Donderdag 14 Maart 2024

van do14.03
t/m za04.05
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)
Van Donderdag 14 Maart 2024 -  08:00
t/m Zaterdag 04 Mei 2024 - 17:00

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag14.03
Nederland, Utrecht - Drift 23 - Lezing en debat
Lecture Gert Huskens: Pushing the Limits
Donderdag 14 Maart 2024 16:00 - 17:30

The Security History Network organises the lecture ‘Pushing the Limits: Belgian Diplomacy and Imperial Contention over the Congo-Upper Nile Frontier, 1885-1908’.

Check here for more information.

donderdag14.03
Nederland, Wagenngen - Heerenstraat Theater - Film
CineScience: Saint Omer
Donderdag 14 Maart 2024 19:30

Kunnen we begrijpen wat ons vreemd is? Andere culturen, talen, logica. Dit waargebeurde verhaal roept filosofische vragen op over onszelf - en anderen. De inleiding is in het Engels. De film is Frans gesproken met Nederlandse ondertiteling.

Kijk hier voor meer informatie.

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van zo26.11
t/m ma20.05
Nederland, Veendam - Veenkoloniaal Museum - Tentoonstelling
2 Spraak

Afrika ontdekken in textiel. In samenwerking met Odilia Okonga zet 2 Spraak het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. De tentoonstelling verbindt dit continent op een positieve wijze met mensen uit onze regio die zich laten inspireren door Afrika.

Kijk hier voor meer informatie.

van do29.02
t/m za16.03
België, Brussel - Bozar, Paleis voor Schone Kunsten - Tentoonstelling
Bozar Arcade x Afropolitan

Om de kloof te overbruggen tussen traditionele kunstvormen en hedendaagse digitale verhalen lanceren we Bozar Arcade. Dit project is ontworpen om bezoekers een gevarieerd aanbod van interactieve en meeslepende digitale mediakunst te bieden die niet alleen vermaakt, maar ook inspireert en percepties uitdaagt.

Ter gelegenheid van het Afropolitan Festival 2024 nodigt Bozar de beeldende kunstenaar en grafisch ontwerper Laurent Mbaah aka Simlo uit om deze eerste editie van het project mee te cureren. Door de selectie van specifieke artistieke video games stelt Laurent Mbaah voor om vanuit een Afrikaans diasporisch perspectief te reflecteren over de representatie van Afrikaanse en afrodescendant lichamen, culturen en spiritualiteiten. Laurent Mbaah werkt samen met Isabelle Arvers, auteur van "Decolonizing art and video games".

Kijk hier voor meer informatie.

van do22.02
t/m za16.03
Nederland, - Nederland - Film
Chocolat (re-release)

Voor haar debuutfilm Chocolat baseerde Claire Denis zich op haar eigen jeugd, die ze gedeeltelijk in West-Afrika doorbracht als kind van een Franse koloniale bestuurder. Spaarzame dialogen, strak gekadreerde beelden en een niet-lineaire verhaallijn: Chocolat bevat alle stijlkenmerken van Denis' latere werk.

Te zien in diverse cineville theaters vanaf 22 februari.

Kijk hier voor meer informatie.

van za02.03
t/m zo25.08
Nederland, Rotterdam - Wereldmuseum Rotterdam - Tentoonstelling
A World in Common

Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!

The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.

Check here for more information.

van wo06.03
t/m do04.04
Nederland, Amsterdam - The Black Archives (tijdelijke locatie) - Tentoonstelling
Dynamics of the Diaspora: Exploring Ghanaian Migration & Emancipation

De nieuwe (tijdelijke) locatie van TBA biedt ook ruimte voor pop-up exposities. Van 6 maart t/m 4 april is de pop-up expositie 'Dynamics of the Diaspora: Exploring Ghanaian Migration & Emancipation’. Er is een groeiende Ghanese gemeenschap in Amsterdam en Nederland. De geschiedenis en aanwezigheid van de Ghanese gemeenschap krijgen niet veel aandacht in Nederlandse culturele instellingen, media en archieven. Wat zijn de verborgen geschiedenissen van de Ghanese migratie? In deze pop-up tentoonstelling verkennen we de Ghanese diaspora cultuur en geschiedenis in Nederland, aan de hand van uniek archiefmateriaal en kunst van Kenneth Aidoo, Gabriela Akyea en Marcel van den Berg. bezoekers worden uitgenodigd om verhalen, foto's, documenten en gedachten te delen om het archief te verrijken.

van za09.03
t/m do14.03
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Tentoonstelling
Dion Rosina - The Mountain is High

Dion Rosina's werk begint met een diepe duik in onderzoek. Hij speurt onder andere naar intrigerende verhalen, cruciale momenten uit de geschiedenis, mysteries die grenzen aan het bovennatuurlijke en onverklaarde fenomenen, evenals mythologieën uit de Afrikaanse diaspora.

Je kan Dion Rosina's werk bewonderen in ons MILK café,

Kijk hier voor meer informatie.

van do14.03
t/m za04.05
Nederland, - Nederland - Film
Banel & Adama

Een klein liefdesverhaal van mythische proporties. Adama en Banel zijn de Romeo en Julia van deze eeuw. In een Senegalees dorp dat bezwijkt aan aanhoudende droogte, bloeit de liefde. De stille Adama en rebelse Banel willen het liefst met elkaar zijn, samen een leven opbouwen, los van hun families.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.