Dinsdag 11 December 2018

dinsdag11.12
Nederland, Amsterdam - Aula Vrije Universiteit - Lezing en debat
PhD: Diagnostische en klinische beslissingsondersteunende systemen voor prenatale zorg: is mHealth de toekomst in instellingen met weinig middelen?
Dinsdag 11 December 2018 11:45

Titel: Diagnostic and clinical decision support systems for antenatal care: is mHealth the future in low-resource settings?. Promovendus: I.O. Abejirinde. Promotor: prof.dr. J.J.M. van Roosmalen, prof.dr. M.B.M. Zweekhorst, dr. A. Bardaji Alonso, copromotor prof.dr. V. de Brouwere. Er sterven nog steeds veel vrouwen tijdens de zwangerschap in landen met een laag of middelhoog inkomen (LMICs). Technologische innovatie in de gezondheidszorg (mHealth) groeit in een tempo dat andere vormen van ontwikkeling inhaalt. Ibukun-Oluwa Abejirinde onderzocht of de magische belofte van mHealth kan worden aangewend om de kwaliteit van prenatale zorg (ANC) in instellingen met weinig middelen te verbeteren. Abejirinde evalueerde een apparaat met de naam Bliss4Midwives (B4M), dat zij testte in twee landelijke gebieden van Ghana. Zij ontdekte dat diagnostische en klinische beslissingsondersteunende technologieën op het punt van zorg de kwaliteit van ANC kunnen beïnvloeden door het vertrouwen van zorgverleners en de zorgverleners te vergroten en het vertrouwen van zwangere vrouwen in hen.

vu

dinsdag11.12
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
Leeskring: Karolina Ferreira
Dinsdag 11 December 2018 19:30

Tineke Dorr en Rob van der Veer bespreken Karolina Ferreira (2013) van Lettie Viljoen.

Karolina Ferreira gaan na die Vrystaatste dorp Voorspoed om in die omgewing navorsing oor motte te doen. Op pad laai sy ’n onbekende man op en laat haar handpalm lees deur ’n vrou in ’n karavaan. Aanvanklik bly sy in die dorp se hotel. Hier speel sy saans snoeker, dans oor die naweek met en ontmoet ’n verskeidenheid mense. Onder andere Pol, die enigmatiese prokureur, die geteisterde boer Tonnie de Melck, die driftige luitenant Kieliemann, en ander lede van die plaaslike polisie. Sy word gekonfronteer met geweldpleging in die swart woonbuurt. Die rassegeweld is egter nie die enigste geweld in die boek nie. Ondanks haar voornemens word Karolina – soos die minnaars wat sy die eerste keer op ’n bankie in die begraafplaas sien en oor wie sy wonder – ook meegevoer deur die liefde. Geweld en liefde, die openbare en die intens private, word in hierdie roman op ’n indrukwekkende wyse ineengevleg.

Meer info

van zo25.11
t/m zo23.12
Nederland, - Film en TV - Film
Sahara - een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen
Zondag 25 November 2018 20:15
t/m Zondag 23 December 2018

Een nieuwe reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde. Eeuwenlang voeren kolonisten aan de Sahara voorbij. De grote woestijn van Afrika was te heet en te ondoordringbaar. Nu heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? In de nieuwe vijfdelige VPRO-reisserie Sahara doorkruist Bram Vermeulen de woestijn van west naar oost en van de Atlantische Oceaan tot de Rode Zee. Hij ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme. 5 afleveringen: Mauritanië, Timboektoe (Mali), Niger (2x), Soedan. Op NPO-2.

vpro

dinsdag11.12
Nederland, Amsterdam - Frascati in de Nes - Dans en theater
Monster Truck (DE) / The Footprints of David (NG)
Dinsdag 11 December 2018 20:30

Postkoloniale hopeloosheid treft koloniale schuld in een nachtmerrie zonder grenzen. Vijf magere, verweesde jongens uit Bariga, een sloppenwijk in de Nigeriaanse stad Lagos, ontmoeten een dikke, witte Duitse man op een wit speelvlak. De machtsverhoudingen lijken pijnlijk duidelijk: we zien de jeugdige Afrikaanse onschuld tegenover de volgevreten Westerse vreemdeling, die de kinderen chocolade geeft. De ontmoeting tussen beiden zet een afwisselend angstaanjagende en amusante interculturele uitwisseling op gang, die zich ontvouwt als een horrorshow vol opzwepende Nigeriaanse dans en conceptueel Europees theater. Alle hoop op een 'sorry' verliest zich in een dorstig spel rond vampiers en chocolade waarin de vraag blijft wie de uiteindelijke winnaar is. Wie is afhankelijk van wie? Wie slaat er zijn slaatje uit en wie is nu de vampier die de ander leeg zuigt? In eerdere toursteden leidde de voorstelling tot veel discussie. SORRY is een samenwerking tussen het Berlijnse theatercollectief Monster Truck en de Nigeriaanse choreograaf Segun Adefila (The Footprints of David). Voor SORRY werkt Monster Truck samen met The Footprints of David: een kunstencentrum uit Bariga (Lagos, NG), dat gericht is op het behoud van de rijke Nigeriaanse cultuur en de culturele promotie van deze sloppenwijk.

frascati monstertruck

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van do06.12
t/m wo09.01
Nederland, - Nederland - Filmmandela100
The State Against Mandela & The Others

Vanaf 6 december draait 'The State Against Mandela & The Others' in de bioscopen

In 2018 is het honderd geleden dat Nelson Mandela werd geboren en vijf jaar sinds zijn overlijden. Tijdens het historische Rivoniaproces in 1963 en 1964 was hij een van de belangrijkste figuren. Maar naast hem stonden nog acht mannen die, net als Mandela, op het punt stonden om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika. Aan de hand van recent herontdekte geluidsarchieven en gestileerde animaties keren we terug naar de rechtszaal, afgewisseld met interviews met onder andere Winnie Mandela en de overlevende aangeklaagden. Zo leren we de mannen kennen die naast Mandela in de verdachtenbank stonden. De film van Nicolas Champeaux en Gilles Porte laat zien hoe deze strijders de rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-Apartheidsbeweging, wisten om te draaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.

filmladder  amstelfilm

van do19.07
t/m ma31.12
ZA, Cape Town - Iziko South African Museum - Tentoonstellingmandela100
Tata Madiba. Father of our democracy: Father of our Nation.

The upgraded Tata Madiba exhibition content and objects are meant to stimulate conversation about his life, struggles and extraordinary contribution to protection of South Africa’s rich biodiversity; but also connect to contemporary issues around conservation and sustainability.  The exhibition also includes the many species named after him and those he and his fellow prisoners may have encountered on Robben Island.  The exhibition includes as its central piece the iMadiba Project which is a participatory art project conceptualized and created by artist and photographer Erhardt Thiel. It is endorsed by the Nelson Mandela Foundation The intention of the installation or micro museum is to facilitate dialogue, memory, reflection and forward thinking. The combination of the Tata Madiba exhibition and the iMadiba Project art installation is therefore an apt marriage to celebrate the centenary of this great statesman Nelson Rolihlahla Mandela.

iziko artslink

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van vr02.11
t/m do31.01
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition 'La ville africaine'

This exhibition coincides with the conference The Future of the African City that will be organized in cooperation with African Architecture Matters on 24 January 2019.  In this collective exhibition three artists participate: Cindy van der Aa, Sapin Makengele and Moke-fils (Jean-Marie Mosengo). They show paintings inspired on the African city. The exhibition will be shown from 2 November 2018 till 31 January 2019 in the library (ground floor) and the corridors (3rd floor) of the African Studies Centre Leiden, Pieter de la Court building. Pieter de la Courtgebouw: Library (ground floor) and Research department (3rd floor)

ascleiden

van vr23.11
t/m zo13.01
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
SANAA Selected! - 38 Hedendaagse Kunstenaars, waarvan veel uit Afrika

38 geselecteerde kunstenaars geven een gevarieerd en hedendaags beeld van wat Galerie SANAA vertegenwoordigt. Deze expositie vormt daarmee een ijkpunt in het bestaan van de galerie. Een prikkelende selectie van hedendaagse kunst op een uitbundige manier gepresenteerd. Galerist Berthe Schoonman en adviseurs Lydia van Oosten en Henk Logman hebben deze selectie gemaakt.  Van Andrea, Fatima Barznge, Mariaan van den Berg, Paul Bogaers, Option Dzikamai Nyahunzvi, Victor Ekpuk, Isabel Ferrand, Nan Groot Antink, Sam Hersbach, Patsheli Kahamba, Paul Klemann, Rabi Koria, Ton Kraayeveld, Jamila Lamrani, Joris Link, Mario Macilau, Miguel Marajo, Tilmann Meyer Faje, Myriam Mihindou, Joel Mpah Dooh, Terrence Musekiwa, Bob Negryn, Uche Okpa Iroha, Natalia Ossef,  Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Robert Roest, PJ Roggeband, Heidi Sincuba, Jessica Skowroneck, Boris Anje Tabufor, Benine du Toit,  Jouni Toni, Michael Tsegaye, Adriaan de Villiers, Guy Vording, Anneke Wilbrink, Halina Zalewska.

galeriesanaa