Zaterdag 21 Oktober 2017

zaterdag21.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Felabration in Tolhuistuin met Kasai Allstars en Kokoko (DR Congo) + Jacob Mafuleni (Zimbabwe)
Zaterdag 21 Oktober 2017 19:30

Deze editie van Felabration begint niet in de Nigeriaanse metropool Lagos, maar leidt ons aan de hand van Kasai Allstars en Kokoko uit de bruisende metropool Kinshasa, langs Zimbabwe naar de Mokumse versie van The Shrine in Paradiso Noord. Live is Kasai Allstars een mengeling van wilde ritmes, opwekkende stemmen en spectaculaire dans. Ook Kokoko komt uit Congo. Felabration wordt hun eerste live optreden in Nederland. Zimbabwaanse mbira (duimpiano) maestro Jacob Mafuleni en de Franse electro-funk producer Gary Gritness werken sinds 2016 samen aan een aantal releases op het Nyami Nyami label.

paradisonoord

zaterdag21.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Shishani & the Namibian Tales in Amstelkerk
Zaterdag 21 Oktober 2017 20:30

Vier verschillende muziekwerelden vervloeien in Shishani & the Namibian Tales. De groep werd in 2015 door de Turks/Nederlandse percussionist Sjahin During opgericht. Sindsdien ontwikkelde de flamboyante, in Namibië geboren zangeres Shishani zich tot de spil van dit virtuoos musicerend ensemble. Turkse percussie, West-Afrikaanse kora, Europese cello en Namibische traditie versmelten tot één volstrekt nieuw geluid. Als kind verhuisde zangeres en gitariste Shishani uit Namibië naar België, maar al snel vond ze haar echte thuis in muziek. Met haar krachtige stem zingt ze in het Engels, Frans en Oshiwambo over haar jeugd in Namibië en haar reizen tussen Europa en Afrika.

paradiso

zaterdag21.10
Nederland, Utrecht - Stadsschouwburg Utrecht - Dans en theater
Kalakuta Republik (Spring in Autumn) - Serge Aimé Coulibaly / Faso dance Théâtre
Zaterdag 21 Oktober 2017 21:00

De legendarische Afrikaanse muzikant en activist Fela Kuti is de grote inspiratiebron voor ‘Kalakuta Republik’. De geest van Kuti, die tijdens zijn leven via zijn muziek streed voor gerechtigheid, loopt als een rode draad door het stuk. De Belgisch-Burkinese choreograaf Serge Aimé Coulibaly vertaalt de politieke strijd van Kuti naar een virtuoze voorstelling waarin Coulibaly en zijn dansers en muzikanten op zoek gaan naar hun positie als artiest in onze geglobaliseerde wereld. Een energieke voorstelling, een stukje Afrika zonder clichés maar mét opzwepende Afrobeat, krachtige dans en politiek engagement.

ssbu

van vr21.10
t/m za31.03
Nederland, Scheveningen - AFAS Circustheater - Dans en theater
Musical: Disney's The Lion King

Afrika ontwaakt. Een nieuwe dag. Een nieuw leven. Welkom in het rijk van The Lion King. Diep in dit kloppende hart van Afrika ligt het grillige pad naar volwassenheid. Voor de pasgeboren leeuwenwelp Simba is de ‘circle of life’ zojuist begonnen. Een adembenemend verhaal over hoop, avontuur, moed en liefde. Volg Simba tijdens zijn gevaarlijke reis en beleef hoe een kleine leeuw uitgroeit tot machtige koning. Met verbluffend mooie decors, prachtige kostuums en de meeslepende muziek van Elton John en Tim Rice. Disney's The Lion King trok wereldwijd al meer dan 80 miljoen bezoekers en won 70 internationale awards.

stage-entertainment

van ma28.08
t/m do30.11
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
New exhibition by Ton Dietz: Early postal services in East Africa

Prior to 1888 only Zanzibar Island was part of regular postal services. It lasted until 1890 before the 1st postage stamps were issued along the East Coast of Africa. There were British-Indian, French and German post offices in Zanzibar, followed by German post offices in Lamu Island, Witu, Dar es Salaam, and Bagamoyo, and later elsewhere in what became German East Africa, and British post offices in what became British East Africa in 1895, after taking over from the British East Africa Company. Postage stamps are miniature communication tools, that also have a political and esthetic message, with a strong flavour of ‘identity’.

ascleiden

van za16.09
t/m zo04.02
Nederland, Amsterdam - De Nieuwe Kerk - Tentoonstelling
We Have a Dream - Ghandi, King & Nelson Mandela

3 wereldberoemde personen die grote invloed hadden op de geschiedenis van de twintigste eeuw: Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela. Een nieuw tentoonstellingsconcept, met een schat aan beeld, geluid en ruimtelijk design en van ieder één persoonlijk, iconisch voorwerp. Het publiek stapt in hun wereld, met het onrecht naast de hoop, de grote historische momenten en hun persoonlijke weg daarnaartoe. Zij waren gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid. De bezoeker ervaart van dichtbij hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. Wat waren de keerpunten in de levens van deze drie? Hoe maakten zij het verschil, en waarom inspireren zij nu nog steeds? En: wie zijn hun fakkeldragers, de wereldverbeteraars van nu en morgen? Foto: Walter Dhladhla / Staf / Getty Images, 1995

denieuwekerk

van do21.09
t/m zo28.01
Nederland, Den Haag - Haags Historisch Museum - Tentoonstelling
Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof

Met de nieuwe tentoonstelling Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof wordt het levensverhaal verteld van Willem Frederik Cupido, Guan Anthony Sideron en andere van oorsprong Afrikaanse bedienden, die in de achttiende eeuw in slavernij aan Europese hoven werden geschonken. Hiermee brengt het museum een tot nog toe weinig bekend aspect van de Nederlandse geschiedenis naar voren. Daar waar tentoonstellingen over het hofleven vaak voorbij gaan aan bedienden en al helemaal aan die met een niet-Europese achtergrond, licht het Haags Historisch Museum hen nu juist uit.

hhm

van za23.09
t/m zo03.06
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Ik ben een geboren buitenlander

Aspecten van migratie in de collectie van het Stedelijk Museum. Het museum onderzoekt in een aantal tentoonstellingen verschillende aspecten van het thema migratie. In “Ik ben een geboren buitenlander” staat de collectie van het museum centraal: Hoe verhouden kunstenaars zich tot migratie, en op welke wijze brengen ze dit thema in beeld? Deze collectiepresentatie laat zien wat de invloed van migratie kan zijn op kunstenaars nu en in het verleden, en hoe zij de gevolgen ervan verbeelden en in perspectief plaatsen. Kunstenaars o.a.: Marlene Dumas (ZA, 1953), Otobong Nkanga (NG, 1974), Wendelien van Oldenborgh (NL, 1962) e.v.a.

stedelijkmuseum

van vr29.09
t/m zo29.10
Nederland, - Nederland - Evenement
Black Achievement Month 2017 in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

De 2e editie van de Black Achievement Month wordt bigger and better! We hebben geweldige evenementen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. En we presenteren dit jaar ook vier eigen producties waaronder de Familiedag in NEMO Science Museum en het Black Achievement Awards Gala in het Tropenmuseum. De start van een nieuwe traditie waarin we Black Achievers in het zonnetje zetten! Met o.a. het Afrovibes Festival, Fashion Cities Africa, Read My Wolrd en een Ghana Stmposium.

bam

zaterdag21.10
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Felabration Afterparty in Tolhuistuin

Arp Frique; geboren in de provincie, opgegroeid in Rotterdam en man van de wereld in Amsterdam. De muzikale invloeden van Arp Frique zijn duidelijk: boogie, afro, disco. De onmiskenbare sound van de Arp synths (denk William Onyeabor) en de stuwende afrobeat van Fela Kuti komen altijd terug. De boogie van Chic le Freak ligt ook op de loer, zonder dat het geforceerd aandoet. Een live set alsof een dj 'm aan elkaar draait, uitgevoerd door een zevenkoppige band met als speciale gasten de Surinaamse funk fluitist Ronald Snijders en de Kaapverdiaan Americo Brito. Tijdens deze avond presenteert Arp Frique niet alleen zijn band, maar ook de single die Paradiso Vinyl Club uitbrengt. 2018 wordt het jaar van Arp Frique en jij kan er alvast bijzijn tijdens Felabration!

paradisonoord

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum