Agenda 07 - 13 April 2019

Zondag 07 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van zo31.03
t/m zo07.04
Zuid-Afrika, Pretoria - State Theatre - Dans en theater
Dance Umbrella Africa 2019, in Pretoria

The eagerly anticipated re-launch of Dance Umbrella Africa 2019 from 31 March to 7 April at the South African State Theatre will feature South Africa and the world’s most prolific dancers and choreographers including Lulu Mlangeni, Sonia Radebe and Julia Burnham, Phumlani Nyanga, Dirk Badenhorst, German-Austrian Helge Letonja, Madagascar’s Gaby Saranouffi, and works from dance companies such as Vuyani Dance Theatre and Moving Into Dance Mophatong. The revamped DUA is curated by the acclaimed award-winning dancer and choreographer, and South African State Theatre’s Deputy Artistic Director Mamela Nyamza, entrusting Nelisiwe Xaba and Sello Pesa with dramaturgy. The 2019 instalment will showcase fifty works by over hundred artists from various provinces in South Africa, extending to parts of Africa and continents Europe and North America, under theme “Figure-ring the State of Dance in Africa!”

southafricanstatetheatre artslink

 

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van zo25.11
t/m zo07.04
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Raquel van Haver - Spirits of the Soil

Het Stedelijk Museum toont dit najaar in 6 zalen nieuw werk van de jonge Amsterdamse kunstenaar Raquel van Haver. Spirits of the Soil is een nieuwe serie monumentale schilderijen speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is Raquel van Havers eerste museale solotentoonstelling in Amsterdam. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakte Van Haver een nieuwe serie monumentale schilderijen waaronder het reusachtige werk We Don’t Sleep As We Parade All Through The Night (4 bij 9 meter). Daarin verbeeldt zij op een expressieve manier haar ervaringen in de Bijlmermeer Amsterdam, waar zij woont en werkt, en reflecteert zij op haar verblijf in de ‘barrios’ en ‘favelas’ van megasteden in de Caraïben, Afrika en Latijns-Amerika. De kunstenaar maakt naar eigen zeggen ‘luide’ schilderkunst waarin ze vooral de overeenkomsten tussen groepen mensen benadrukt, met empathie voor de groepen in de marge van de samenleving. Raquel van Haver won onlangs de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2018. Het nieuwe ensemble van schilderijen Spirits of the Soil vindt zijn oorsprong in een reis die Van Haver in 2017 maakte naar Lagos, Nigeria op uitnodiging van de African Artists Foundation.

stedelijkmuseum

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

zondag07.04
Nederland, Rotterdam - Grounds podium + café - Muziek
Oumou Sangaré - LET OP! Dit concert is in Annabel
Zondag 07 April 2019 20:00

‘The greatest living female voice in African music’. Podium Grounds, Rotterdam Unlimited (w.o. Zomercarnaval Rotterdam) en Poppodium Annabel slaan voor de eerste keer de handen in één om een speciaal concert te organiseren. Op zondag 7 april staat Mali’s trots Oumou Sangaré in de grote zaal van Annabel. Oumou Sangaré, ook wel de Malinese Etta James genoemd, zal op 7 april een exclusief optreden verzorgen in Nederland. De zangeres heeft inmiddels een flink muzikaal CV opgebouwd, inclusief een Grammy en performances op grote festivals. Zo stond Sangaré met haar politiek geladen muziek al eens op North Sea Jazz en Into The Great Wide Open. Sinds haar internationale doorbraak in 1990 met haar debuutalbum Massoulou staat ze aan de top en is ze een rolmodel van veel vrouwen in Afrika. Met haar heldere stem en haar moderne benadering van traditionele muziek heeft ze een breed publiek voor zich weten te winnen.

grounds

Maandag 08 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van ma08.04
t/m di09.04
Nederland, Amsterdam - Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) - Dans en theater
BLACK (The sorrows of Belgium 1: Congo) - NTGent / Luk Perceval

In de trilogie The Sorrows of Belgium, bestaande uit de nationale driekleur Black/Yellow/Red, zoomt regisseur Luk Perceval in op drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis. Het eerste deel Black is een waargebeurd verslag van een van de eerste Congoreizigers in de geschiedenis: de Afro-Amerikaan William Henry Sheppard, “the Black Livingstone” genaamd. William Sheppard reisde in februari 1890 naar Afrika, als missionaris voor de Presbyteriaanse Kerk. Samen met zijn witte reisgezel Sam Lapsley begint hij aan een ingrijpend avontuur op compleet onbekend terrein, waarbij hij van de ene verbazing in de andere valt. Lapsley gaat ten onder aan deze missie, maar Sheppard keert terug naar Amerika en uit daar grote kritiek op de wantoestanden in Congo. Hij is een van de eersten om de mensonterende exploitatie door Leopold II aan te klagen. In Black wordt een reconstructie gemaakt van Sheppards authentieke reisverslag, geïnspireerd door de vurige lezingen die hij gaf om missiegeld te verzamelen. In het Amerika van die tijd zorgden Sheppards lezingen voor meer dan één schok: omwille van zijn huidskleur werden in de theaters waar hij optrad voor het eerst ook zwarte toeschouwers toegelaten, weliswaar op het hoogste balkon. Sheppards verhaal getuigt, naast een diepgewortelde angst voor het onbekende, van een alomtegenwoordig racisme.

ita

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van ma08.04
t/m di09.04
NL, Rotterdam - Van Nelle Fabriek - Lezing en debat
International Conference 'Africa Works! - Future African Cities

The flagship event of the Netherlands-African Business Council (NABC), Africa Works! is a biennial conference organized to position, promote and market the African continent as a valuable trade and investment destination. The fourth edition takes place on April 8 and 9, 2019 at the Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Africa Works! aims to inform, inspire, and connect the Dutch and European private sector with a multitude of companies and government representatives from Africa. Previous editions of Africa Works! welcomed 400-500 participants per day from the African and European private sector as well as government and knowledge institutions. Africa Works! has featured high-level keynote speakers like Queen Máxima of the Netherlands, then-minister of Foreign Trade Ms. Lilianne Ploumen, Mr.  Amine Bouabid, CEO of the Bank of Africa and Mr. Klaas Knot, President of the Dutch Central Bank (DNB).  You can see an impression of Africa Works! 2016 here. For the first time Africa Works! will be co-organized along with NLinBusiness and the German-African Business Association, Afrika-Verein. Africa Works! 2019 will be officially opened on April 8, 2019 by Rotterdam Mayor Ahmed Aboutaleb

africaworks  nabc

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

Dinsdag 09 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van ma08.04
t/m di09.04
Nederland, Amsterdam - Internationaal Theater Amsterdam (Stadsschouwburg) - Dans en theater
BLACK (The sorrows of Belgium 1: Congo) - NTGent / Luk Perceval

In de trilogie The Sorrows of Belgium, bestaande uit de nationale driekleur Black/Yellow/Red, zoomt regisseur Luk Perceval in op drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis. Het eerste deel Black is een waargebeurd verslag van een van de eerste Congoreizigers in de geschiedenis: de Afro-Amerikaan William Henry Sheppard, “the Black Livingstone” genaamd. William Sheppard reisde in februari 1890 naar Afrika, als missionaris voor de Presbyteriaanse Kerk. Samen met zijn witte reisgezel Sam Lapsley begint hij aan een ingrijpend avontuur op compleet onbekend terrein, waarbij hij van de ene verbazing in de andere valt. Lapsley gaat ten onder aan deze missie, maar Sheppard keert terug naar Amerika en uit daar grote kritiek op de wantoestanden in Congo. Hij is een van de eersten om de mensonterende exploitatie door Leopold II aan te klagen. In Black wordt een reconstructie gemaakt van Sheppards authentieke reisverslag, geïnspireerd door de vurige lezingen die hij gaf om missiegeld te verzamelen. In het Amerika van die tijd zorgden Sheppards lezingen voor meer dan één schok: omwille van zijn huidskleur werden in de theaters waar hij optrad voor het eerst ook zwarte toeschouwers toegelaten, weliswaar op het hoogste balkon. Sheppards verhaal getuigt, naast een diepgewortelde angst voor het onbekende, van een alomtegenwoordig racisme.

ita

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van ma08.04
t/m di09.04
NL, Rotterdam - Van Nelle Fabriek - Lezing en debat
International Conference 'Africa Works! - Future African Cities

The flagship event of the Netherlands-African Business Council (NABC), Africa Works! is a biennial conference organized to position, promote and market the African continent as a valuable trade and investment destination. The fourth edition takes place on April 8 and 9, 2019 at the Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Africa Works! aims to inform, inspire, and connect the Dutch and European private sector with a multitude of companies and government representatives from Africa. Previous editions of Africa Works! welcomed 400-500 participants per day from the African and European private sector as well as government and knowledge institutions. Africa Works! has featured high-level keynote speakers like Queen Máxima of the Netherlands, then-minister of Foreign Trade Ms. Lilianne Ploumen, Mr.  Amine Bouabid, CEO of the Bank of Africa and Mr. Klaas Knot, President of the Dutch Central Bank (DNB).  You can see an impression of Africa Works! 2016 here. For the first time Africa Works! will be co-organized along with NLinBusiness and the German-African Business Association, Afrika-Verein. Africa Works! 2019 will be officially opened on April 8, 2019 by Rotterdam Mayor Ahmed Aboutaleb

africaworks  nabc

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

Woensdag 10 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van do07.03
t/m wo10.04
Nederland, - Nederland - Film
Sakawa

Veel van onze afgedankte computers belanden op giftig walmende stortplaatsen in Ghana. Op de harde schijven, die betrekkelijk eenvoudig gelezen kunnen worden, staat een schat aan foto's en privé-informatie over de vroegere eigenaren. Het is die informatie die gebruikt wordt door internetzwendelaars. Deze documentaire van de Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah laat zien hoe die zwendel in zijn werk gaat en wie de zwendelaars zijn, en hij doet dat vanuit het perspectief van de Ghanezen. Neem Anna, een jonge moeder, die het vak van internetzwendelaar probeert te leren van een ervaren man, maar niet veel aanleg heeft. Veel beter vergaat het 'One Dollar'; deze meesteroplichter weet met zijn nepaccount, met daarop een profielfoto van een volslanke, rondborstige dame, zijn slachtoffers te verleiden én op te lichten. Heeft hij medelijden met zijn slachtoffers? Die vraag kun je gemakkelijk zelf beantwoorden als je bedenkt dat hij normaliter rond moet komen van $ 12 per maand.

filmladder

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

woensdag10.04
Nederland, Den Haag - Paard van Troje - Muziek
Alpha Blondy & The Solar System
Woensdag 10 April 2019 20:30

Het kenmerkende, Afrikaanse reggae geluid van Alpha Blondy weet hem al jaren aan de top van de ’s werelds populairste reggae artiesten te houden. Met zijn 12 koppige band ‘Solar System’ maakt Blondy pure reggae beats met Afrikaanse roots. Menig reggae fan weet precies wie Alpha Blondy is, of heeft in ieder geval hits van platen als Cocody Rock, Jerusalem en Apartheid Is Nazism zeker voorbij horen komen. Naast het maken van muziek is voor Alpha Blondy maar één ding echt belangrijk, het overbrengen van respect en het samenbrengen van mensen is voor hem het grootste doel van zijn artiesten carrière. En met de prachtige songs die hij maakt, weet hij dit doel perfect uit te voeren.

paard

Donderdag 11 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

donderdag11.04
Nederland, Leiden - ASC - Lezing en debat
cancelled: ASCL Seminar Series: Islamist militancy in the Sahel: Critical reflections
Donderdag 11 April 2019 15:30 - 17:00

Far from constituting the latest front in the machinations of Global Jihad, Inc. the intensification of Islamist militancy in the Sahel must be viewed as the result of local conditions where radical Islam has become a vehicle of mobilization for aggrieved populations. Utilizing insights from Critical Terrorism Studies, this seminar examines Islamist militancy through the lens of state failure, competing ethnic identities, climate change, economic variables exacerbated by globalization, and failed counter-terrorism policies. Draconian repression on the part of state elites, for instance in Mauritania, where democracy activists are labelled as extremists, has incensed public opinion. The fact that Nouakchott received military and financial support from Paris and Washington has only served to swell the ranks of Al Qaeda in the Islamic Maghreb. Strongly discriminatory policies directed at Tuaregs in Niger and the use of Songhai militias in northern Mali have also resulted in their alienation and recruitment into the ranks of the jihadists. Climate change coupled within desertification and rising food insecurity has facilitated youth recruitment into extremist organizations. Please register

ascleiden

donderdag11.04
Nederland, Amsterdam - Podium Mozaïek - Dans en theater
Black Memories (14+) - Aya, Tafel van Vijf & Backbone
Donderdag 11 April 2019 20:00

Een krachtige dans- en muziekvoorstelling over de rijkdom aan culturen die we in Nederland kennen en het scherpe contrast met een pijnlijk en onverwerkt slavernijverleden. 125 jaar na de afschaffing van de slavernij zijn de discussies actueler dan ooit. Het broeit en borrelt dat het een lieve lust heeft. Hoe prikken wij clichébeelden door? Kunnen wij een punt zetten achter ons koloniaal verleden terwijl de blues de harten nog steeds verscheurt? Black Memories is een voorstelling over macht, vrijheid en onvermogen. Een gedanst muzikaal betoog met de hartklop van de Afrikaanse, Caribische en Westerse drum en een grote variëteit aan danskleuren. De persoonlijke uitdrukkingen en culturele achtergrond van de vijf dansers, vier musici en een acteur vormen het uitgangspunt voor vergeten verhalen, liederen over vernedering en verzet en de energie van hedendaagse urban cultuur met zijn Afro-Caraïbische roots.

podiummozaiek

Vrijdag 12 April

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

van vr12.04
t/m zo16.06
NL, Hilversum - Museum Hilversum - Tentoonstelling
lvy Njiokiktjien: BORN FREE, Mandela´s Generation of Hope

Vanaf 12 april houden Museum Hilversum en de Nederlandse fotojournalist Ilvy Njiokiktjien de born frees tegen het licht. Dit is de generatie die rond de afschaffing van de apartheid werd geboren in een nieuw en vrij Zuid-Afrika. Zij worden gezien als de ‘kinderen van Nelson Mandela’. In de multimediale expositie ‘BORN FREE – Mandela´s Generation of Hope’ laat Njiokiktjien zien hoe het 25 jaar na de verkiezing van Mandela gaat met de jongeren van Zuid-Afrika. Een bijzonder actueel thema, want op 8 mei zijn de nieuwe verkiezingen in Zuid-Afrika, bijna 25 jaar nadat Mandela zijn eed aflegde en beëdigd werd als de eerste zwarte president van de Republiek Zuid-Afrika. Hij legde het fundament voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika. Njiokiktjien volgt sinds 2011 de born frees die voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Afrika dezelfde kansen krijgen. Njiokiktjien heeft zichzelf als doel gesteld om deze unieke generatie in beeld te brengen. In haar beeldonderzoek besteedt zij aandacht aan de uiteenlopende culturen en religies en aan de verschillen in sociale-, economische- en culturele uitgangspunten; in haar werk laat zij zien dat het leven, de opvattingen, de mogelijkheden en de ambities van de born frees sterk verschillen. Er zijn jongeren die hun eigen loopbaan hebben uitgestippeld en veel bereiken. Zo is er een creatieve klasse van mode-ontwerpers, designers, dansers en theatermakers ontstaan. Deze jongeren hebben aan de ene kant succes maar krijgen aan de andere kant, net als hun ouders, te maken met werkloosheid, armoede en ongelijkheid. Njiokiktjien brengt dit op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld.

museumhilversum

vrijdag12.04
Nederland, Amsterdam - Roeterseilandcampus (UvA) - Lezing en debat
‘I Can Weep but not Wail’: Contemporary Young African Men's Masculinities - Lecture
Vrijdag 12 April 2019 15:30 - 17:00

By Professor Akosua Adomako Ampofo (University of Ghana). Changing socio-historical contexts notwithstanding, decades after feminist scholars first applied the lens of patriarchy to examine constructions and performances of masculinity to explain gender inequalities, many narratives about young black man have remained static and de-void of nuance. They are still vilified as sexual or otherwise violent predators; lazy n’er-do-wells; political mobsters or gangsters; or bearers of disease (eg. HIV). Alternatively the black male is frequently the object of racial fetishism—presented as a super stud. Where different scenarios are presented, such as of the caring, stay-at-home father, or the sensitive son, they often come across as stories of the exceptional man.  This lecture explores constructions and imaginings of black/African masculinities via conversations with young men in Africa and the Diaspora. I focus especially on the ways in which men recognise and acknowledge their vulnerabilities (or not), and how they respond to and cope with these.

uva

vrijdag12.04
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Alpha Blondy & The Solar System
Vrijdag 12 April 2019 19:30

De hogepriester van de Afrikaanse reggae staat na 10 jaar eindelijk weer op het podium van de Melkweg! De goedlachse zanger uit Ivoorkust is al sinds begin jaren ’80 één van de belangrijkste Afrikaanse artiesten en een grote naam in de reggaewereld. Daarnaast heeft hij met zijn politieke betrokkenheid en inzet voor humanitaire zaken altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Afrika in het algemeen en zijn land Ivoorkust in het bijzonder. Hij zingt het Frans, Engels, de West-Afrikaanse talen Dioula, Bété en Baule, en in de nummers 'Sebe Allah Ye' en 'Jerusalem' verwerkte hij respectievelijk Arabische en Hebreeuwse religieuze uitspraken. Verplichte kost voor reggaefans!

melkweg

vrijdag12.04
Nederland, Den Haag - Paard van Troje - Muziek
Vaudou Game
Vrijdag 12 April 2019 19:30

Sinds 5 jaar toert Vaudou Game stad en land af met hun opzwepende en hip hop moving voodoo-funk. Van Japan tot Zuid-Afrika, van Zweden tot Canada, overal staan mensen in de rij om deze strak funkende groep in levende lijve te zien. En terecht, met een charismatische frontman als Peter Solo en een retestrakke band erachter draait ieder concert gegarandeerd uit op een heerlijk dansfeest.

paard

vrijdag12.04
Nederland, Rotterdam - Theater Rotterdam (v/h Rotterdamse Schouwburg) - Dans en theater
Reverse Colonialism! - Star Boy Collectief & Ahilan Ratnamohan
Vrijdag 12 April 2019 21:00

Een nieuw land voor Afrikaanse-Europeanen en Europese-Afrikanen. Reverse Colonialism! is een politieke performance waarin vier Afrikaanse Antwerpenaren het moeizame migratie-integratie dilemma proberen op te lossen.  Hun antwoord? Een nieuw land voor Afrikaanse-Europeanen en Europese-Afrikanen, waarin ze zélf de normen bepalen. De zoektocht naar deze utopische staat verloopt via een geanimeerd debat, waarbij het publiek via stembordjes de uitkomst mee bepaalt.  De explosieve energie van de ‘Star Boys’ is uniek en ongecensureerd. Ze betreden de scène om een ongehoorde stem te geven aan hun scherpzinnige percepties op onze samenleving.  Deze voorstelling is Engels gesproken.  Na afloop van de voorstelling gaat Jennifer Muntslag in gesprek met de makers.

thaterrotterdam

vrijdag12.04
Nederland, Zaandam - Podium de Flux - Muziek
The LDE Tribute Band - A Tribute to Lucky Dube
Vrijdag 12 April 2019 21:30

LET OP: Dit concert is verplaatst van 25 januari naar 12 april. Gekochte kaarten blijven geldig.

Het begon in 2013 toen Joey Jermain Martina en Faisal Bass elkaar ontmoetten. Later gingen zij met Ige Arc En Ciel op tour, waar de basis van The Lucky Dube Experience Band werd gelegd. Joey werd in het begin van 2018 benaderd door de manager van Lucky Dube's originele band om met hen te touren als ze naar Europa komen. Voor hen was dit hét moment om de liefde voor Lucky Dube te doen heropleven. De band is een familie die de liefde voor Lucky Dube's muziek deelt, en voor velen van hen is Lucky de reden dat zij zelf muziek bespelen. The Lucky Dube Experience Band wil zijn muziek eren en de krachtige boodschappen die hij de wereld achterliet verspreiden.
De band bestaat uit: Lead Vocals: Fabian Fare; Backing vocals: Shirly Spoor & Marisse Barboza Varela Drums: Ige Arc en Siel; Percussie: Bjorn a.k.a Binghi Nyah; Bass: Faisal Bass; Gitaar: Shiker; Keys: M.O.K; Keys: Joey Jermain Martina

podiumdeflux

Zaterdag 13 April

van za13.04
t/m zo05.05
NL, Amsterdam - iMPACT DOC - Tentoonstelling
'STORIES FROM THE NORTH - PHOTOGRAPHIC VOICES FROM GHANA'

Nuku Studio, a platform for photography in Accra, Ghana, in collaboration with Noorderlicht Huis van de Fotografie in Groningen, has been producing a project in the North of Ghana: 'Stories from the North'. Stories from the North aims to tell stories from a region we don't hear much about in the media, a region that is often underlooked, both here and in Ghana. Obvious issues are not prevalent in Northern Ghana, at least not in a way that is relevant to international media. That is precisely why this project opts for this region: to share the richness, diversity and energy of this area with everyone, through stories from the North. These stories are all connected to the SDG's gender, migration and climate change, and told through the lens of five Ghanaian photographers: Evans Ahorsu, Mabel Senaa Bonsuuri, Geoffrey Buta, Nyamekye Joey and Qujo Buta.

impactdoc

zaterdag13.04
Nederland, Amsterdam - Koninkljk Instituut voor de Tropen - Evenement
Afrikadag 2019: save the date

Op 13 april 2019 vindt de jaarlijkse Afrikadag weer plaats, een landelijke bijeenkomst over Afrika en internationale samenwerking. Met meer dan 1.000 bezoekers, 200 sprekers en zo'n 100 vrijwilligers is de Afrikadag hét grootste evenement op het gebied van Afrika en internationale samenwerking in Nederland. Wil je erbij zijn? Het programma-overzicht staat hier !

afrikadag.nl

van do14.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Another Day of Life

Raúl de la Fuente & Damian Nenow | Polen, Spanje | 2018 | 80' | Engels gesproken | Nederlands ondertiteld. In 1976 verscheen Jeszcze dzień życia van de legendarische en veel gelauwerde Poolse journalist Ryszard Kapuściński (1932 - 2007). In dit boek, in het Engels vertaald als Another Day of Life, doet hij verslag van de Angolese onafhankelijkheidsstrijd en de daarop volgende burgeroorlog in de jaren 70 - een indrukwekkend verslag, zowel journalistiek als literair.

filmladder

van za23.03
t/m wo08.05
Nederland, - Nederland - Film
Cold Case Hammarskjöld

In 1957 begon de Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld aan een tweede ambtstermijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rommelde in de wereld: naast de Koude Oorlog, was er vanwege de dekolonisatie grote onrust op het Afrikaanse continent. Hammarskjöld deed voor Afrika wat hij kon, maar maakte zich daarbij bij velen niet geliefd. In september 1961 kwam hij bij een Afrikaanse trip om het leven; zijn vliegtuig stortte neer in een woud in Noord-Rhodesië (het huidige Zambia). Was het een ongeluk of was het opzet? De ware oorzaak is nooit achterhaald. Ruim vijftig jaar later probeert de Deense filmmaker, journalist en provocateur Mads Brügger samen met de Zweedse privé detective Göran Bjorkdahl deze cold case alsnog op te lossen. Ze onderzoeken resten van het vliegtuigwrak, spreken met niet eerder gehoorde getuigen en duiken in de archieven. Maar aan alle kanten worden ze tegengewerkt. Terwijl het onderzoek vordert, stuiten zij op een andere zaak, die groter en schokkender is dan de dood van Hammarskjöld.

filmladder

van ma11.03
t/m zo28.04
Nederland, - Nederland - Muziek
Muziekvoorstelling De Uitdaging 2019 - Jeroen Zijlstra + Ntjam Rosie

Begeleid door Thijs Borsten en zijn band maken twee zangers uit verschillende muzikale werelden kennis met elkaar en elkaars repertoires. Beide gasten vertellen aan de hand van foto’s en filmpjes iets over hun leven en waarom ze in de muziek terecht zijn gekomen. Ze zingen een liedje uit hun diepste herinnering en samen liedjes uit elkaars repertoire. Samen voeren ze een speciale versie van een bekend Nederlands nummer uit. Jeroen Zijlstra maakte als trompettist deel uit van de succesvolle formatie "5 Slag 1 Wijd" van Vera Vingerhoeds. Daarnaast was hij actief in merengue-orkest "Hasta Domingo", het "Herbie White Orchestra" en de "Boventoon". Ntjam Rosie is jazzzangeres. Ze woonde tot haar negende in Kameroen. Daarma emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde cum laude af aan de kunstvak hogeschool Codarts.  In 2011 speelde ze op het North Sea Jazz Festival. Ze werkte onder andere samen met Eric Vloeimans en Ronald Snijders. Tussen 2013 en 2017 bracht ze nog drie albums uit, de laatste getiteld Breaking Cycles. Borsten maakt muziektheatervoorstellingen en verzamelt daarvoor al jaren bijzondere artiesten met unieke stemmen en bijzondere verhalen.

thijsborsten  speellijst

van zo16.12
t/m zo05.05
NL, Assen - Drents Museum - Tentoonstelling
Nubië Land van de Zwarte Farao’s

Vanaf 16 december 2018 presenteert het Drents Museum de grote internationale archeologische tentoonstelling Nubië - Land van de Zwarte Farao’s. Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte - in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. Met deze tentoonstelling toont het Drents Museum het mysterie van het oude Nubië en maakt het publiek kennis met de schatten van de Nubiërs. Ruim 300 objecten - afkomstig uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston - komen hiervoor naar Assen toe. In de expositie staat de periode tussen 750 en 664 v. Chr. centraal. In deze periode veroverden de Nubiërs Egypte en regeerden de Nubische zwarte farao’s over het Egyptische Rijk. De geschiedenis van het Nubische gebied is nauw gekoppeld aan dat van de Egyptische farao’s. Absolute topstukken zijn de vondsten uit de piramide van koning Taharqo uit 664. v. Chr. en prachtige gouden sieraden uit andere Nubische piramiden, waaronder van de Nubische koninginnen van de koningen Pianhky en Shebitka.

drentsmuseum

van di12.03
t/m do30.05
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
Photo exhibition Everyday Nile

In countries like Egypt, Ethiopia or Sudan, the Nile is considered of strategic national interest, and therefore highly securitised. Studying or reporting on such a sensitive issue is an art that requires equilibrium, but also creativity and acrobatics. EverydayNile brings together photographers, journalists and researchers from different Nile basin countries to challenge stereotypes like the “blue gold” or the “water war” that distort our understanding of the Nile river. By linking photos, storytelling and scientific research, they wish to foreground alternative narratives that surprise, delight, inform and facilitate transboundary connections. The photo exhibition presents the gaze on the river by Roger Ainis (Egypt), Ahmed Saeed (Sudan) and Michael Tsegaye (Ethiopia). Photographers, journalists, researchers and Nile citizens will share their stories on social media with the hashtag #EverydayNile. Follow @EverydayNile2019 on Instagram and Twitter.

ascl

van vr15.02
t/m zo28.04
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Santu Mofokeng - Stories

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika plaatsvonden en Nelson Mandela werd gekozen tot president. De Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng(1956) legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Foam presenteert een grootschalig retrospectief met een selectie van zijn belangrijkste visuele essays en veel ongepubliceerde werken uit de privé-archieven van de kunstenaar.
De tentoonstelling Santu Mofokeng - Stories brengt een aantal belangrijke fotografische essays samen van Mofokeng, gemaakt in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Onderdeel van de tentoonstelling is Mofokengs eerste en meest gevierde beeldverhaal Train Church (1986): een verslag van de spontane religieuze rituelen die plaatsvonden in de forensentrein tussen Soweto en Johannesburg. Andere (veelal onbekende) foto’s verbeelden het leven in de townships Soweto en Dukathole; politieke protesten die de opmaat vormden voor de afschaffing van apartheid; en de historische verkiezing van Nelson Mandela tot president in 1994. Samen verhalen de series de invloed van een snel veranderend politiek klimaat op het dagelijks leven in Zuid-Afrika . Mofokeng – zelf opgegroeid in Soweto – fotografeerde verschillende Zuid-Afrikaanse gemeenschappen van dichtbij en van binnenuit. Met de jaren construeerde hij een genuanceerd en dynamisch portret van een complexe maatschappij in staat van verandering.

foam

van vr08.03
t/m za20.04
NL, Oosterzee - Galerie Nuweland - Tentoonstelling
Varenka Paschke - Moerteiken

Tijdens de opening op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2019 staat het werk van de Zuid- Afrikaanse kunstenares Varenka Paschke (42) in de schijnwerpers. Ze exposeert bij Galerie Nuweland met zes markante gebeeldhouwde porseleinen vrouwenhoofden. Het vertrekpunt voor deze serie is de kwetsbare positie van vrouwen in Varenka haar land Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de vrouw de ruggengraat van de samenleving, maar bevindt zich over het algemeen in een marginale derderangs positie. Het creëert een land zonder mededogen. De cijfers aangaande seksueel en huiselijk geweld zijn in de afgelopen twintig jaar schrikbarend gestegen. En hoe armer de bevolkingsgroep hoe meer de vrouwen daaronder lijden. De overheid kijkt stilzwijgend toe. Varenka Paschke is gepassioneerd over haar land en de bevolking. De moeilijkheden en de mogelijkheden. Zij probeert mensen een stem te geven die vaak niet gehoord worden. In dit geval staat de positie van de vrouw centraal. De Afrikaanse titel van de expositie is ‘Moerteiken’: de moeder als doelwit.

galerienuweland

van vr12.04
t/m zo16.06
NL, Hilversum - Museum Hilversum - Tentoonstelling
lvy Njiokiktjien: BORN FREE, Mandela´s Generation of Hope

Vanaf 12 april houden Museum Hilversum en de Nederlandse fotojournalist Ilvy Njiokiktjien de born frees tegen het licht. Dit is de generatie die rond de afschaffing van de apartheid werd geboren in een nieuw en vrij Zuid-Afrika. Zij worden gezien als de ‘kinderen van Nelson Mandela’. In de multimediale expositie ‘BORN FREE – Mandela´s Generation of Hope’ laat Njiokiktjien zien hoe het 25 jaar na de verkiezing van Mandela gaat met de jongeren van Zuid-Afrika. Een bijzonder actueel thema, want op 8 mei zijn de nieuwe verkiezingen in Zuid-Afrika, bijna 25 jaar nadat Mandela zijn eed aflegde en beëdigd werd als de eerste zwarte president van de Republiek Zuid-Afrika. Hij legde het fundament voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika. Njiokiktjien volgt sinds 2011 de born frees die voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Afrika dezelfde kansen krijgen. Njiokiktjien heeft zichzelf als doel gesteld om deze unieke generatie in beeld te brengen. In haar beeldonderzoek besteedt zij aandacht aan de uiteenlopende culturen en religies en aan de verschillen in sociale-, economische- en culturele uitgangspunten; in haar werk laat zij zien dat het leven, de opvattingen, de mogelijkheden en de ambities van de born frees sterk verschillen. Er zijn jongeren die hun eigen loopbaan hebben uitgestippeld en veel bereiken. Zo is er een creatieve klasse van mode-ontwerpers, designers, dansers en theatermakers ontstaan. Deze jongeren hebben aan de ene kant succes maar krijgen aan de andere kant, net als hun ouders, te maken met werkloosheid, armoede en ongelijkheid. Njiokiktjien brengt dit op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld.

museumhilversum

zaterdag13.04
Nederland, Amsterdam - De Meervaart - Muziek
Gnawa Night | Mehdi Nassouli e.a. | NL première
Zaterdag 13 April 2019 20:30

Mehdi Nassouli behoort tot de top van het gnawa-genre, voortvloeisel van de wereldberoemde West-Afrikaanse slavenmuziek. In 2016 vormde hij met zijn Oulad Sidi Ensemble één van de hoofdacts van het Holland Festival. Voor ‘Gnawa Night’ wordt zangeres Abir El Abed uitgenodigd, die samen met Nassouli bekende volkspoëzie van de Maghreb, qassaid, zal voordragen. Mehdi Nassouli behoort tot de top van het wereldberoemde gnawa-genre. In 2016 vormde hij met zijn Oulad Sidi Ensemble een van de hoofdacts van het Holland Festival en stond hij met zijn ensemble in De Meervaart (met het Amsterdams Andalusisch Orkest) en Het Concertgebouw. Na de succesvolle samenwerking met het Amsterdams Andalusisch Orkest sprak Nassouli zijn intentie uit om een nieuw muzikaal programma te ontwikkelen waarin een mix van gnawa ritmes een vloeiende eenheid gaat vormen met de complexe Arabo Andalus melodielijnen. Gnawa maakt deel uit van de wereldberoemde West Afrikaanse slavenmuziek en streek voornamelijk in Marokko neer. Gnawa is een hypnotisch samenspel, bestaande uit Afrikaanse, Amazigh en Arabische invloeden. De gnawa vormde decennia een inspiratiebron voor wereldberoemde muzikanten als The Rolling Stones en Jimmy Hendrix. Jaarlijks wordt het wereldberoemde Gnawa festival in de bekende kustplaats Essaouira georganiseerd.

meervaart

zaterdag13.04
Nederland, Rotterdam - Grounds podium + café - Muziek
Concert: Bamba Wassoulou Groove (Mali) & Msafiri Zawose (Tanzania)
Zaterdag 13 April 2019 21:00

Bamba Wassoulou Groove komt na een uitverkocht concert vorig jaar terug naar Grounds met een gloednieuwe plaat! Malinese muziek uit de jaren ’70 en ’80 is helemaal terug! De funkende grooves, jachtige vocalen en hypnotiserende gitaren van de legendarische Super Djata Band vormen de inspiratiebron voor Bamba Wassoulou Groove. Deze band uit de Malinese hoofdstad Bamako werd in 2012 geformeerd door percussionist Bamba Dembélé , ooit medeoprichter van de Super Djata Band. In de jaren ’70 en ’80 was dit een van de populairste bands van Mali. De muziek van Bamba Wassoulou Groove zit vol citaten en verwijzingen naar de Super Djata Band en diens briljante gitarist Zani Diabaté. Bamba Wassoulou Groove band geeft er een eigentijdse draai aan. De multi-instrumentalist, songwriter en charismatische performer Msafiri Zawose is een pionier op het gebied Gogo fusion en mixt de traditionele Afrikaanse Gogo stijl met moderne ritmes en elektronica. Msafiri’s vader, Hukwe Zawose, was een groot muzikant en tourde in de jaren ’80 en ’90 met Peter Gabriel. Hij heeft een grote muzikale invloed gehad op Tanzania en op zijn zoon. Msafari’s fusion van traditionele Gogo en moderne ritmes, aangevuld met hypnotiserende zang zorgt voor een uniek, soulvol en spiritueel geluid. Met zijn experimentele manier van muziek maken eert hij zijn vader en neemt hij een een bijzondere plek in, in het muzikale landschap van Tanzania en de rest van de wereld.

grounds