Woensdag 11 September 2019

woensdag11.09
Nederland, Leiden - Academiegebouw Universiteit Leiden - Lezing en debat
Promotie: Politics and the Longue Durée of African Oil Communities: Rentierism, Hybrid Governance, and Anomie in Gamba (Gabon), c. 1950s - 2015 (and Beyond)
Woensdag 11 September 2019 15:00 - 15:45

Promovendus: Joseph Mangarella. Promotor: Prof.dr. J Abbink

more info

woensdag11.09
Nederland, Rotterdam - LantarenVenster - Film
Afrolijk presenteert: Afripedia, een ultracoole docuserie over de nieuwe generatie Afrikaanse creatieve talenten
Woensdag 11 September 2019 19:30

Rotterdamse première van Afripedia. Drie afleveringen die we de vorige keer niet hebben vertoond: Kenia, Zuid-Afrika en New York. Afripedia is een documentaireserie van het Zweedse Afro-collectief Stocktown. Elke aflevering richt zich op een groep jonge kunstenaars en creatives in een ander Afrikaans land. Eerder vertoonden wij in LantarenVenster al de afleveringen Ghana, Senegal en Angola, en deze avond nemen we je mee naar de creatieve scenes van Kenia, Zuid-Afrika en New York. Maak kennis met de baanbrekende Afro-futuristische band Just A Band (Kenya) en verschillende opvallende visuele kunstenaars in Nairobi, de ontketende creativiteit op het gebied van muziek, gaming en fashion in Cape Town, Johannesburg en Soweto, en drie jonge creatives uit de Afrikaanse diaspora in New York die door middel van publishing, fotografie en hoelahoep de traditionele clichés van Afrika en Afrikanen van zich af schudden!

facebook lantarenvenster

woensdag11.09
Nederland, Amsterdam - Bimhuis - Muziek
Zewditu Johannes (Ethiopië) op An Interplanetary Night: The Ex-40 Festival
Woensdag 11 September 2019 20:30

Een jubileum is de ultieme gelegenheid om vooruit te kijken. Dat bewijst The Ex met o.a. gitarist Thurston Moore (ex-Sonic Youth) tijdens deze speciale editie van An Interplanetary Night. The Ex bestaat 40 jaar! Zoals je kunt verwachten zullen Andy, Arnold, Katherina en Terrie nauwelijks terugkijken en vooral nieuwe wegen verkennen; zo wordt dit jubileum in het BIMHUIS mede-georganiseerd door de avontuurlijke concertreeks An Interplanetary Night. Voorafgaand aan hun eigen optreden presenteren de leden van The Ex maar liefst een dozijn andere acts, van noise en improjazz tot poëzie en performance art. Al sinds 1979 is The Ex nooit voor één gat te vangen. Met elektrische gitaar, bas, drums en stem als basis werd voortdurend gezocht naar muzikaal onontgonnen terrein. Daarmee beïnvloedden ze tal van internationale bands. Ze werkten samen met onder meer Tom Cora, Instant Composers Pool, Sonic Youth, Tortoise, Mats Gustafsson en Ken Vandermark. In 2002 startte The Ex een levendige muzikale uitwisseling met Ethiopië. De band onderneemt alles in eigen beheer, zonder platenmaatschappijen, managers of roadies. Zewditu Yohannes is een Azmari-zangeres uit Ethiopië. Azmari’s zijn rondtrekkende zangers en zangeressen die het vrije woord verkondigen. Zewditu is een van de sterkste voorbeelden die The Ex op de vele rondreizen door Ethiopië is tegengekomen: poëtisch en fijnzinnig, maar ook rechtdoorzee, met een ongekend krachtige stem.

bimhuis

van za18.05
t/m zo13.10
Nederland, Amsterdam - Stedelijk Museum Amsterdam - Tentoonstelling
Welkom Today - Ad van Denderen, Lebohang Tlali en vele anderen

Tentoonstelling waarin uiteenlopende perspectieven, generaties en geschiedenissen met elkaar worden verweven. Van oude en nieuwe foto’s van Ad van Denderen, Lebohang Tlali en scholieren tot familiealbums, krantenarchieven en interviews door Margalith Kleijwegt. Bijzonder vervolg op veel geprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika uit 1991. Vanaf 18 mei is in het Stedelijk de tentoonstelling Welkom Today te zien van fotografen Ad van Denderen (1943, Nederland) en Lebohang Tlali (1978, Zuid-Afrika). Vijfentwintig jaar na de verkiezing van Nelson Mandela tot president, brengen Van Denderen en Tlali een kritisch vervolg op het veelgeprezen fotoboek Welkom in Suid-Afrika (1991) waarin Van Denderen de laatste dagen van apartheid in het goudmijnstadje Welkom vastlegde. Welkom Today combineert oude en nieuwe foto’s van Van Denderen en Tlali met foto’s gemaakt door scholieren, familiealbums, krantenarchieven en verhalen van schrijver Margalith Kleijwegt.    Niet alleen Welkom is sinds de afschaffing van apartheid veranderd, maar ik ook. Ik kijk 27 jaar later met andere ogen naar die plek. In plaats van in te zoomen zoals ik toen deed, zoek ik nu naar minder confronterende en eenduidige beelden.

stedelijkmuseum

van do08.08
t/m wo18.09
Nederland, - Nederland - Film
Engel (Un Ange)

Engel (Un Ange) laat een stormachtige romance in Senegal zien, een regelrechte amour fou tussen twee verloren zielen: Thierry, een verslaafde Belgische wielrenner wiens carrière tanende is, en Fae, een jonge Senegalese prostituee. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar om zich uit hun benarde situaties te bevrijden. Boven dit wederzijds gevoel primeert echter hun liefde voor elkaar. Tot Thierry zich onder invloed vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze gearresteerd ondanks haar onschuld. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon. Gebaseerd op de novelle Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst, die zich op zijn beurt liet inspireren door het dramatische levenseinde van de gevallen wielergod Frank Vandenbroucke. De eigenzinnige Vlaamse regisseur Koen Mortier (1965) maakte eerder o.a. Ex-Drummer en 22 Mei.

filmladder

van zo04.08
t/m zo15.09
Nederland, Amsterdam - Galerie 23 - Tentoonstelling
Ndikhumbule Ngqinambi 'Staying afloat'

Zondag 4 augustus start de solo-expositie van de gerenommeerde Zuid-Afrikaanse kunstenaar Ndikhumbule Ngqinambi 'Staying Afloat'. In zijn werk onderzoekt hij de menselijke strijd die hij op een figuratieve manier overbrengt. Ngqinambi's werk is momenteel te zien in de groepsexpositie 'Still here tomorrow...' van Zeitz Mocaa (het museum voor contemporaine Afrikaanse kunst in Kaapstad). Het museum kocht onlangs ook werk van hem aan. In 2011 was hij artist in resident bij de stichting Thami Mnyele in Amsterdam. In dat jaar exposeerde hij voor het laatst in Galerie 23 samen met de Ethiopische kunstenaar Mickaël Bethe-Selassie. De expositie 'Staying Afloat' loopt tot en met midden september. Houd voor de openingsdatum onze website in de gaten.

sbk-galerie23

van do01.08
t/m zo01.03
Nederland, Berg en Dal - Afrikamuseum - Tentoonstelling
Fashion Cities Africa

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen: dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in Casablanca, Johannesburg, Lagos en Nairobi – door de ogen van 15 lokale experts. In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

afrikamuseum