Donderdag 09 Mei 2024

donderdag09.05
Nederland, Groningen - SPOT / Oosterpoort - Muziek
Ladysmith Black Mambazo
Donderdag 09 Mei 2024 20:15

Het Zuid-Afrikaanse gezelschap Ladysmith Black Mambazo een koor noemen, doet geen recht aan hun status – het is een cultureel instituut. Al meer dan vijf decennia worden de meeslepende harmonieën omarmd door het publiek, ondersteund door vocale power, kenmerkende dansbewegingen en charmante interactie op het podium. De grote doorbraak kwam in 1986, toen Paul Simon de hulp van Ladysmith Black Mambazo inriep voor het legendarische Graceland. Inmiddels heeft de groep vijf Grammy Awards in de prijzenkast staan en tourt het gezelschap over de hele wereld met hun boodschap waaraan nu meer dan ooit behoefte is: Peace, love and harmony!

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag09.05
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Togo All Stars
Donderdag 09 Mei 2024 20:30

Togo All Stars is een goed geoliede afrofunkmachine uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Elk instrument bij deze veelkoppige band draagt bij aan de onweerstaanbare groove die Togo All Stars vooral live aan de dag legt. Echo’s van Fela Kuti’s afrobeat uit de seventies klinken door, maar ook eeuwenoude voodooritmes, gespeeld door percussionist Ayaovi Kokousse op traditionele drums.

Kijk hier voor meer informatie.

donderdag09.05
Nederland, Groningen - Vera - Muziek
Tamikrest
Donderdag 09 Mei 2024 21:00

Tamikrest is een muzikaal collectief uit het Sahara gebied van Noord Mali, opgericht in 2006 door Ousmane Ag Mossa. Mossa groeide op met de tuareg blues van Tinariwen, een groep muzikanten die al reizend door de Sahara hun land moest ontvluchten vanwege conflicten en oorlog. De band distribueerde cassettetapes tijdens hun nomadische trektocht en Mossa voelde zich hevig geïnspireerd door de melancholische bluegrass van de band met dat gejaagde woestijnzandgitaargeluid dat zo typerend is voor tuaregmuziek. Samen met wat vrienden richt hij Tamikrest op in 2006 en begint zijn eigen muzikale reis. Zes platen heeft de band tot nu toe uitgebracht waarvan de laatste Tamotait in 2020. Tamotait eert de generaties voor hem, maar voegt ook nieuwe elementen toe waardoor de muziek een wat moderne feel en luchtiger karakter krijgt. De nummers zijn opzwepend en verfijnt traditie met funk en soulritmes en zelfs een likje disco.

Kijk hier voor meer informatie.

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van zo26.11
t/m ma20.05
Nederland, Veendam - Veenkoloniaal Museum - Tentoonstelling
2 Spraak

Afrika ontdekken in textiel. In samenwerking met Odilia Okonga zet 2 Spraak het huidige Afrika centraal op het gebied van mode en cultuur. De tentoonstelling verbindt dit continent op een positieve wijze met mensen uit onze regio die zich laten inspireren door Afrika.

Kijk hier voor meer informatie.

van za02.03
t/m zo25.08
Nederland, Rotterdam - Wereldmuseum Rotterdam - Tentoonstelling
A World in Common

Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!

The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.

Check here for more information.

van do14.03
t/m ma27.05
Nederland, - Nederland - Film
Banel & Adama

Een klein liefdesverhaal van mythische proporties. Adama en Banel zijn de Romeo en Julia van deze eeuw. In een Senegalees dorp dat bezwijkt aan aanhoudende droogte, bloeit de liefde. De stille Adama en rebelse Banel willen het liefst met elkaar zijn, samen een leven opbouwen, los van hun families.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do14.03
t/m do01.08
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.