Agenda 24 - 30 Juni 2018

Zondag 24 Juni

van wo23.05
t/m ma25.06
Nederland, Haarlem - Pletterij - Tentoonstelling
'The beast is there' in de Pletterij

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Exposities in de Pletterij: Ramón Esono Ebalé met zijn scherpe kritiek op het regime van Equatoriaal Guinee; de recente politieke ontwikkelingen rond Zimbabwe en Zuid-Afrika door de ogen van de cartoonisten Paul Bogaert, Stacey Stent en Jonathan Shapiro (Zapiro)

Lezingen: Grote zaal, woensdag 30 mei met Paul Bogaert over Zimbabwe en 6 juni met Anita Brus over Ramón Esono Ebalé

Meer info

van di29.05
t/m za30.06
Nederland, Haarlem - Seinwezen - Tentoonstelling
'The beast is there' in het Seinwezen

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Expositie in het Seinwezen: Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)

 

van za14.04
t/m zo02.09
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Afrotopia

Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. 

Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Afrikamuseum

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van zo03.06
t/m ma02.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
It’s time for the little girl to become a wolf

Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.

Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.

Meer informatie

van ma09.04
t/m zo01.07
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
MBOKA’SIKA. La vision d'art

Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.

Lees meer over de expositie op onze website.

De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.

U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.

van vr08.06
t/m zo09.09
Duitsland, Berlin - Willy-Brandt-Haus - Tentoonstellingmandela100
Mandela zum 100. Geburtstag

45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).

The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.

van wo06.06
t/m wo04.07
Nederland, - Nederland - Film
Tanzania Transit (2017)

De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Filmladder

van zo24.06
t/m zo29.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville

 Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u

galerie23

van wo06.06
t/m wo11.07
Nederland, Den Haag - Den Haag - Film
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018

In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.

Filmladder

zondag24.06
Nederland, Amsterdam - Melkweg - Muziek
Amartey & the band Recraft
Zondag 24 Juni 2018 19:30

Amartey is back en ditmaal in de OZ. In 2016 werd hij bekroond als Encore Freshman en sindsdien is hij in de rol van host te bewonderen tijdens deze wekelijkse hiphopclubnacht. Als pionier van de AfroPop-sound in Nederland, zorgt hij al een tijdje voor de lekkerste tracks op je speakers. Amartey zal deze avond opnieuw met The Band Recraft op het podium staan.

melkweg

zondag24.06
Nederland, Amsterdam - Paradiso Noord - Muziek
Seun Kuti & Egypt 80
Zondag 24 Juni 2018 20:00

Seun Kuti was 14 jaar oud toen zijn vader en grondlegger van de afrobeat Fela Kuti overleed. Hij erfde niet alleen zijn muzikale talent en politiek engagement, hij speelt ook met Fela’s laatste band Egypt 80. Met een explosieve mix van dwingende ritmes en funky energie, blijft Seun veel dichter bij het afrobeat idioom van zijn vader dan zijn oudere broer Femi. Na debuut ‘Many Things’, en de goed ontvangen ‘From Africa With Fury: Rise’ en ‘A Long Way To the Beginning’ is begin maart 2018 het nieuwste album ‘Black Times’ verschenen.

Dit programma is gratis toegankelijk met de Ticket to the Tropics-pas 2018.

Meer info

van wo06.06
t/m za30.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Lezing en debat
Patterns, props & poses - Reading Keïta’s portraits
Woensdag 06 Juni 2018 21:00
t/m Zaterdag 30 Juni 2018

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren. Het werk van Keïta is momenteel te zien in een overzichtstentoonstelling in Foam.

Foam organiseert op woensdag 6 juni een verdiepende avond over de portretten van Seydou Keïta.

Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (modeperspectief), Jan Hoek (kunstenaarsperspectief) en Dr. Annette Schmidt (cultuur historisch perspectief).

Meer informatie

Maandag 25 Juni

van wo23.05
t/m ma25.06
Nederland, Haarlem - Pletterij - Tentoonstelling
'The beast is there' in de Pletterij

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Exposities in de Pletterij: Ramón Esono Ebalé met zijn scherpe kritiek op het regime van Equatoriaal Guinee; de recente politieke ontwikkelingen rond Zimbabwe en Zuid-Afrika door de ogen van de cartoonisten Paul Bogaert, Stacey Stent en Jonathan Shapiro (Zapiro)

Lezingen: Grote zaal, woensdag 30 mei met Paul Bogaert over Zimbabwe en 6 juni met Anita Brus over Ramón Esono Ebalé

Meer info

van di29.05
t/m za30.06
Nederland, Haarlem - Seinwezen - Tentoonstelling
'The beast is there' in het Seinwezen

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Expositie in het Seinwezen: Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)

 

van za14.04
t/m zo02.09
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Afrotopia

Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. 

Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Afrikamuseum

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van zo03.06
t/m ma02.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
It’s time for the little girl to become a wolf

Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.

Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.

Meer informatie

van ma09.04
t/m zo01.07
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
MBOKA’SIKA. La vision d'art

Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.

Lees meer over de expositie op onze website.

De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.

U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.

van vr08.06
t/m zo09.09
Duitsland, Berlin - Willy-Brandt-Haus - Tentoonstellingmandela100
Mandela zum 100. Geburtstag

45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).

The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.

van wo06.06
t/m wo04.07
Nederland, - Nederland - Film
Tanzania Transit (2017)

De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Filmladder

van zo24.06
t/m zo29.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville

 Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u

galerie23

van wo06.06
t/m wo11.07
Nederland, Den Haag - Den Haag - Film
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018

In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.

Filmladder

van wo06.06
t/m za30.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Lezing en debat
Patterns, props & poses - Reading Keïta’s portraits
Woensdag 06 Juni 2018 21:00
t/m Zaterdag 30 Juni 2018

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren. Het werk van Keïta is momenteel te zien in een overzichtstentoonstelling in Foam.

Foam organiseert op woensdag 6 juni een verdiepende avond over de portretten van Seydou Keïta.

Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (modeperspectief), Jan Hoek (kunstenaarsperspectief) en Dr. Annette Schmidt (cultuur historisch perspectief).

Meer informatie

maandag25.06
NL, Rotterdam - Annabel - Muziek
Seun Kuti ook naar Rotterdam
Maandag 25 Juni 2018 21:00

Podium Grounds en Annabel hebben de handen ineens geslagen en brengen niemand minder dan Seun Kuti naar Rotterdam. Seun Kuti is de zoon van Fela Kuti: grondlegger van de afrobeat.Seun Kuti was 14 jaar oud toen zijn vader en grondlegger van de afrobeat Fela Kuti overleed. Hij erfde niet alleen zijn muzikale talent en politiek engagement, hij speelt ook met Fela’s laatste band Egypt 80. Met een explosieve mix van dwingende ritmes en funky energie, blijft Seun veel dichter bij het afrobeat idioom van zijn vader dan zijn oudere broer Femi.

Op 25 juni is Seun Kuti te zien in Annabel, met als voorprogramma zangeres, songwriter en celliste Ayanna Witter-Johnson. Ze toerde met onder andere Anoushka Shankar (dochter van Ravi Shankar), Britse jazzmuzikant Courtney Pine, componeerde voor het London Symphony Orchestra én wordt gedraaid op BBC Radio 1.

Meer info bij Grounds en bij Annabel.

Dinsdag 26 Juni

van di29.05
t/m za30.06
Nederland, Haarlem - Seinwezen - Tentoonstelling
'The beast is there' in het Seinwezen

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Expositie in het Seinwezen: Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)

 

van za14.04
t/m zo02.09
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Afrotopia

Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. 

Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Afrikamuseum

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van zo03.06
t/m ma02.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
It’s time for the little girl to become a wolf

Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.

Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.

Meer informatie

van ma09.04
t/m zo01.07
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
MBOKA’SIKA. La vision d'art

Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.

Lees meer over de expositie op onze website.

De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.

U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.

van vr08.06
t/m zo09.09
Duitsland, Berlin - Willy-Brandt-Haus - Tentoonstellingmandela100
Mandela zum 100. Geburtstag

45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).

The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.

van wo06.06
t/m wo04.07
Nederland, - Nederland - Film
Tanzania Transit (2017)

De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Filmladder

van zo24.06
t/m zo29.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville

 Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u

galerie23

van wo06.06
t/m wo11.07
Nederland, Den Haag - Den Haag - Film
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018

In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.

Filmladder

dinsdag26.06
Nederland, Amsterdam - Zuid-Afrikahuis - Literatuur
Leeskring: Die wêreld van Charlie Oeng
Dinsdag 26 Juni 2018 19:30

Ingrid Glorie bespreekt Die wêreld van Charlie Oeng (2017) van Etienne van Heerden.

Tian Kilian se ouers is voor sy oë vermoor, die aand van die vuurwerke. Nou reis hy, Amsterdam toe, Ooste toe, oral op die spoor van Charlie Oeng, oftewel Gelatenheid, oftewel Chinees, om daardie tyd se pyn eindelik te kan verstaan. Feit en verdigsel is sjarmant verweef in hierdie ambisieuse, verbluffende roman, in die tradisie van breedopgesette vertellings met verskillende verhaallyne en uitgebreide agtergrondbeskrywing.

Meer info

van wo06.06
t/m za30.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Lezing en debat
Patterns, props & poses - Reading Keïta’s portraits
Woensdag 06 Juni 2018 21:00
t/m Zaterdag 30 Juni 2018

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren. Het werk van Keïta is momenteel te zien in een overzichtstentoonstelling in Foam.

Foam organiseert op woensdag 6 juni een verdiepende avond over de portretten van Seydou Keïta.

Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (modeperspectief), Jan Hoek (kunstenaarsperspectief) en Dr. Annette Schmidt (cultuur historisch perspectief).

Meer informatie

Woensdag 27 Juni

van di29.05
t/m za30.06
Nederland, Haarlem - Seinwezen - Tentoonstelling
'The beast is there' in het Seinwezen

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Expositie in het Seinwezen: Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)

 

van za14.04
t/m zo02.09
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Afrotopia

Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. 

Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Afrikamuseum

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van zo03.06
t/m ma02.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
It’s time for the little girl to become a wolf

Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.

Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.

Meer informatie

van ma09.04
t/m zo01.07
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
MBOKA’SIKA. La vision d'art

Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.

Lees meer over de expositie op onze website.

De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.

U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.

van vr08.06
t/m zo09.09
Duitsland, Berlin - Willy-Brandt-Haus - Tentoonstellingmandela100
Mandela zum 100. Geburtstag

45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).

The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.

van wo06.06
t/m wo04.07
Nederland, - Nederland - Film
Tanzania Transit (2017)

De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Filmladder

van zo24.06
t/m zo29.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville

 Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u

galerie23

van wo06.06
t/m wo11.07
Nederland, Den Haag - Den Haag - Film
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018

In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.

Filmladder

woensdag27.06
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
Odie
Woensdag 27 Juni 2018 19:00

ODIE is in Toronto geboren, maar verhuisde al snel naar de west kust van Amerika. Inmiddels, op zijn 21e levensjaar heeft ODIE voldoende van de wereld gezien om de waarden te zien van verschillende kanten, en dat bewijst hij in zijn muziek.

Tot eind maart stond er niet veel meer dan een aantal losse nummers op ODIE z'n soundcloud, maar inmiddels is zijn debuutproject Analouge uit, en is hij in vrijwel elke playlist te vinden. Zijn inspiraties komen uit artiesten als Fela Kuti en Kid Cudi, maar ook oude Nigeriaanse muziek die hij vanaf jongs af aan van zijn ouders mee kreeg.

Meer info

 

van wo06.06
t/m za30.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Lezing en debat
Patterns, props & poses - Reading Keïta’s portraits
Woensdag 06 Juni 2018 21:00
t/m Zaterdag 30 Juni 2018

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren. Het werk van Keïta is momenteel te zien in een overzichtstentoonstelling in Foam.

Foam organiseert op woensdag 6 juni een verdiepende avond over de portretten van Seydou Keïta.

Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (modeperspectief), Jan Hoek (kunstenaarsperspectief) en Dr. Annette Schmidt (cultuur historisch perspectief).

Meer informatie

Donderdag 28 Juni

van di29.05
t/m za30.06
Nederland, Haarlem - Seinwezen - Tentoonstelling
'The beast is there' in het Seinwezen

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Expositie in het Seinwezen: Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)

 

van za14.04
t/m zo02.09
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Afrotopia

Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. 

Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Afrikamuseum

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van zo03.06
t/m ma02.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
It’s time for the little girl to become a wolf

Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.

Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.

Meer informatie

van ma09.04
t/m zo01.07
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
MBOKA’SIKA. La vision d'art

Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.

Lees meer over de expositie op onze website.

De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.

U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.

van vr08.06
t/m zo09.09
Duitsland, Berlin - Willy-Brandt-Haus - Tentoonstellingmandela100
Mandela zum 100. Geburtstag

45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).

The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.

van do28.06
t/m zo08.07
Zuid-Afrika, Grahamstown - Grahamstown - Evenementmandela100
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa

The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.

nationalartsfestival

van wo06.06
t/m wo04.07
Nederland, - Nederland - Film
Tanzania Transit (2017)

De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Filmladder

van zo24.06
t/m zo29.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville

 Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u

galerie23

van wo06.06
t/m wo11.07
Nederland, Den Haag - Den Haag - Film
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018

In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.

Filmladder

van wo06.06
t/m za30.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Lezing en debat
Patterns, props & poses - Reading Keïta’s portraits
Woensdag 06 Juni 2018 21:00
t/m Zaterdag 30 Juni 2018

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren. Het werk van Keïta is momenteel te zien in een overzichtstentoonstelling in Foam.

Foam organiseert op woensdag 6 juni een verdiepende avond over de portretten van Seydou Keïta.

Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (modeperspectief), Jan Hoek (kunstenaarsperspectief) en Dr. Annette Schmidt (cultuur historisch perspectief).

Meer informatie

Vrijdag 29 Juni

van di29.05
t/m za30.06
Nederland, Haarlem - Seinwezen - Tentoonstelling
'The beast is there' in het Seinwezen

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Expositie in het Seinwezen: Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)

 

van za14.04
t/m zo02.09
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Afrotopia

Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. 

Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Afrikamuseum

vrijdag29.06
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Muziek
Dutch World Stage tijdens inJazz 2018

Op vrijdagavond 29 juni krijgen vier world acts de kans om zich te showcasen op de Dutch World Stage in LantarenVenster. Zij presenteren zich niet alleen aan het Nederlandse publiek, maar ook aan een selecte groep Europese professionals waaronder programmeurs, managers, labels en journalisten.

De geselecteerde acts zijn: Lingua Franca Ensemble, Shishani & the Namibian Tales, Son Swagga en Tabanka.

Het festivalprogramma van inJazz is gratis toegankelijk! Het volledige programma staat op www.injazz.nl.

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van zo03.06
t/m ma02.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
It’s time for the little girl to become a wolf

Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.

Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.

Meer informatie

van ma09.04
t/m zo01.07
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
MBOKA’SIKA. La vision d'art

Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.

Lees meer over de expositie op onze website.

De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.

U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.

van vr08.06
t/m zo09.09
Duitsland, Berlin - Willy-Brandt-Haus - Tentoonstellingmandela100
Mandela zum 100. Geburtstag

45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).

The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.

van do28.06
t/m zo08.07
Zuid-Afrika, Grahamstown - Grahamstown - Evenementmandela100
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa

The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.

nationalartsfestival

van wo06.06
t/m wo04.07
Nederland, - Nederland - Film
Tanzania Transit (2017)

De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Filmladder

van zo24.06
t/m zo29.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville

 Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u

galerie23

van vr29.06
t/m wo29.08
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Structures of Identity – Photography from The Walther Collection
Van Vrijdag 29 Juni 2018 -  08:00
t/m Woensdag 29 Augustus 2018 - 17:00

In the exhibition Structures of Identity, Foam presents a selection of photographic works from The Walther Collection. Structures of Identity examines how photographers have used portraiture to affirm or challenge social stereotypes constructed around notions of race, gender, class, and nationality. Iconic works by photographers including August Sander, Richard Avedon and J.D. ‘Okhai Ojeikere are combined with the work of contemporary photographers such as Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi and Guy Tillim (both from South Africa). Works of vernacular photography, from a range of cultures and historical periods, are also on view. Photographic portraits are more than mementoes of friends and family. They are markers of social identity. Reflecting on the ways that portrait photography has been deployed, Structures of Identity visualises the political and cultural factors that shape individual and collective subjectivities, with a particular focus on the relation between self-representation and social identity.

foam

vrijdag29.06
Nederland, Delft - UNESCO-IHE - Lezing en debat
PhD defence: Sediments in the Tema Harbour (Ghana): Chemical Pollution and Sedimentation Rates
Vrijdag 29 Juni 2018 13:30 - 15:00

PhD candidate: mr. BO (Benjamin) Botwe. Promotor: dr.ir. PNL (Piet) Lens; Co-promotor: prof. E Nyarko. Organisation: Wageningen University, Sub-department of Environmental Technology

wageningen-ur

van wo06.06
t/m wo11.07
Nederland, Den Haag - Den Haag - Film
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018

In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.

Filmladder

van wo06.06
t/m za30.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Lezing en debat
Patterns, props & poses - Reading Keïta’s portraits
Woensdag 06 Juni 2018 21:00
t/m Zaterdag 30 Juni 2018

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren. Het werk van Keïta is momenteel te zien in een overzichtstentoonstelling in Foam.

Foam organiseert op woensdag 6 juni een verdiepende avond over de portretten van Seydou Keïta.

Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (modeperspectief), Jan Hoek (kunstenaarsperspectief) en Dr. Annette Schmidt (cultuur historisch perspectief).

Meer informatie

vrijdag29.06
Nederland, Amsterdam - Paradiso - Muziek
L' Afrique w/ TEKNO
Vrijdag 29 Juni 2018 23:30

L' Afrique is back at Paradiso. One of the Dutch Afrobeat pioneer Henry X will guide you through this 'African music journey & We invited: ' TEKNO ', who will set the stage on fire with his celebrated live performance. Since establishing himself with his ‘pon pon’ sound, which can be heard in his hits ‘Pana’ and ‘Yawa’, the Nigerian artist and producer has become one of the A-list names in the Afrobeat scene. .As if this wasn’t enough, The Official dj of Wizkid, New York's Own, DJ Tunez will also be present.. His track ‘Get Up currently high rotated on FunX Radio. 2nd Single ft Wandecoal: Iskaba is considered one of the hottest African pop songs of 2017.

Meer info en tickets

 

Zaterdag 30 Juni

van di29.05
t/m za30.06
Nederland, Haarlem - Seinwezen - Tentoonstelling
'The beast is there' in het Seinwezen

Africa stripped bare to the bone, the beast is there biedt een podium voor moedige Afrikaanse cartoonisten die laten zien dat de pen een scherper wapen is dan geweld. Tentoonstelling met werk van politieke cartoonisten in Afrika, samengesteld door de Stedenband Haarlem-Mutare, samen met de Pletterij, het Seinwezen en Galerie De Waag (Kunst Zij Ons Doel, KZOD). Een variant op het thema van de Stripdagen.

De maakbare mens die buiten zijn kaders stapt: een paradox waaraan menige Afrikaanse leider voldoet. Gemaakt en gemodelleerd volgens de wens van het volk leiden velen hun eigen leven, onbeheersbaar door en onbereikbaar voor datzelfde volk.

Expositie in het Seinwezen: Politieke cartoonisten uit Zuidelijk Afrika. Werken van B. Mukuze, Tony Namate en andere Zimbabwaanse en Zuid- Afrikaanse cartoonisten tijdens het tijdperk Robert Mugabe (1980 – 2017)

 

van za14.04
t/m zo02.09
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Afrotopia

Vanaf vrijdag 14 april kun je de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA bezoeken.

Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaanse fotobiënnale in Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. 

Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst. Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Afrikamuseum

van vr06.10
t/m zo06.01
Nederland, Amsterdam - Tropenmuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama. Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, Karim Adduchi, Lady Africa, Doru Komonoteng Loboka en Nsimba Valene Lontanga. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

tropenmuseum

van zo03.06
t/m ma02.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
It’s time for the little girl to become a wolf

Zondag 3 juni om 16u opent de solo- expositie van Shertise Solano (Rotterdam, 1982) met een bijdrage van Aspha Bijnaar.

Solano is geboren en getogen in Rotterdam en van Antilliaanse afkomst. In 2014 debuteert ze als beeldend kunstenaar met haar eerste expositie bij Gil & Moti Home Gallery. Later wordt haar werk geëxposeerd bij onder andere Framer Framed, volgt een nominatie voor de Gerrit van Houten Prijs 2016, en neemt ze deel aan de expositie Cut the Paper bij Galerie 23.

Meer informatie

van ma09.04
t/m zo01.07
Nederland, Leiden - ASC - Tentoonstelling
MBOKA’SIKA. La vision d'art

Maandag 9 april 16.00 uur vindt de opening plaats van een expositie van tekeningen en schilderijen van Sapin (Congo). Het is zijn eerste solo-expositie in Nederland en is getiteld MBOKA’SIKA. La vision d'art. Sapin is een leerling van de beroemde Congolese schilder Chéri Chérin. Catherina Wilson zal een inleiding houden.

Lees meer over de expositie op onze website.

De expositie duurt tot 1 juli en is op werkdagen te bekijken op de derde etage van het Afrika-Studiecentrum.

U bent van harte welkom bij de opening! Graag aanmelden via onze website.

van vr08.06
t/m zo09.09
Duitsland, Berlin - Willy-Brandt-Haus - Tentoonstellingmandela100
Mandela zum 100. Geburtstag

45 pictures by photographers Jürgen Schadeberg (Germany/South Africa) and Louise Gubb (South Africa). Schadeberg featured Mandela in the 50s and 60s when he was working for Drum, an iconic anti-apartheid weekly, as well as in 1994 when the photographer accompanied Mandela to a visit to his former prison cell on Robben Island. As a press photographer Gubb featured Mandela after his release from prison and during his presidency (1994 – 1999).

The exhibition is an initiave by the Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V.

van do28.06
t/m zo08.07
Zuid-Afrika, Grahamstown - Grahamstown - Evenementmandela100
National Arts Festival 2018 in Grahamstown, South Africa

The National Arts Festival in 2018, the country’s oldest Arts Festival with this year's Standard Bank Young Artist Awards. The full programme is online.

nationalartsfestival

van wo06.06
t/m wo04.07
Nederland, - Nederland - Film
Tanzania Transit (2017)

De Tazara Express is een rijdende microkosmos, waar men gevangen zit in het Oost Afrikaanse systeem van corruptie, onderdrukking en armoede. Reizend met deze trein vertellen drie hoofdpersonages hun levensverhalen, die reflecteren op de kracht om te overleven binnen deze maatschappij.

Filmladder

van zo24.06
t/m zo29.07
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Tchikumbi - Doctrovée Bansimba (Kongo-Brazzaville

 Galerie 23 organiseert zondag 24 juni van 14-16u een 'get together' met kunstenares Doctrovée Bansimba (1985). Fons Geerlings en Priscilla Tosari heten u van harte welkom. De titel 'Tchikumbi' verwijst naar een initiatieritueel dat nog steeds gebruikelijk is in het zuiden van Kongo-Brazzaville, het ritueel van de transformatie van jong meisje naar vrouw. Het is de eerste keer dat Bansimba haar kunstwerken toont in Nederland. “Ik adem kunst, ik droom kunst, ik huil kunst, ik dans kunst, ik lach kunst, ik eet kunst, ik zweet kunst......kunst is mijn leven.” Een uitspraak die tekenend is voor deze Kongolese kunstenaar. Opening: zondag 24 juni, 14-16u

galerie23

van vr29.06
t/m wo29.08
Nederland, Amsterdam - FOAM - Tentoonstelling
Structures of Identity – Photography from The Walther Collection
Van Vrijdag 29 Juni 2018 -  08:00
t/m Woensdag 29 Augustus 2018 - 17:00

In the exhibition Structures of Identity, Foam presents a selection of photographic works from The Walther Collection. Structures of Identity examines how photographers have used portraiture to affirm or challenge social stereotypes constructed around notions of race, gender, class, and nationality. Iconic works by photographers including August Sander, Richard Avedon and J.D. ‘Okhai Ojeikere are combined with the work of contemporary photographers such as Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi and Guy Tillim (both from South Africa). Works of vernacular photography, from a range of cultures and historical periods, are also on view. Photographic portraits are more than mementoes of friends and family. They are markers of social identity. Reflecting on the ways that portrait photography has been deployed, Structures of Identity visualises the political and cultural factors that shape individual and collective subjectivities, with a particular focus on the relation between self-representation and social identity.

foam

zaterdag30.06
Nederland, Den Haag - Filmhuis Den Haag - Film
Burkinabè Rising
Zaterdag 30 Juni 2018 14:30

In samenwerking met The Hague African Festival vertonen wij Burkinabè Rising uit Burkina Faso is een film vol positieve energie die de kracht van mensen laat zien. Burkinabè Rising, een nieuwe documentaire van Cultures of Resistance Films, toont creatieve, geweldloze weerstand in Burkina Faso. Burkina Faso, een klein land dat niet aan zee grenst, heeft een levendige gemeenschap van kunstenaars en geëngageerde burgers, die een voorbeeld zijn van het soort politieke verandering dat kan worden bereikt wanneer mensen samenkomen. Het is een inspiratie, niet alleen voor de rest van Afrika, maar ook voor de rest van de wereld. Door middel van muziek, film, ecologie, beeldende kunst en architectuur dragen de mensen in deze film de revolutionaire geest van Thomas Sankara. Na het presidentschap te hebben aanvaard in 1983, kwam Sankara om het leven tijdens een staatsgreep in 1987 onder leiding van zijn vriend en adviseur Blaise Compaoré, die het land vervolgens zevenentwintig jaar als autocraat regeerde. In oktober 2014 leidde een massale volksopstand tot zijn verwijdering. Tegenwoordig is de geest van verzet sterker dan ooit in Burkina Faso.

filmhuisdenhaag

zaterdag30.06
Nederland, Den Haag - Filmhuis Den Haag - Film
Kalushi
Zaterdag 30 Juni 2018 16:15

Mandla Dube, Zuid Afrika, 107 min, Het waargebeurde verhaal van Solomon Mahlangu; een internationaal icoon van de Soweta opstand. In samenwerking met The Hague African Festival. Kalushi is het waargebeurde verhaal van de 19-jarige venter Solomon Mahlangu uit een township buiten Pretoria (Zuid-Afrika). Hij wordt vreselijk geslagen door de politie, verbannen en sluit zich aan bij de liberation movement. Na zijn terugkomst van militaire training in Angola schiet zijn kameraad Mondi twee onschuldige mensen neer in Johannesburg. Ook Kalushi wordt voor het gerecht gesleept door de ‘Common purpose doctrine’ en de staat wil hem veroordelen met de hoogste straf: dood door ophanging. Kalushi gebruikt de rechtbank als zijn laatste strijdtoneel. Zijn opoffering maakt hem een onsterfelijke held en een internationaal icoon van de Soweto opstand in 16 juni 1976.

filmhuisdenhaag

van wo06.06
t/m wo11.07
Nederland, Den Haag - Den Haag - Film
The Serengeti (1994)
Woensdag 06 Juni 2018 17:00
t/m Woensdag 11 Juli 2018

In het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania ligt een uitgestrekt gebied met savannes en boslandschappen waar jaarlijks miljoenen dieren migreren. Het merendeel bestaat uit gnoes, maar ook zebra’s, giraffen, olifanten en bavianen zijn altijd in beweging op zoek naar voedsel.

Filmladder

van wo06.06
t/m za30.06
Nederland, Amsterdam - FOAM - Lezing en debat
Patterns, props & poses - Reading Keïta’s portraits
Woensdag 06 Juni 2018 21:00
t/m Zaterdag 30 Juni 2018

In de jaren vijftig en zestig poseerde een bonte verzameling inwoners van de Malinese hoofdstad Bamako voor de lens van Seydou Keïta. Men kwam naar Keïta’s studio om zich zo mooi mogelijk te laten portretteren. Het werk van Keïta is momenteel te zien in een overzichtstentoonstelling in Foam.

Foam organiseert op woensdag 6 juni een verdiepende avond over de portretten van Seydou Keïta.

Verschillende sprekers zullen zijn werk vanuit diverse invalshoeken benaderen: vanuit het perspectief van mode, in de context van de geschiedenis en cultuur van Mali, en door de ogen van een kunstenaar. Te gast zijn: Prof. Carol Tulloch (modeperspectief), Jan Hoek (kunstenaarsperspectief) en Dr. Annette Schmidt (cultuur historisch perspectief).

Meer informatie