Agenda 13 - 19 November 2022

Zondag 13 November

van do10.11
t/m zo13.11
Nederland, Utrecht - Tivoli Vredenburg - Muziek
Festival is uitverkocht - Afrikaanse musici op Le Guess Who? 2022

Vierdaags festival voor avontuurlijke en grensverleggende muziek. Met als ondertitel A Celebration of Sound is Le Guess Who? een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld. Het festival presenteert artiesten en geluiden die op andere podia nauwelijks te zien en horen zijn. De 15e jubileumeditie vindt plaats van 10 t/m 13 november 2022 in Utrecht. Vier dagen lang neemt Le Guess Who? de stad over met shows van meer dan 150 artiesten die optreden in popzalen, theaters, kerken, oude fabriekspanden en clubs. Met uit Afrika o.a.: Abdullah Ibrahim (voorheen Dollar Brand) uit Kaapstad met een betoverende solo piano-performance; de Malinese GRAMMY Award winnende zangeres Oumou Sangaré; en programma’s gepresenteerd door o.a. de uit Bristol afkomstige Batu en het in Kampala gevestigde label Nyege Nyege.

meer-info

Maandag 14 November

maandag14.11
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
CKay (Nigeria)
Maandag 14 November 2022 20:00

De Nigeriaanse Chukwuka Ekweani is niet vies van sonische experimenten. Onder alias CKay fuseert hij de uitbundige sound van afrobeats met vleugjes emo, pop, en psychedelische ambiances om zo zijn eigen muzikale territorium af te bakenen. In 2019 debuteerde CKay in de muziekindustrie met 'The First EP', met als hoogtepunt internethit 'Love Nwantiti'. Vorig jaar bracht hij nog EP 'Boyfriend' uit, maar desoniettemin ligt CKay's allereerste studioalbum momenteel al op de plank.

meer-info

Dinsdag 15 November

dinsdag15.11
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Orchestre Partout X CvA - Club Partout olv Corrie van Binsbergen
Dinsdag 15 November 2022 20:00

Corrie van Binsbergen en zestien jonge muzikanten nemen je mee op een spannende muzikale reis vol onverwachte ontmoetingen. De helft van de muzikanten komt uit het Midden-Oosten & Afrika en de andere helft zijn internationale studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Dit concert is het resultaat van twee dagen experiment waarin muzikale tradities vrijelijk wordt vermengd met hedendaagse jazz en improvisatie. Naast Corrie is de Syrische percussionist en workshopleider Hashem Kabreet co-host. Corrie van Binsbergen heeft zowel in haar composities als gitaarspel een geheel eigen stijl en idioom ontwikkeld. Niet voor niets speelde zij in vele formaties – zoals Corrie en de Brokken, Vanbinsbergen Playstation en Toon Tellegen – op grote nationale en internationale jazzfestivals. Als componist, gitarist en leider van Stichting Brokken initieerde ze de afgelopen 36 jaar vele grensoverschrijdende projecten.

bimhuis

 

 

dinsdag15.11
Nederland, Amsterdam - Tolhuistuin - Muziek
Super-Sonic Jazz Festival 2022 · Sudan Archives
Dinsdag 15 November 2022 20:30

Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek. Onder de naam Sudan Archives maakt Brittney Parks een mix van R&B, hiphop en experimentele electronica gecombineerd met West-Afrikaanse muziek. Hiermee overbrugde ze op meesterlijke wijze de kloof tussen haar vroege glitchy, avant-garde composities en tijdloze songwriting op het "stunning, reflective" Athena, aldus Pitckfork. De autodidactische violiste, zangeres, songwriter en producer begon viool te spelen in haar geboorteplaats Cincinnati, Ohio. Nadat Parks naar Los Angeles verhuisde om muziektechnologie te studeren, begon ze beats te produceren op een tabletcomputer met daarop van haar eigen vocalen en strijkers, de laatste steeds meer geïnspireerd door Soedanese muziek.

Super-Sonic Jazz  meer-info

dinsdag15.11
NL, Amsterdam - Vondelkerk - Muziek
Super-Sonic Jazz Festival 2022 · Tumi Mogorosi (Zuid-Afrika) presents Group Theory: Black Music
Dinsdag 15 November 2022 20:30

Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek. Super-Sonic Jazz Festival 2022 vindt plaats van woensdag 16 en zondag 20 november 2022 in Paradiso, de Vondelkerk en de Duif in Amsterdam. Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek.  Tumi Mogorosi presents Group Theory: Black Music

Super-Sonic Jazz  meer-info

Donderdag 17 November

donderdag17.11
NL, Amsterdam - Vondelkerk - Muziek
Super-Sonic Jazz Festival 2022 · Nduduzo Makhathini (Zuid-Afrika)
Donderdag 17 November 2022 20:30

Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek. Super-Sonic Jazz Festival 2022 vindt plaats van woensdag 16 en zondag 20 november 2022 in Paradiso, de Vondelkerk en de Duif in Amsterdam. Super-Sonic Jazz presenteert vernieuwende artiesten die bewegen op het snijvlak van jazz. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet westerse muziek. Nduduzo Makhathini

Super-Sonic Jazz  meer-info

Vrijdag 18 November

vrijdag18.11
Nederland, Nijmegen - Brebl, Honigcomplex - Muziek
Nduduzo Makhathini (Zuid-Afrika)
Vrijdag 18 November 2022 20:30

Onder de ogenschijnlijke kalmte zindert het. De Zuid-Afrikaanse pianist Nduduzo Makhathini staat met zijn kwartet garant voor de vurigste jazz van dit moment. Jazz die diepe wortels heeft in Zuid-Afrikaanse volks- en kerkmuziek, en net zo stevig verbonden is met de avontuurlijke, spirituele jazz uit vooral de jaren zestig. Terwijl Makhathini bedachtzaam zijn steeds verrassende drieklanken kiest, pookt hij met die weerbarstige en emotioneel geladen akkoorden zijn bandleden en met name blazer Logan Richardson op tot hun meest doorleefde spel. Makhathini beschouwt zijn muziek als thuis voor de thuislozen, hij brengt muziek met een hartgrondige boodschap, muziek om in te wonen. Muziek die diepe indruk maakt, in de zaal voel je de hevige concentratie van de muzikanten, je voelt hoe gemeend het verhaal achter de muziek is, voelt voor alles hoe ver deze muziek reikt, hoe zeer zij de diepte ingaat, en met die buitengewone combinatie van passie en kennis, het publiek de essentie van verbonden zijn voelen laat. Makhathini neemt graag de gelegenheid te baat om met zijn prachtige, zachte stem de context van zijn werk te verklaren. Maar ook zonder woorden begrijp je al luisterend dat deze muziek over het allerwezenlijkste gaat. Op vrijdag 18 november te zien in Brebl, Nijmegen. 

meer-info

Zaterdag 19 November

zaterdag19.11
België, Borgerhout - De Roma - Muziek
Soweto Gospel Choir
Zaterdag 19 November 2022 20:00

Eindelijk kan het weer: het wereldberoemde Soweto Gospel Choir tourt door Europa! In 2022 doet het koor uit Zuid-Afrika ook De Roma aan met het spektakel Freedom, een ontroerend eerbetoon aan de vrijheidsstrijd van Nelson Mandela en de rijkdom van hun regenboognatie. Zo brengt het gezelschap nummers in zes van de elf officiële talen van Zuid-Afrika, met typische harmonieën en aardse ritmes. Naast traditionele Zuid-Afrikaanse hymnes, brengt de groep zangers ook unieke versies van ultieme gospelklassiekers zoals Hallelujah en Amazing Grace. Als je kijkt naar de lijst met verwezenlijkingen van het Soweto Gospel Choir, kan je allen maar onder de indruk zijn: drie Grammy Awards en samenwerkingen met wereldsterren zoals U2, Celine Dion, Stevie Wonder, Josh Groban en wijlen Aretha Franklin. Maar het is live in de mooiste zalen dat het koor je helemaal omverblaast. Een ongelooflijk dynamische groep vult het podium met kleurrijke kostuums, geweldige dansers, ongelooflijke stemmen en opwekkende muziek. Probeer maar eens op je stoel te blijven zitten bij zoveel pure blijdschap en muzikaliteit!

meer-info

zaterdag19.11
België, Brussel - Bozar, Paleis voor Schone Kunsten - Muziek
‘Chineke! Orchestra & Leslie Suganandarajah’
Zaterdag 19 November 2022 20:00

Met Chineke!, verwijzend naar een creatieve godheid in de Igbo-taal van Nigeria, richtte Chi-chi Nwanoku een professioneel orkest op met uitsluitend zwarte musici of musici die behoren tot een etnische minderheid. In hun concerten combineert Chineke! Steeds repertoire werken, maar ook composities van zwarte componisten. Zo fonkelen in dit kleurrijke concert composities van onder anderen Samuel Coleridge-Taylor, George Walker en Florence Price naast de Negende Symfonie van Antonín Dvořák. 

meer-info

zaterdag19.11
NL, Leiden - De X - Muziek
Triple X: Thiago Nassif & Liquid Sun Orchestra
Zaterdag 19 November 2022 20:30

Eigenwijze funky Tropicalia uit Brazilië en energieke afrobeat van eigen bodem. De avond wordt afgetrapt door het trio van Thiago Nassif, een van de leidende artiesten van de nieuwe generatie Braziliaanse muzikanten. Zijn muziek is een aanstekelijke mix van avant-pop, funk, no-wave, vervormde bossa nova en andere buiten de lijntjes-kleurende Tropicalia-invloeden. Zijn inspiratie ligt bij artiesten als Tom Zé, en dat is hoorbaar. Over zijn laatste plaat Menthe uit 2020, geproduceerd door Arto Lindsay, schreef The Wire: “crunchy and distorted, but undeniable funky”. Zijn band bevat naast percussionist Claudio Brito ook Bella op electronica, die onder haar eigen naam ook doorgaat als een van de beste performance artiesten van haar land. Als tweede staat het Leidse collectief Liquid Sun Orchestra op het programma. Het geluid van LSO is sterk geïnspireerd op de muziek van Fela Kuti. Afrobeat dus, waarin elementen uit de jazz, soul, dub, funk en reggae samenkomen. Met hypnotiserende ritmes, vurig koper en krachtige vocals krijgt dit gezelschap iedereen geheid aan het dansen. Deze avond wordt in stijl afgesloten door de deejays van De X, met een set vol Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse en Caribische klanken. Inderdaad, het heerlijk avondje is gekomen...

meer-info