Zaterdag 14 September 2019

van za14.09
t/m zo15.09
Nederland, Amsterdam - Pllek (op NDSM terrein) - Evenement
Going Places: Afrolijk - Food, Film & Music
Van Zaterdag 14 September 2019 -  20:00
t/m Zondag 15 September 2019 - 03:00

Tijdens deze 3e editie van Going Places op zaterdag 14 september reizen we af naar Afrika. Samen met Afrolijk dompelen we pllek onder in Afrikaanse sferen. We beginnen om 20.30 uur (doors open: 20.00 uur) met de Nederlandse première van Liyana the Movie (2017, eSwatini, voorheen Swaziland), de veelgeprezen geanimeerde documentaire over een groepje weeskinderen uit Swaziland die samen een verhaal bedenken in een serie workshops van de Zuid-Afrikaanse auteur en activist Gcina Mhlope. Direct na de film, zo rond 22.30 uur, luidt de The LDE Tribute Band de afterparty in het café-restaurant in. De dames van Joss-Flo Selecting nemen vervolgens het stokje over en draaien hun favoriete Afro beats tot in de late uurtjes. Doors open: 20.00 uur | Film: 20.30 uur | Live & DJ's: 22.00-3.00 uur. FILM: Liyana the Movie (2017, '77 min, eSwatini, Nederlandse première). LIVE: The LDE Tribute Band. DJs: Joss-Flo Selecting. Wil je voor de film in ons restaurant dineren (vanaf 18:00 uur)? Reserveer dan op tijd op https://pllek.nl/restaurant/!

pllek afrolijkfacebook

zaterdag14.09
België, Borgerhout - De Roma - Evenement
What About Africa: A heart for Kimpoko
Zaterdag 14 September 2019 20:00

#WAA is een avond waar storytelling centraal staat. Jong en oud nemen plaats op het podium en nemen ons mee naar hun moederland, het Afrikaans continent, en zoeken de link met hun thuisland, België.  Een avond met Don Moussa Pandzou en Lieven Miguel Kandolo, onder andere gekend van de Yaya na Leki (grote broer en kleine broer) brieven die ze aan elkaar schreven in De Standaard. Manon Janssens, coördinatrice van het Afrikaans filmfestival en Mohamed Ouaamiri, blogger, community manager en binnenkort debutant in de auteurswereld met zijn allereerste boek. Deze sprekers nemen het woord over hun connectie en perspectief op het Afrikaans continent. Via het centraal thema 'Onderwijs' tracht men de link te achterhalen tussen het thuisland en land van oorsprong. We staan op deze manier stil bij de relatie tussen België en het Afrikaans continent. Wat het ons allen kan bijbrengen, meegeven en hoe we de toekomst zien voor elkaar en zijn diaspora. Aldus een avond vol inspirerende talks, artistieke intermezzo’s en ontmoetingen.  Deze avond staat ook in het teken van de bouw van een schooltje voor weeskinderen in Kimpoko, Congo. Tijdens deze avond is er ook de mogelijkheid om uw steentje bij te dragen door uw generositeit te tonen aan één van de vele (food)kraampjes die aanwezig zijn. Bouw mee aan een betere toekomst!

deroma

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

van do08.08
t/m wo18.09
Nederland, - Nederland - Film
Engel (Un Ange)

Engel (Un Ange) laat een stormachtige romance in Senegal zien, een regelrechte amour fou tussen twee verloren zielen: Thierry, een verslaafde Belgische wielrenner wiens carrière tanende is, en Fae, een jonge Senegalese prostituee. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar om zich uit hun benarde situaties te bevrijden. Boven dit wederzijds gevoel primeert echter hun liefde voor elkaar. Tot Thierry zich onder invloed vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze gearresteerd ondanks haar onschuld. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon. Gebaseerd op de novelle Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst, die zich op zijn beurt liet inspireren door het dramatische levenseinde van de gevallen wielergod Frank Vandenbroucke. De eigenzinnige Vlaamse regisseur Koen Mortier (1965) maakte eerder o.a. Ex-Drummer en 22 Mei.

filmladder

van zo04.08
t/m zo15.09
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Ndikhumbule Ngqinambi 'Staying afloat'

Zondag 4 augustus start de solo-expositie van de gerenommeerde Zuid-Afrikaanse kunstenaar Ndikhumbule Ngqinambi 'Staying Afloat'. In zijn werk onderzoekt hij de menselijke strijd die hij op een figuratieve manier overbrengt. Ngqinambi's werk is momenteel te zien in de groepsexpositie 'Still here tomorrow...' van Zeitz Mocaa (het museum voor contemporaine Afrikaanse kunst in Kaapstad). Het museum kocht onlangs ook werk van hem aan. In 2011 was hij artist in resident bij de stichting Thami Mnyele in Amsterdam. In dat jaar exposeerde hij voor het laatst in Galerie 23 samen met de Ethiopische kunstenaar Mickaël Bethe-Selassie. De expositie 'Staying Afloat' loopt tot en met midden september. Houd voor de openingsdatum onze website in de gaten.

sbk-galerie23

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum

van za14.09
t/m zo15.09
BE, Boom - Park Boom - Evenement
Ubuntu Festival

 Ubuntu Festival is een gratis toegankelijk, familiaal muziekfestival in het park van Boom met een focus op de duurzame organisatie en een sterk inhoudelijk aanbod. Naast een aantrekkelijke muzikale programmatie kunnen bezoekers, jong en oud, deelnemen aan meer dan 30 workshops en randanimatie over duurzaamheid, toegankelijkheid, recyclage, upcycling, solidariteit, verdraagzaamheid, SDG’s en nog zo veel meer. Daarnaast kan je op ons terras, in de prachtige omgeving van het park, genieten van frisse dranken en lokale bieren. Een veelzijdige aanbod aan Foodstands bieden in geval van een grote of kleine honger voor ieder wat wils. Zaterdag: Kubb tornooi; Animatiedorp; Wereldmarkt; DJ's. Zondag: Animatiedorp; Wereldmarkt & Live muziek

ubuntu

van za14.09
t/m zo05.01
NL, Zwolle - Museum De Fundatie - Tentoonstelling
Congo Tales - Told by the people of Mbomo - Exhibition with photographs by Pieter Henket for Tales of Us

Congo Tales tells the stories and myths of the inhabitants of the Congo basin, the world’s second-largest tropical rainforest, after the Amazon. Tales of Us has been working on Congo Tales in this region of Africa for the past five years. The initiators behind the organisation – producers Eva Vonk and Stefanie Plattner – invited Dutch portrait photographer Pieter Henket to collaborate on the project. Working with local inhabitants, the team has created a large series of photographs which they are now using to draw attention to this largely unknown rainforest and those who call it home. Henket’s filmic and surrealistic portraits bring to life the magic and mysteries of this region, which is so important to the planet.

museumdefundatie verkeersbureau