Agenda 09 - 15 Juni 2019

Zondag 09 Juni

van vr07.06
t/m zo09.06
Nederland, Amsterdam - Frascati in de Nes - Evenementholland-festival
Defence of the Less Good Idea / Blind Mass Orchestra / Requiem Request

Werk uit The Centre for the Less Good Idea: William Kentridge, João Renato Orecchia Zúñiga, Gregory Maqoma, Nhlanhla Mahlangu. Bij wijze van inleiding staat Kentridge zelf op het podium met zijn lecture-performance Defence of the Less Good Idea, een ode aan het durven afwijken van een eerste idee en het omarmen van het moment. Deze lezing wordt gevolgd door Blind Mass Orchestra. Aangevuld met Zuid-Afrikaanse en Nederlandse musici spelen zij een compositie van João Renato Orecchia Zúñiga. Deze bestaat uit vrij te interpreteren instructies voor zowel spelers als publiek. Tot slot is Requiem Request te zien van Gregory Maqoma en Nhlanhla Mahlangu. Hierin brengen ze het Zuid-Afrikaanse isicathamiya-koor Phuphuma Love Minus samen met dansers Thulani Chauke en Xolisile Bongwana, voor een performance gebaseerd op de Bolero van Ravel.

hollandfestival

van vr07.06
t/m zo09.06
Nederland, Amsterdam - Frascati in de Nes - Evenementholland-festival
Hoe klinkt een autoportier als het bespeeld wordt met een strijkstok?: Vehicle - Gerhard Marx, Shane Cooper

Aan losse auto-onderdelen heeft de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Gerhard Marx delen van klassieke snaarinstrumenten gemonteerd. Met zijn raadselachtige installatie Vehicle gaat Marx op zoek naar de muziek in levenloze objecten. Hoe klinkt een autoportier als het bespeeld wordt met een strijkstok? Tijdens een aantal gratis te bezoeken performances in de installatie, improviseren twee musici met de verschillende onorthodoxe instrumenten, waaronder ook knipperlichten, ruitenwissers en koplampen. Tegelijk klinkt een tekst van schrijver Toast Coetzer over een autorit van Kaapstad naar Johannesburg. Performance - concept, regie: Gerhard Marx / uitvoering: Shane Cooper, Diamanda La Berge Dramm. Installatie - creatie: Gerhard Marx / uitvoering: Shane Cooper, Kyle Shepherd. GRATIS ENTREE

hollandfestival

Zaterdag 15 Juni

van za15.06
t/m zo16.06
Nederland, Haarlem - Stadspark de Haarlemmerhout - Evenement
Houtfestival 2019

Vier podia met topartiesten. Muziek, dans en theater uit alle windstreken voor het hele gezin. Lokale klasse in de Houtnacht. Weinig gehoorde muzikale (sub)culturen uit de eigen regio. Zonder hekken en gratis toegankelijk. Voor iedereen, dus ook voor jou. Internationale artiesten, elk met een eigen geluid en een eigen verhaal die soms in eigen land hun muziek niet meer konden maken. Internationale gerechten. Geniet van geuren en smaken uit de hele wereld. Muziek van onder meer: Onipa, dat ‘mens’ betekent in het Akan, de oude taal van de Ashanti uit Ghana. Dit Londense kwartet staat voor verbinding en samenwerking. En het trio met Etenesh Wassié, die begon met zingen in de azmari-café’s van Addis Abeba in de jaren 90 en viel op door haar gedurfde improvisaties van traditionele muziek. In 2007 ontmoette zij de Franse bassist Mathieu Sourisseau, wat het begin inluidde van hun spannende samenwerking. Umoja: In het kader van Zoca Flava op het Houtfestival wordt de avond afgesloten door de deejays van Umoja, twee zonnige heren uit het regenachtige Nederland. De herkomst en de betekenis van de naam geeft al enigszins de richting van de muziek aan. Umoja is immers een Swahili woord en betekent ‘eenheid’. De diepe stem van Etenesh Wassié combineert wonderwel met het inventieve basspel van Mathieu Sourisseau, dat geïnspireerd is op noise, rock en jazz.

houtfestival

zaterdag15.06
BE, Leuven - Het Depot - Evenement
Kamutamba presents The Big Five - benefietdag
Zaterdag 15 Juni 2019 14:30

Kom op zaterdag 15 juni 2019 naar Het Depot in Leuven, want ook dit jaar vieren we het leven op onze jaarlijkse benefiet. 2 feesten: Eentje in de namiddag KAMUTAMBA presents The Big Five, dat naadloos overgaat in het andere tijdens de avond, de nacht tot in de vroege ochtend. Met live concerten van: FOUGASSE - Zij brengen covers die soms verrassend ver weg kruipen van het origineel. FALUP TSAR - Sara en Mien bezingen samen romantisch hun klungeligheid. GUY'S BITCHES - The party don't start 'till these bitches walk in! AND THEN CAME FALL - Klinkt als een loodzware warmte die overgaat in een kille zucht. MOODY MAE - Zij brengen Engelstalige hiphop met een boodschap. Zet je schrap voor aangrijpende rhymes op een live bedje van funk, soul en een 'touch of jazz'! Met kinderanimatie. Yes, uw kinderen zullen geanimeerd worden. En voor de mamies en de papies is er een wijnbar. Deze wordt aangeboden door Le goût du vin. En, last but nog least, one le-gen-da-ri-sche en o-ver-heer-lij-ke BBQ.

Kamutamba