Donderdag 25 Mei 2023

donderdag25.05
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
ONIPA + Roufaida - Africadelic Festival 2023
Donderdag 25 Mei 2023 20:30

Het concert van ONIPA en Roufaida maakt deel uit van Africadelic Festival 2023. Africadelic is een jaarlijks festival rondom Internationale Afrikadag (25 mei) waar de creativiteit, diversiteit en vrijheid van Afrika wordt gevierd. De afro-futuristische band ONIPA is de samenwerking tussen multi-instrumentalistische artiest en rapper K.O.G (Kweku Sackey) en Tom Excell, samen met bandleden Finn Booth (Nubiyan Twist) en Wonky Logic (Steam Down / Likwid Continual Space Motion). ONIPA brengt rauwe afro grooves, electronica, afro-futurisme en een ongekende energie naar het podium. Onipa betekent ‘mens’ in Akan, de antieke taal van het Ashanti-volk uit Ghana. Het is een boodschap van verbinding via samenwerking: van Ghana naar London en van voorvaders naar kinderen. Hun bejubelde debuutalbum We No Be Machine kwam uit in 2020 en combineert genres als afrobeat, highlife en soukous tot hiphop en elektronica. De Rotterdamse singer-songwriter Roufaida maakt folkpop gemixt met traditionele Marokkaanse muziek, waarin ze zingt in het Engels, Arabisch en Berbers. Ze wordt hierbij naar eigen zeggen geïnspireerd door artiesten als Björk, Fairuz en Nilüfer Yanya. Op het podium creëert ze haar toegankelijke en intrigerende muziek helemaal alleen, met enkel hulp van een loopapparaatje en bijzondere instrumenten als de Marokkaanse Gimbri.

meer-info

donderdag25.05
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Vuma Levin Quintet (Zuid-Afrika) & AM.OK
Donderdag 25 Mei 2023 20:30

De Zuid-Afrikaanse gitarist, componist en denker Vuma Levin & AM.OK presenteren “The Past Is Unpredictable, Only The Future Is Certain.” In dit programma reflecteert Levin op onze gedeelde geschiedenis en collectieve herinneringen, geïnspireerd door de historische gebeurtenissen in Johannesburg tijdens de eerste lockdown. Met zijn muziek verwijst hij naar de invloed van de machthebbers op het schrijven van ons gezamenlijk verhaal: “Alleen door deze verhalen actief in twijfel te trekken en opnieuw te onderzoeken kunnen we de ongelijke verhoudingen adresseren.” Met traditionele inheemse muziektradities als uitgangspunt onderzochten Vuma en componist Tijn Wybenga deze verhalen, op zoek naar een nieuwe, gelijkwaardige werkmethode. De muzikale geschiedenis van het Noorden en Zuiden lieten zij samensmelten tot nieuwe muziek voor kwintet, aangevuld met de strijkers en blazers van AM.OK.

bimhuis

van za11.02
t/m zo27.08
, - various locations - Muziek
Entoto Band on tour - Hedendaagse versie van Ethiopische 60’s & 70’s funk!

Entoto Band brengt een hedendaagse interpretatie van Ethiopische funk van de ’60s. Bulderende saxofoons, soulvolle zang en groovende ritmes smelten samen in een energieke performance, terwijl  het publiek zich waant op de dansvloer van swingend Addis Ababa! Entoto is: Helen Mengestu – vocals; Million Tewelde – saxophone / aerophone / vocals; Joep Pelt – guitar; Elvis Sergo – Hammond organ / synthesizers; DJ de Koning – percussion; Randell Sambo – drums

entotoband speellijst