Vrijdag 24 Mei 2024

vrijdag24.05
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Van Pletzen & Early B.
Vrijdag 24 Mei 2024 19:30

Van Pletzen is een duo producers genaamd Peach Van Pletzen en Matthieu “Nik Nax” Auriacombe. Ze hebben veel van de grootste hits in Zuid-Afrika mede mogelijk gemaakt en creëren nu hun eigen unieke stroming van feel good dance music met een productionele waarde die zij zelf beschrijven als ‘a kak lekker vibe’. Van Pletzen heeft een solide following opgebouwd die geen genoeg kan krijgen van hun satirische muziekvideo's, vlijmscherpe humor en sociaal commentaar. In mei staan de heren weer in onze OZ!

Meester van lyrische flow en komische punchlines: Early B is uitgegroeid tot een gewilde naam op evenementen en festivals in heel Zuid-Afrika. De tweetalige rapartiest heeft zichzelf sterk geprofileerd met behulp van community en actueel gedreven teksten over een fusie van hiphop en dance beats. De opzwepende deuntjes in combinatie met zijn immense aanwezigheid op het podium en zijn energieke liveoptredens belooft wat!

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag24.05
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Naamu - Voix du Mali
Vrijdag 24 Mei 2024 20:00

Naamu is de nieuwe band van basgitarist Teun Creemers. In Naamu mengt Creemers op meesterlijke wijze zijn liefde voor West-Afrikaanse muziek met jazz en groove muziek, waardoor een unieke mix ontstaat die hij 'Malinke Groove Jazz' noemt. Met zijn uitgebreide ervaring als bassist op tournees van verschillende West-Afrikaanse muzikanten als Harouna Samake en Sekou Kouyate, zag Creemers de noodzaak om zich te verdiepen in West-Afrikaanse muziek en al haar mogelijkheden zonder zijn ervaringen in de Nederlandse jazzscene te verwaarlozen.

Voor deze 'Voix du Mali'-tournee wordt de band vergezeld door Kankou Kouyaté, Aminata Dante en Yacouba Sagara: drie Malinese zangers met geweldige referenties. Aminata Dante en Yacouba Sagaré zingen o.a. bij Salif Keita, Kankou Kouyaté is de nicht van Bassekou Kouyaté en speelt regelmatig mee met Trio da Kali. Live op het podium met Naamu zingen ze krachtige verhalen met thema's als vriendschap, feest en oorlog. Indrukwekkende stemmen die perfect samengaan met het rauwe, denderende spel van de band.

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag24.05
Nederland, Amsterdam - Paradiso Noord - Evenement
Hatoon, Razeen, Fulu Miziki - Africadelic 2024
Vrijdag 24 Mei 2024 21:00

Op vrijdag 24 mei, in aanloop naar Internationale Afrikadag (25 mei), zal Africadelic Festival 2024 een avond vol informatie en entertainment organiseren in Tolhuistuin, met Diaspora Talks over Congo en Soedan en liveconcerten van Hatoon, Razeen en Fulu Miziki.

Start de avond met een heerlijk bord uit de Soedanese keuken. Daarna kan je aanschuiven bij de Diaspora Talks. Tijdens deze Diaspora Talks genaamd 'Talk: In Focus: Congo and Sudan' vindt er een panel plaats met Friends from Congo, Free Congo Now en Carla Kamambala, gevolgd door de Sudanese Refugee Organisation, Abdulla Hussein en Dabanga die respectievelijk de geschiedenis, de huidige situatie en mogelijke toekomstperspectieven voor Congo en Soedan zullen bespreken. Na de Diaspora Talks, die in samenwerking met OMEK en UniverCity of Colour worden georganiseerd, zullen er live performances zijn van de opkomende Soedanees-Nederlandse artiesten Hatoon en Razeen, en last but not least, een concert van het Congolese Eco-Friendly-Afro-futuristic-Punk-Assemble-collectief Fulu Miziki.

Kijk hier voor meer informatie.

vrijdag24.05
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Mama Africa
Vrijdag 24 Mei 2024 23:59

Mama Africa keert terug in Melkweg met een gloednieuwe editie! Mama Africa is een dansfeest voor iedereen die een band heeft met Afrika. Tijdens deze speciale editie serveren we je een mix van de beste Afrobeats. Azonto, Kuduro, Coupé Décalé, Ndombolo & meer Afrikaanse vibes!

Kijk hier voor meer informatie.

van za31.12
t/m do31.10
Nederland, Leiden - Wereldmuseum Leiden - Tentoonstelling
In schitterend licht

Met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft Wereldmuseum Leiden een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van kunst uit Afrika en de diaspora. Laat je meevoeren in de verschillende leefwerelden van kunstenaars en de manier waarop zij beïnvloed worden door het verleden in het heden. Gastcurator Azu Nwagbogu stelde de tentoonstelling samen door topstukken uit de collectie van het museum aan te vullen met werk van hedendaagse kunstenaars en probeert daarmee antwoorden te geven op de meest urgente vragen van onze tijd.

Kijk hier voor meer informatie.

van za02.03
t/m zo25.08
Nederland, Rotterdam - Wereldmuseum Rotterdam - Tentoonstelling
A World in Common

Tate Modern exhibition ‘A World in Common’, with the works of Tami Mneyele fellows Mbi-even Efforbi Em'kal Eyongakpa IV, Samson Kambalu and Santu Mofokeng, will be now shown at Wereldmuseum Rotterdam!

The exhibition will be opened on 2 March, during the Museumnacht010. A World in Common explores the dynamic landscape of photography on the African continent today. 22 artists of different generations and from different regions come together. They explore how photography and film enables them to explore the legacy of the past and imagine a shared future full of possibilities. A World in Common is curated by Osei Bonsu, British-Ghanese writer and curator of International Art at Tate Modern, where he is responsible for developing the museum's collection and broadening the representation of artists from Africa and the African diaspora.

Check here for more information.

van do14.03
t/m ma27.05
Nederland, - Nederland - Film
Banel & Adama

Een klein liefdesverhaal van mythische proporties. Adama en Banel zijn de Romeo en Julia van deze eeuw. In een Senegalees dorp dat bezwijkt aan aanhoudende droogte, bloeit de liefde. De stille Adama en rebelse Banel willen het liefst met elkaar zijn, samen een leven opbouwen, los van hun families.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do14.03
t/m do01.08
Nederland, - Nederland - Film
Beau travail (re-release)

Onderhuidse spanningen, zweterige spierbonken en de oneindige zoutvlaktes van Djibouti. Temidden van de hitte van Djibouti heeft adjudant Galoup zijn draai gevonden. De Franse militair is dolgelukkig bij het vreemdelingenleger. Tot zich op een dag een nieuwe soldaat aanmeldt die sterker, beter en knapper is.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do16.05
t/m wo12.06
Nederland, - Nederland - Film
The Mother of All Lies

Een leugentje om bestwil kan geen kwaad, maar bij regisseur Asmae El Moudir thuis werden meer leugens dan waarheden verteld. In de levendige wijk in Casablanca waar ze opgroeide, bepaalde haar overheersende grootmoeder alles in huis: het verleden werd verzwegen en foto’s hingen er niet. In een poging om deze onbesproken historie te ontrafelen bouwt ze haar buurt na als maquette. Samen met familie en buren reconstrueert ze op onorthodoxe wijze haar pijnlijke persoonlijke, maar ook de gedeelde geschiedenis van Casablanca die lang verborgen bleef.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m do30.05
Nederland, - Nederland - Film
Un été á Boujad

De dertienjarige Karim keert terug naar Marokko om een zomer te spenderen met het nieuwe gezin van zijn vader.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do16.05
t/m wo12.06
Nederland, - Nederland - Film
Augure

Koffi werd jaren geleden door zijn moeder verstoten, omdat hij een 'zabolo', Swahili voor kwaadaardige magiër, zou zijn. Nu trekt hij vanuit Europa terug naar zijn thuisland Congo, om samen met zijn Belgische vriendin zijn familie te bezoeken. Op een warm welkom hoeft hij niet te wachten.

In diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.

van do23.05
t/m do25.07
Nederland, - Nederland - Film
Goodbye Julia

Ooit was ze zangeres, Mona, een vrouw uit de gegoede middenklasse van de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ter wille van haar diepgelovige man Akram is ze daarmee gestopt. Achter het stuur, alleen in de auto, zingt ze echter nog volop. Een onvoorzichtigheid tijdens het rijden zet een hele reeks gebeurtenissen in gang die eindigt met het neerschieten van een man door Akram. Die man behoorde tot de in het noorden zwaar achtergestelde christelijke minderheid. Mona voelt zich heel schuldig en probeert haar geweten te sussen door diens vrouw Julia als nieuwe huishoudster in huis te nemen, samen met haar zoon. Maar verder zwijgt Mona over wat er gebeurd is. Hoe lang gaat dat goed?

Te zien op Africadelic op 30 mei. In première op 18 juli in diverse filmtheaters in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie.