Maandag 25 Juni 2018

van wo06.06
t/m wo11.07
Nederland, Den Haag - Den Haag - Film
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018

In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.

Filmladder

van wo06.06
t/m za30.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Lezing en debat
Patterns, props & poses - Reading Keïta’s portraits
Woensdag 06 Juni 2018 21:00
t/m Zaterdag 30 Juni 2018

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren. Het werk van Keïta is momenteel te zien in een overzichtstentoonstelling in Foam.

Foam organiseert op woensdag 6 juni een verdiepende avond over de portretten van Seydou Keïta.

Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (modeperspectief), Jan Hoek (kunstenaarsperspectief) en Dr. Annette Schmidt (cultuur historisch perspectief).

Meer informatie

maandag25.06
NL, Rotterdam - Annabel - Muziek
Seun Kuti ook naar Rotterdam
Maandag 25 Juni 2018 21:00

Podium Grounds en Annabel hebben de handen ineens geslagen en brengen niemand minder dan Seun Kuti naar Rotterdam. Seun Kuti is de zoon van Fela Kuti: grondlegger van de afrobeat.Seun Kuti was 14 jaar oud toen zijn vader en grondlegger van de afrobeat Fela Kuti overleed. Hij erfde niet alleen zijn muzikale talent en politiek engagement, hij speelt ook met Fela’s laatste band Egypt 80. Met een explosieve mix van dwingende ritmes en funky energie, blijft Seun veel dichter bij het afrobeat idioom van zijn vader dan zijn oudere broer Femi.

Op 25 juni is Seun Kuti te zien in Annabel, met als voorprogramma zangeres, songwriter en celliste Ayanna Witter-Johnson. Ze toerde met onder andere Anoushka Shankar (dochter van Ravi Shankar), Britse jazzmuzikant Courtney Pine, componeerde voor het London Symphony Orchestra én wordt gedraaid op BBC Radio 1.

Meer info bij Grounds en bij Annabel.

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van za14.04
t/m zo02.09
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Afrotopia

Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. 

Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Afrikamuseum

van ma09.04
t/m zo01.07
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
MBOKA’SIKA. La vision d'art

Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.

Lees meer over de expositie op onze website.

De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.

U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.

van wo23.05
t/m ma25.06
Nederland, Haarlem - Pletterij - Tentoonstelling
'The beast is there' in de Pletterij

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Exposities in de Pletterij: Ramón Esono Ebalé met zijn scherpe kritiek op het regime van Equatoriaal Guinee; de recente politieke ontwikkelingen rond Zimbabwe en Zuid-Afrika door de ogen van de cartoonisten Paul Bogaert, Stacey Stent en Jonathan Shapiro (Zapiro)

Lezingen: Grote zaal, woensdag 30 mei met Paul Bogaert over Zimbabwe en 6 juni met Anita Brus over Ramón Esono Ebalé

Meer info

van di29.05
t/m za30.06
Nederland, Haarlem - Seinwezen - Tentoonstelling
'The beast is there' in het Seinwezen

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Expositie in het Seinwezen: Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)

 

van zo03.06
t/m ma02.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
It’s time for the little girl to become a wolf

Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.

Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.

Meer informatie

van wo06.06
t/m wo04.07
Nederland, - Nederland - Film
Tanzania Transit (2017)

De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Filmladder

van vr08.06
t/m zo09.09
Duitsland, Berlin - Willy-Brandt-Haus - Tentoonstellingmandela100
Mandela zum 100. Geburtstag

45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).

The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.

van zo24.06
t/m zo29.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville

 Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u

galerie23