Woensdag 29 Mei 2024

woensdag29.05
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Aziza Brahim
Woensdag 29 Mei 2024 20:00

Het levensverhaal van Aziza Brahim kent zowel harde beproevingen als inspirerende successen. Ze groeit op in een vluchtelingenkamp voor Saharawi, een nomadenvolk uit de Westelijke Sahara, aan de grens van Marokko en Algerije. Om de oppressie door het Marokkaanse regime te ontvluchten, trekt ze als tiener voor haar studies naar Cuba. Vandaag woont en werkt ze als artieste in de metropool Barcelona.

De muziek die Aziza Brahim maakt is een uitdrukking van zowel het verdriet als de hoop van de Saharawi. Van alle mensen die ze kent uit de kampen in de woestijn, maar ook van alle mensen die elders een leven weten op te bouwen: elke song schrijft ze op het hartritme van de Saharawi. Haar teksten zijn poëtische uitdrukkingen van de alledaagse strijd die haar volk levert, in de eerste plaats voor erkenning en rechtvaardigheid.

Kijk hier voor meer informatie.

woensdag29.05
Nederland, Den Haag - Paard - Muziek
Bombino
Woensdag 29 Mei 2024 20:00

Bombino heeft een leven geleid dat gedomineerd werd door vluchten. Hij ontvluchtte in 1990 het Tuareg-kamp waar hij geboren werd en belandde in Algerije. Zwaar geïnspireerd door helden als Jimi Hendrix, Dire Straits, Ali Farka Touré en Tinariwen leerde hij zichzelf gitaar spelen. Zijn liedjes , gezongen in het Tamasheq -een van de talen gesproken door de Tuareg-nomaden- weerspiegelen zijn levenservaringen. In 2018 werd zijn album Deran genomineerd voor een Grammy in de categorie Best World Music Album, en Noisey riep hem uit tot de beste gitarist ter wereld. Op 29 mei staat Bombino met zijn band in de Kleine Zaal!

Kijk hier voor meer informatie.

woensdag29.05
Nederland, Eindhoven - Muziekgebouw Eindhoven - Muziek
Sona Jobarteh
Woensdag 29 Mei 2024 20:15

Tijdens BRIDGE Guitar Festival tref je naast de traditionele gitaar heel wat andere bijzondere snaarinstrumenten aan. Zo staat de Gambiaanse singer-songwriter Sona Jobarteh bekend om haar virtuositeit op de kora, een West-Afrikaans snaarinstrument dat je zou kunnen omschrijven als een mix tussen een harp en een gitaar. Als eerste vrouwelijke virtuoos op de kora is ze een pionier in een traditie die de afgelopen zeven eeuwen alleen van vader op zoon werd doorgegeven. Jobarteh wordt internationaal erkend voor haar eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek. Voor de opening van BRIDGE Guitar Festival 2024 keert Sona Jobarteh terug naar Eindhoven!

Kijk hier voor meer informatie.

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za02.03
t/m zo25.08
Nederland, Rotterdam - Wereldmuseum Rotterdam - Tentoonstelling
A World in Common

Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!

The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.

Check here for more information.