Woensdag 23 December 2020

van do26.11
t/m za26.12
Nederland, - Nederland - Film
White Cube van Renzo Martens

Op een voormalige plantage van Unilever in Congo besluit een groep plantagearbeiders kunst te gaan maken. Met de opbrengsten kopen ze hun land terug, bouwen ze hun eigen museum en starten een bloeiende, inclusieve en ecologische plantage.
White Cube is de nieuwe film van kunstenaar Renzo Martens. Aanleiding voor deze film was de vertoning van zijn film Enjoy Poverty door Tate Modern. Bij de première in London ziet hij er overal Unilever logo’s. Dat is het startpunt van White Cube, een film die de relatie toont tussen westerse kunstmusea en het geweld van het plantagesysteem.
Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. Deze nieuwe film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren.

De film is vanaf 26 november te zien in:
1. Eye Filmmuseum Amsterdam 2. Rialto Amsterdam 3. De Balie Amsterdam 4. Het Ketelhuis Amsterdam 5. Filmtheater ‘t Hoogt Utrecht 6. LantarenVenster Rotterdam 7. Filmhuis Den Haag 8. Groninger Forum 9. LUX Ninmegen 10. Filmschuur Haarlem 11. Slieker Film Leeuwarden 12. Verkadefabriek Den Bosch 13. Natlab Eindhoven 14. Filmtheater Lumière Maastricht 15. Focus Filmtheater Arnhem 16. MIMIK Deventer 17. Cinema Oostereiland Hoorn 18. CineBergen, Bergen N-H 19. Filmhuis Bussum 20. Filmtheater De Fabriek Zaandam 21. Filmtheater Hilversum 22. Parkvilla Filmhuis Alphen a/d Rhijn.

Filmladder Meer informatie bij Mokum Filmdistrubutie.

van wo02.12
t/m zo28.02
, - Online - Lezing en debat
Africa Knows! (conferentie) getransformeerd in 3 maanden durend online evenement

Een 3 maanden durend online evenement in plaats van een fysiek congres van een paar dagen. Africa Knows! is door corona getransformeerd in een unieke wereldwijde kennisuitwisseling. Universitair hoofddocent en medeorganisator David Ehrhardt is ontzettend benieuwd wat deze vorm gaat opleveren. De voortekenen zijn gunstig. ‘De papers, normaal best lastig om op te halen, vliegen binnen.’ Natuurlijk was het wennen dat de plannen ‘om’ moesten. ‘Het is pionieren. Maar ik denk dat het echt iets heel bijzonders kan worden. En het is op deze manier wel zo passend bij twee van de hoofdthema’s: dekolonisatie en kennis. Want dat het gesprek daarover ‘met Afrika’ weer in Nederland plaatshad, tja… Die gemengde gevoelens zijn er in deze vorm ieder geval minder. Overal ter wereld kunnen mensen nu meedenken en -discussiëren en dat gaat ook gebeuren. Het zwaartepunt is verplaatst. Het gaat nu over Afrika, met Afrika, in Afrika, en met de rest van de wereld.’ De conferentie die op 2 december begint is de laatste activiteit in 2020 van de Leiden African Studies Assembly en wordt georganiseerd samen met tientallen Afrikaanse en Europese kennisinstellingen. ‘Het was altijd al de bedoeling dat een deel van het programma decentraal zou zijn. Maar door corona kan nu in principe iedereen overal bij zijn.’ Africa Knows! is van 2 december tot en met 28 februari 2021. Het openingsevent heeft plaats op 2, 3 en 4 december.  Meer informatie over Africa Knows! is te vinden op africaknows.eu. Daar staat ook het uitgebreide programma en kunnen geïnteresseerden zich registreren voor deelname.

leidenuniv