Zondag 01 September 2019

van zo02.06
t/m zo01.09
NL, Amsterdam - EYE Film Instituut Nederland - Tentoonstellingholland-festival
William Kentridge – Ten Drawings for Projection: Tentoonstelling rond belangrijke korte films van Kentridge
Zondag 02 Juni 2019 15:00
t/m Zondag 01 September 2019

Eye Filmmuseum toont William Kentridge – Ten Drawings for Projection (1989-2011), een serie waarmee Kentridge in de jaren negentig doorbrak in de internationale kunstwereld. In 2015 schonk hij de serie aan Eye. Het zijn korte filmwerken die bestaan uit houtskooltekeningen waarin Kentridge stukken toevoegt, uitwist en weer overtekent – vaak zonder dit proces te verhullen. De meeste films gaan net als veel van zijn muziektheaterwerk vergezeld van muziek van componist Philip Miller. Ze geven een wijde blik op het oeuvre van Kentridge en een kijkje in het leven in ZuidAfrika na de afschaffing van de apartheid. Ook onderdeel van de tentoonstelling is de recente, op vijf schermen geprojecteerde video-installatie
O Sentimental Machine. De tentoonstelling wordt begeleid door een programma van films, talks en events.

hollandfestival  eyefilm

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

van do25.07
t/m wo04.09
Nederland, - Nederland - Film
Mia and the White Lion

Het leven van de tien jaar oude Mia staat op zijn kop als haar familie besluit hun huis in Londen te verruilen voor een leeuwenboerderij in Zuid-Afrika. Zij mist haar vrienden. Als een mooie witte leeuw wordt geboren, slaagt ze erin een nauwe band op te bouwen met deze welp.

filmladder

van do08.08
t/m wo18.09
Nederland, - Nederland - Film
Engel (Un Ange)

Engel (Un Ange) laat een stormachtige romance in Senegal zien, een regelrechte amour fou tussen twee verloren zielen: Thierry, een verslaafde Belgische wielrenner wiens carrière tanende is, en Fae, een jonge Senegalese prostituee. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar om zich uit hun benarde situaties te bevrijden. Boven dit wederzijds gevoel primeert echter hun liefde voor elkaar. Tot Thierry zich onder invloed vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze gearresteerd ondanks haar onschuld. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon. Gebaseerd op de novelle Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst, die zich op zijn beurt liet inspireren door het dramatische levenseinde van de gevallen wielergod Frank Vandenbroucke. De eigenzinnige Vlaamse regisseur Koen Mortier (1965) maakte eerder o.a. Ex-Drummer en 22 Mei.

filmladder

van zo04.08
t/m zo15.09
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Ndikhumbule Ngqinambi 'Staying afloat'

Zondag 4 augustus start de solo-expositie van de gerenommeerde Zuid-Afrikaanse kunstenaar Ndikhumbule Ngqinambi 'Staying Afloat'. In zijn werk onderzoekt hij de menselijke strijd die hij op een figuratieve manier overbrengt. Ngqinambi's werk is momenteel te zien in de groepsexpositie 'Still here tomorrow...' van Zeitz Mocaa (het museum voor contemporaine Afrikaanse kunst in Kaapstad). Het museum kocht onlangs ook werk van hem aan. In 2011 was hij artist in resident bij de stichting Thami Mnyele in Amsterdam. In dat jaar exposeerde hij voor het laatst in Galerie 23 samen met de Ethiopische kunstenaar Mickaël Bethe-Selassie. De expositie 'Staying Afloat' loopt tot en met midden september. Houd voor de openingsdatum onze website in de gaten.

sbk-galerie23

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van do29.08
t/m zo01.09
, - - Muziek
KOKOKO! (Congo) op Into The Great Wide Open (Vlieland)

De uit Kinshasa (Congo) afkomstige band KOKOKO! maakt hypnotische dance tracks met politieke boodschappen met een opmerkelijk instrumentarium. Hun muziek is rauw en vrij, zoals het in New York in de jaren 70 en 80 of Berlijn in de jaren 90 klonk. Een typemachine die dienst doet als percussie, glazen gevuld met water die dienen als koebel en een drumkit die is opgebouwd uit materiaal gevonden bij het grofvuil. Dit alles aangelengd met aanstekelijke beats van de Franse producer Debruit. Als inspiratiebronnen noemen ze zelf hiphop-legendes Tupac en Biggie, en Congoleze jazz. Hoewel de typische Congo trance bij hen hoog in het vaandel staat, is het grootstedelijke nachtleven nooit ver te zoeken in hun sound. KOKOKO! maakt de soundtrack van de toekomst van Kinshasa. Onlangs tekende KOKOKO! bij het Britse, onafhankelijke platenlabel Transgressive (SOPHIE, Let’s Eat Grandma, Foals). In 2017 waren ze voor het eerst in Nederland te zien tijdens onze eigen Felabration, sindsdien hebben ze op menig festival gespeeld, waaronder Down The Rabbit Hole, Lente Kabinet, Roskilde en Sonár.

intothegreatwideopen

van do29.08
t/m zo01.09
, - - Muziek
BCUC (Zuid-Afrika) op Into The Great Wide Open (Vlieland)

Het sensationele Afro-psychedelische collectief BCUC (Bantu Continua Uhuru Consciousness) begon als sociale bijeenkomst in geboortedorp Soweto, Zuid-Afrika. BCUC heeft zich sindsdien ontwikkeld als een alliantie van gitaristen, djembé-spelers, fluitisten en spoken-word-artiesten, allemaal gericht op ‘oplossingsgerichte’ politiek en een vurige hang naar samenwerking. Geleid door de – inderdaad – joviale predikant Jovi is BCUC het bewijs dat activisme en plezier elkaar niet uitsluiten. In hun eigen woorden: “for the people, by the people, and with the people.”

intothegreatwideopen