Donderdag 11 Oktober 2018

donderdag11.10
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Filmmandela100
Amandla! A revolution in four part Harmony
Donderdag 11 Oktober 2018 19:30

Muziekdocumentaire met een inleiding door Stan Rijven. (Z-A/ USA, 2002, 99 minuten, Engels/Zulu gesproken- Nederlands ondertiteld); Regie: Lee Hirsch. Met: Miriam Makeba, Abdullah Ibrahim, Hugh Masekela, Vusi Mahlasela e.a. Muziek is meer dan en communicatiemiddel. Muziek motiveert, troost, brengt mensen samen en – zeker niet onbelangrijk -  brengt soms veranderingen teweeg; dit illustere, waargemaakte ideaal staat centraal in de inspirerende speelfilm/documentaire Amandla! van de regisseur Lee Hirsch. Amandla! vertelt het verhaal van de zwarte Zuid-Afrikaanse vrijheidsmuziek. Ook wordt de centrale rol duidelijk die deze muziek speelde in de langdurige strijd die de zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking ruim veertig jaar kracht gaf en aandreef. Amandla! gaat met name in op het spirituele aspect van de strijd tegen de apartheid, zoals dat in de liederen wordt verwoord en belichaamd. Deze film is anders dan elke andere film over de apartheid en schets een dynamisch en levendig beeld van het Zuid-Afrikaanse leven van toen en nu. Amandla is het woord van de Zulu en Xhosa voor kracht.        
Stan Rijven is journalist, dj, programmamaker, (wereld-)muziekpublicist en cultuur-aanjager en zal voor de filmvertoning de muzikale en muziekhistorische kaders scheppen .

zuidafrikahuis

van do13.09
t/m wo28.11
Nederland, - Nederland - Film
I Am Not a Witch

Regie: Rungano Nyoni, Verenigd Koninkrijk/Zambia, 93 min. Na een incident in haar dorp wordt de 9-jarige Zambiaanse Shula beschuldigd van hekserij. Tijdens de korte rechtszaak wordt ze schuldig bevonden en verbannen naar een heksenkolonie. Haar nieuwe leven bestaat uit werken op het land met de andere heksen en als een attractie te worden bekeken door toeristen. Shula's lot lijkt te verbeteren als meneer Banda zich over haar ontfermt om 'samen zaken te doen' en de publiciteit met haar opzoekt. Terwijl haar leven besloten lijkt, staat het jonge meisje voor de keuze: haar lot als heks accepteren of het risico nemen en voor vrijheid kiezen.

rialto lantarenvenster filmhuisdenhaag filmladder