin Neith.

meer-info

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.