Agenda 09 - 15 Juni 2019

Dinsdag 11 Juni

dinsdag11.06
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence: Climate-change effects on the Zambezi teak forests' productivity in Zambia
Dinsdag 11 Juni 2019 11:00 - 12:30

PhD candidate: J (Justine) Ngoma. Title: Climate-change effects on the Zambezi teak forests' productivity in Zambia. Promotor: prof.dr. HBJ (Rik) Leemans. Co-promotor: dr. B (Bart) Kruijt, prof.dr. J Speer & dr. B Kruijt. Organisation: Wageningen University, Environmental Systems Analysis

wur

dinsdag11.06
Nederland, Amsterdam - Frascati in de Nes - Lezing en debatholland-festival
Identity: Colonialism on Stage - The Welcome Table
Dinsdag 11 Juni 2019 17:00

Festivalkunstenaars Faustin Linyekula en Gregory Maqoma gebruiken het medium dans om complexe onderwerpen te onderzoeken, zoals geweld, kolonialisme en onrechtvaardigheid. Hoe drukken deze onderwerpen een stempel op onze samenleving? Deze vraag is het beginpunt voor een publiek gesprek onder leiding van Sruti Bala (Associate Professor, Theater en performance) en studenten van de Universiteit van Amsterdam. Samen met het publiek onderzoeken ze de rol die kunst heeft in de transformatie van onze kijk op kolonialisme. The Welcome Table is een nooit afgemaakte toneeltekst van de Amerikaanse schrijver James Baldwin, een prominent strijder tegen het racisme in zijn land.

hollandfestival

Woensdag 12 Juni

woensdag12.06
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence: Exploring the scaling-up of sustainable land management in the Central highlands of Ethiopia
Woensdag 12 Juni 2019 11:00 - 12:30

PhD candidate: MA (Abi) Teka. Promotor: prof.dr.ir. PJM (Peter) Oosterveer. Co-promotor: dr.ir. CA (Aad) Kessler. Organisation: Wageningen University, Environmental Policy

wur

woensdag12.06
Nederland, Wageningen - Auditorium Wageningen - Lezing en debat
PhD defence: Yield Gap Analysis in Oil Palm Production Systems in Ghana
Woensdag 12 Juni 2019 13:30 - 15:00

Promovendus: mr. T (Tiemen) Rhebergen. Promotor: prof.dr. KE (Ken) Giller. Copromotor: dr. S Zingore en dr. A Whitbread. Organisation: Wageningen University, Plant Production Systems

wur

woensdag12.06
Nederland, Amsterdam - Universiteit van Amsterdam Spui25 - Lezing en debat
Zuid-Afrikaanse schrijfsters in het Nederlands en Afrikaans
Woensdag 12 Juni 2019 17:00 - 18:30

In samenwerking met Athenaeum Boekhandel en Leiden University Press. In dit evenement vieren we de boekpresentatie van 'My Mother's Mother's Mother. South African Women's Writing from 17th Century Dutch to Contemporary Afrikaans'. Met: Pieta van Beek, Annemarié van Niekerk, Marlene Dumas, Tom Lanoye en Antjie Krog. Dit boek volgt het spoor terug vanuit de eigentijdse Afrikaanse vrouwenliteratuur naar haar zeventiende-eeuwse Nederlandstalige wortels aan de Kaap. Onderwijskansen voor meisjes veranderde een cultuur van religieuze geschriften in een literatuur van internationale status. Dankzij een overzicht van deze teksten ontvouwt zich de veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika, een land dat de ontwikkeling doormaakte van een kolonie en een apartheidsstaat naar een moderne democratie.

spui25

Donderdag 13 Juni

donderdag13.06
Nederland, Amsterdam - De Balie - Lezing en debatholland-festival
Verzwegen verhalen - debat
Donderdag 13 Juni 2019 20:00

Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. Deze debatavond met William Kentridge gaat over de betrouwbaarheid van geschiedschrijvers en over verzwegen verhalen. In zijn voorstelling The Head & The Load toont Kentridge de geschiedenis van Afrika tijdens de Eerste Wereldoorlog als een aaneenschakeling van interpretaties en losse verhalen. Kentridge vertelt over zijn onderzoek en bevindingen.

hollandfestival

Vrijdag 14 Juni

vrijdag14.06
Nederland, Den Haag - Institute of Social Studies - Lezing en debat
promotie: 'Essays on Evaluation of Social Protection Programmes in Ethiopia'
Vrijdag 14 Juni 2019 16:00

On 14 June 2019, ISS PhD researcher Zemzem Shigute Shuka will defend her thesis entitled 'Essays on Evaluation of Social Protection Programmes in Ethiopia'. Recognizing the interplay between different shocks, a recent trend in Ethiopia’s social protection landscape has been to 'bundle' various schemes and to go beyond the 'protection' motive of such schemes to try and sustainably enhance household resilience to shocks. Emblematic of this trend are the two flagship programs - the Productive Safety Net Program (PSNP) established in 2005, and the pilot Community Based Health Insurance (CBHI) scheme launched in 2011. In her research, Zemzem Shigute Shuka explores these programmes and their role in protecting rural households from vulnerability and exposure to different types of shocks.

more info

vrijdag14.06
Nederland, Amsterdam - Frascati in de Nes - Lezing en debatholland-festival
Postcolonial Body - The Welcome Table
Vrijdag 14 Juni 2019 17:00

Hoe verbeeld je het koloniaal verleden van een land als Congo of Nederland in kunst? Dit is een vraag waar Faustin Linyekula zich in zijn werk mee bezighoudt. In dit programma, aansluitend op de vertoning van de documentaires Échangeur en Faire-part, discussiëren de makers van de films, Anne Reijniers en Rob Jacobs, met theatermakers en andere kunstenaars over de verbeelding van het Nederlandse slavernijverleden en over een zwarte beeldtaal in de kunst. The Welcome Table is een nooit afgemaakte toneeltekst van de Amerikaanse schrijver James Baldwin, een prominent strijder tegen het racisme in zijn land.

hollandfestival

vrijdag14.06
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Lezing en debatholland-festival
William Kentridge & Walid Raad
Vrijdag 14 Juni 2019 20:00

William Kentridge en de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad delen in hun werk een sterke betrokkenheid bij de stad waarin ze wonen, respectievelijk Johannesburg en Beiroet. Die steden keren vaak terug in hun videowerk, installaties, animaties, foto’s en performances. De aanwezigheid van Kentridge in het Holland Festival en Let’s be honest, the weather helped, de solotentoonstelling van Raad in het Stedelijk, bieden bij uitstek de gelegenheid de twee kunstenaars met elkaar in gesprek te laten gaan. Een bijzondere ontmoeting, waarbij ze spreken over de zoektocht naar het vinden van passende vormen van expressie, de invloed van geweld op lichaam en geest en het werken met een alter ego.

hollandfestival