Dinsdag 22 Oktober 2024

van za21.09
t/m zo27.10
Nederland, Amsterdam - Metro54 - Tentoonstelling
For(R)est: dub dub dub
Van Zaterdag 21 September 2024 -  08:00
t/m Zondag 27 Oktober 2024 - 17:00

For rest dub dub dub explores the material culture of war economies and the impact of global wars on our society. In a time when the effects of wars in Ukraine, Gaza, Sudan, and Congo are felt daily, Em’kal Eyongakpa and Marcel van den Berg engage with the role of art in processing war and violence through camo/sound sculptures, paintings, and ceramic works.

Check here for more information.

van za07.09
t/m za26.10
Nederland, Utrecht - Galerie Sanaa - Tentoonstelling
Resilience
Van Zaterdag 07 September 2024 -  08:00
t/m Zaterdag 26 Oktober 2024 - 17:00

Resilience is een kleurrijke tentoonstelling met kunstenaars uit Kameroen. Samen vertellen ze een verhaal over de geschiedenis en het leven in de grote stad Douala. De lichamen in flamboyante houdingen en in dagelijkse settings tonen waardigheid, succes, ambitie, hoop en een verlangen naar vrijheid.

De kunstenaars: Ajarb Bernard Ategwa, Alida Ymele, Anjel (Boris Anje), Jean David Nkot en Joel Mpah Dooh.

Kijk hier voor meer informatie.

dinsdag22.10
België, Borgerhout - De Roma - Lezing en debat
MO*Talks: Afrika bepaalt de toekomst
Dinsdag 22 Oktober 2024 20:00

Na Africa Day in de lente, zetten we dit diverse en dynamische continent opnieuw in de kijker, dit keer in samenwerking met MO*Magazine.

Of het nu gaat over de oplossingen voor de klimaatopwarming die er worden uitgewerkt, vernieuwingen in het hoger onderwijs en op artistiek vlak, of over het exponentieel groeiende ondernemerschap onder zijn grote jonge bevolking en de immense Afrikaanse markt, … Eén ding is zeker: dit continent zal onmiskenbaar veel meer gaan wegen op wereldvlak.

Naar aanleiding van het speciale dossier over Afrika als continent van toekomst in hun meest recente magazine, gaan MO*journalisten Elien Spillebeen en John Vandaele in gesprek met verschillende experts uit de Afrikaanse diaspora in België: kunstenaar Fatima-Zohra Ait El Maâti, ingenieur Oscar Yaw Asamoah, studentenvoorzitter Eseosa Gevers en vormingswerker Don Moussa Pandzou. Slam poet Ben Kamuntu brengt zijn inspirerende woordkunst.

Kijk hier voor meer informatie.

dinsdag22.10
Nederland, Amsterdam - Bijlmerparktheater - Dans en theater
Unbreakable | Lloydscompany & Soweto Skeleton Movers
Dinsdag 22 Oktober 2024 20:00

In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks veel tegenslagen en foute verleidingen die hun pad kruisten, zijn deze vijf dansers ‘unbreakable’.

Het publiek wordt door de Soweto Skeleton Movers meegenomen in een vrolijke en overweldigende mix van zang, straatscènes, meeslepende visuals en hun ‘skeleton pantsula’, een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse streetdance (Pantsula) en ‘bone breaking‘. Dit alles wordt ondersteund door een eigentijdse soundtrack met melodische Afrohouse tunes en pompende Amapiano beats. Welcome to Soweto!

Unbreakable is een veelbelovende samenwerking tussen Rotterdams choreograaf Lloyd Marengo, de Londense theaterregisseur Jonzi D en de vijf explosief-energieke dansers van Soweto Skeleton Movers, die hun bescheiden status van straatartiest al lang ontgroeid zijn en wereldwijd optreden.

Klik voor meer informatie

van zo31.12
t/m zo03.11
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
In Schitterend Licht - Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.

Afrikaanse Moderne en Hedendaagse kunst. Gecureerd door Azu Nwagbogu.  De afgelopen decennia is de populariteit van Afrikaanse hedendaagse kunst enorm toegenomen. Veel Afrikaanse en diasporakunstenaars zijn wereldwijd vertegenwoordigd in tentoonstellingen, beurzen en biënnales, waar hun kunst in de schijnwerpers wordt gezet.  Het Afrika Museum is in Nederland wegbereider geweest voor hedendaagse kunst van het Afrikaanse continent en de Afrikaanse diaspora. Door kunstenaars te volgen en hun werk structureel te verzamelen, in plaats van incidenteel, kwam de collectie tot bloei.

Dit is de eerste keer dat de unieke werken uit deze verzamelgeschiedenis in één tentoonstelling samenkomen. Alle kunstenaars in die tentoonstelling verhouden zich op hun eigen unieke manier tot hun culturele geschiedenis en creëren nieuwe perspectieven op de toekomst en het verleden. Door middel van een eigen beeldtaal en aan de hand van verschillende thema’s claimen zij zichtbaarheid van Afrika en haar diaspora. Deze tentoonstelling beantwoordt daaraan: het plaats hedendaagse kunst uit Afrika in een schitterend licht.   

meer-info

van vr13.09
t/m za14.12
Nederland, - HipHopHuis - Tentoonstelling
Pop-up Expo 'Casa di Cabral'

Op 12 september zou de revolutionaire vrijheidsstrijder Amílcar Cabral (12 september 1924 – 20 januari, 1973) uit Kaapverdië en Guinee Bissau 100 jaar oud zijn geworden. Een bijzonder moment wat gevierd moet worden. Stap binnen in de wereld van Amilcar Cabral ‘Casa di Cabral’, een unieke tentoonstelling die je meeneemt in de onderbelichte geschiedenis van de bevrijdingsbeweging voor Kaapverdië en Guinee-Bissau. Van 13 september tot 13 december 2024 kun je in het HipHopHuis in Rotterdam de fascinerende visie van Amilcar Cabral op nationale bevrijding en culturele identiteit ontdekken.

Amílcar Lopes Cabral was een landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus. Hij leidde de bevrijdingsbewegingen in Guinee-Bissau en op de Kaapverdische eilanden, de PAIGC. Hij bracht niet alleen een revolutionaire geest en strijd met zich mee, maar ook een diep begrip van de kracht van cultuur. Wat weet jij van deze strijd?

​Curator Tania Christina Monteiro maakte in samenwerking met The Black Archives, een pop-up expositie waarin we duiken in het bijzondere verhaal van Cabral. De familie van Tania woont in het huis waar Cabral een deel van zijn jeugd doorbracht. Stap in de symbolische woning van Cabral en ontdek via artistieke foto's, video's, kunst en uniek archiefmateriaal dit bijzondere verhaal..

Kijk hier voor meer informatie.